Οικονομία

Αναστολή Ιανουαρίου: Μέχρι πότε οι αιτήσεις – Πότε θα πληρωθούν δικαιούχοι

Αναστολή Ιανουαρίου: Μέχρι πότε οι αιτήσεις – Πότε θα πληρωθούν δικαιούχοι
Αναστολή Ιανουαρίου: Εργοδότες και εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Ιανουάριο μέχρι και 31 Ιανουαρίου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ.

Ξεκίνησε από χθες Τρίτη 19 Ιανουαρίου η διαδικασία των δηλώσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο. Εργοδότες και εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Ιανουάριο μέχρι και 31 Ιανουαρίου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ.

Πως θα γίνουν οι δηλώσεις των επιχειρήσεων

Επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που άνοιξαν τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου μπορούν να επαναφέρουν στη εργασία όλους ή τμήμα των εργαζομένων τους, καθώς ως πληττόμενες μπορούν να διατηρούν όσους εργαζόμενους θέλουν σε αναστολή σύμβασης, έως και το 100% αν παραμείνουν σε εθελοντική βάση κλειστές. Όσοι εργαζόμενοι επανέλθουν στην εργασία τους δικαιούνται αποζημίωση για την περίοδο 1-17 Ιανουαρίου, δηλαδή 303 ευρώ.

Πότε και πως οι πληρωμές

Οι δικαιούχοι της αποζημίωσης αναμένεται να πληρωθούν εντός του πρώτου 15θήμερου του Φεβρουαρίου. Για κάθε ημέρα αναστολής η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι 17,8 ευρώ.

Υποβολή δηλώσεων

Οι δηλώσεις υποβάλλονται ανάλογα με τα τοπικά, τα κλαδικά και το εθνικό lockdown καθώς οι επιχειρήσεις υποβάλλουν μια δήλωση για την περίοδο που είναι κλειστές με κρατική εντολή και δεύτερη δήλωση για την περίοδο που είναι ανοιχτές αλλά πληττόμενες.

Δεδομένου ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα και οι αποφάσεις για το άνοιγμα ή κλείσιμο κλάδων και επιχειρήσεων λαμβάνονται ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών, οι λίστες με τους κλειστούς και πληττόμενους ΚΑΔ διαμορφώνονται ανά εβδομάδα και προς το παρόν για την περίοδο 18 – 25 Ιανουαρίου.

Δηλώσεις καλλιτεχνών

Οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έως και 10 Ιανουαρίου 2021 και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο, από τις 19 Ιανουαρίου έως και 31 Ιανουαρίου 2021.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι όσοι πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Είναι εγγεγραμμένοι από 13 Μαΐου 2020 έως και 10 Ιανουαρίου 2021, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κατά την διάρκεια του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments