Πολιτική

Θανάσης Παφίλης: Ανέκδοτο τα περί στήριξης από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Θανάσης Παφίλης: Ανέκδοτο τα περί στήριξης από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ
Θανάσης Παφίλης: Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια εκτενείς αναφορές στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης χαρακτήρισε ως «ανέκδοτο» «τα περί στήριξης από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ» κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στην περιοχή του Ιονίου μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο.

Ο κος Παφίλης προέταξε πως «το ΝΑΤΟ δεν πήρε σαφή θέση για τα σύνορα της Ελλάδας, οι ΗΠΑ καλούν Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν ενώ η ΕΕ δεν κάνει τίποτα σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα γιατί τους ενδιαφέρει περισσότερο η παραμονή της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στα περί του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολίασε δηκτικά πως «και η Κύπρος μπήκε την ΕΕ υποτίθεται για να λυθεί το πρόβλημα και τώρα οδηγείται σε διχοτόμηση».

Σχετικά με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε πως το κόμμα του θεωρεί ότι η χώρα έχει αυτό το δικαίωμα. Και εξήγησε πως γίνεται τώρα με καθυστέρηση διότι τώρα εξυπηρετούνται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και τα συμφέροντα ενεργειακών κολοσσών.

«Βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια και εσείς συμμετέχετε σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως η τμηματική επέκταση μόνο στο Ιόνιο και οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο που προβλέπουν μειωμένη επήρεια σε νησιά στέλνουν αντικειμενικά μήνυμα για ανάλογη λύση στο Αιγαίο».

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια εκτενείς αναφορές στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή και το πώς αυτοί διαμορφώνουν τις εξελίξεις ανάλογα με τους οικονομικούς ανταγωνισμούς σε βάρος των λαών.

Με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή ενέκρινε την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

H Ελλάδα αποφάσισε να ασκήσει τα δικαιώματα που της δίνει το δίκαιο της θάλασσας και η σύμβαση του Montego Bay, για την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου πελάγους.

To νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», έλαβε 284 ψήφους «υπέρ», 16 ψήφους «παρών» και καμία ψήφο «κατά». Εξασφάλισε δηλαδή, την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, που το Σύνταγμα επιτάσσει στην περίπτωση μεταβολής στα όρια της επικράτειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments