Ελλάδα

«Καμπανάκι» για την μετάλλαξη του κορωνοϊού: «Σωστή τήρηση των μέτρων – Νέο lockdown αν υπάρξει πρόβλημα »

«Καμπανάκι» για την μετάλλαξη του κορωνοϊού: «Σωστή τήρηση των μέτρων – Νέο lockdown αν υπάρξει πρόβλημα »
Μετάλλαξη κορωνοϊού: Το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, επισήμανε πως χρειάζεται είναι «να επαυξήσουμε τη σωστή τήρηση των μέτρων».

«Εάν υπάρξει πρόβλημα με τη μετάλλαξη, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα, να κάνουμε ξανά κλείσιμο, αν υπάρχει κίνδυνος» σημείωσε σήμερα ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος

«Έτσι θα αντιδράσει η Ευρώπη, έτσι θα αντιδράσει τολμώ να πω όλος ο κόσμος» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος.

Όπως επισήμανε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, αυτό που χρειάζεται είναι «να επαυξήσουμε τη σωστή τήρηση των μέτρων». «Όταν έχει δημιουργήσει τείχος, δεν υπάρχει περιθώριο μεταλλάξεων. Στην ελληνική επικράτεια αν βρεις (το νέο στέλεχος του ιού) γρήγορα το απομονώνεις και δεν το αφήνεις να εξελιχθεί, γι’ αυτό και έγινε χθες η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να ληφθούν μέτρα για την ισχυροποίηση, ανίχνευση και απομόνωση της μετάλλαξης».

Για τις υφασμάτινες μάσκες διευκρίνισε ότι ο ΠΟΥ είπε ότι οι υφασμάτινες μάσκες με καλές προδιαγραφές έχουν ασφάλεια. «Από αρχής η επιτροπή είχε δώσει τις προδιαγραφές, υπό την προϋπόθεση ότι τις χρησιμοποιούμε σωστά. Όταν νοτίζουν πρέπει να αλλάζουν, να πλένονται και να σιδερώνονται για την επαναχρησιμοποίηση τους» επανέλαβε ο κ. Γαργαλιάνος. «Ασφάλεια 100% σημαίνει κλειστά τα πάντα, δεν γίνεται αυτό… Με βάση τα δεδομένα από Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα τα πράγματα εξελίσσονται σταθεροποιημένα γι’ αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα που δεν συνοδεύτηκε πολλά αλλά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα» τόνισε.

Γαργαλιάνος για εμβολιασμό

«Ο εμβολιασμός με βάση τα εμβόλια που διατέθηκαν πάει καλά. Ελπίζω ότι τα πράγματα θα λυθούν για να έχουμε κάλο ρυθμό μέχρι το καλοκαίρι» σημείωσε ο καθηγητής.

«Καμπανάκι» από τον Χαράλαμπο Γώγο

Οι μεταλλάξεις από Βρετανία, Νότια Αφρική, αλλά και από Βραζιλία, απασχολούν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος. Όπως εξήγησε, σε μια πόλη στη Βραζιλία το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού επικράτησε στο 50% των περιπτώσεων, ενώ έχει σημειωθεί ως τώρα και ένα κρούσμα στη Γερμανία. «Από τα τρία αυτά στελέχη προκύπτει, ιδίως για τα δυο τελευταία που δεν τα ξέρουμε, ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπουν στα κύτταρά μας και να κάνει λοίμωξη ο ιός, έχουν δυνατότητα να προσδένονται πιο εύκολα και ταχυτέρα με την πρωτεΐνη ακίδα και να προκαλούν νόσο» σημείωσε ο κ. Γώγος.

Οι μεταλλάξεις είναι σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, σχολίασε ο καθηγητής

Υπάρχουν χιλιάδες μεταλλάξεις που δεν δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους ιούς και πολλές από αυτές επιδιορθώνονται. Παράλληλα, μέσα από αυτές επικρατούν κάποιες που τους δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.  Δήλωσε δε ότι είναι προτιμότερο να είναι 50% βαρύτερος ένας ιός, παρά 50% μεταδοτικότερος γιατί τότε οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι. «Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα θεραπείας με τα μονοκλωικά αντισώματα»  δήλωσε για τις μεταλλάξεις.

Το μέλος της επιτροπής εστίασε και πάλι στη σωστή χρήση της μάσκας, δηλώνοντας ότι η σωστή μάσκα προστατεύει και από τα μεταλλαγμένα στελέχη.

«Πρέπει να κάνουμε συχνή επιτήρηση, με δειγματοληπτικό τρόπο, αλλά και με ιδιαιτέρες περιπτώσεις επαναμόλυνσης, άνθρωποι που επαναμολύνονται πιθανώς να σχετίζονται με τον μεταλλαγμένο ιό επομένως πρέπει να ελέγχονται. Αυτό σημαίνει περισσότερα τεστ και ειδικά τεστ με την ιδιαίτερη γενετική αλληλουχία» δήλωσε. «Οι άνθρωποι που μολύνονται με τον κορωνοϊό φαίνεται ότι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα με ινώσεις που προκαλούνται και παραμένουν, αλλά και με νευρολογικές επιπλοκές και ψυχιατρικές επιπλοκές, που παραμένουν σε βάθος χρόνου και μπορεί να προκαλέσουν νοσηρότητα και θνητότητα τόνισε δε ο καθηγητής.

Γιατί φοβούνται οι ειδικοί τη μετάλλαξη του ιού

Για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.  «Πρέπει να ανησυχούμε αρκετά, με την έννοια ότι είναι πιο μεταδοτικό», είπε για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού ο γνωστός καθηγητής.

«Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Έπειτα, ο καθηγητής εξήγησε, μάλιστα, πως αυτό που θα συναντήσουμε πρώτα σαν πρόβλημα θα είναι η πλήρωση των κλινών ΜΕΘ και η αύξηση των διασωληνωμένων.

Επίσης, εκτίμησε ότι, στα μέσα Μαρτίου, θα επιστρέψουμε σε κορύφωση της πληρότητας στις ΜΕΘ, με δεδομένο το άνοιγμα της εκπαίδευσης. «Αν δεν άνοιγαν τα σχολεία αυτό θα το συναντούσαμε το Μάιο».

Όμως, ο κ. Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε πως δεν διαφωνεί να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, αν και θεωρεί ότι είναι ένα επίφοβο βήμα. Όσον αφορά τη μετάλλαξη που έχει αναστατώσει την επιστημονική κοινότητα, ο καθηγητής είπε ότι είναι εύκολος ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, απλώς παίρνει λίγες μέρες παραπάνω.

«Για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown, πρέπει να δράσουμε άμεσα, με καλή ανίχνευση των στελεχών του ιού.», επεσήμανε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τάχιστα τα εμβόλια.» Αναφορικά με το σταδιακό άνοιγμα, ο κ. Σαρηγιάννης ήταν κατηγορηματικός. «Πιστεύω ότι δεν μας παίρνει να ανοίξουμε άλλες δραστηριότητες», επισήμανε.

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τις υφασμάτινες μάσκες, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι οι συγκεκριμένες μάσκες παρέχουν χαμηλότερο επίπεδο προστασίας έτσι κι αλλιώς. Εγώ για τα παιδιά μου θα αγόραζα χειρουργικές μάσκες. Τέλος, ανέφερε πως χρειάζεται να πάρουμε ενεργά μέτρα μείωσης του ιικού φορτίου για να αποφύγουμε τα απανωτά lockdown. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην απολύμανση του αέρα εσωτερικών χώρων, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε μαγαζιά και σχολεία. «Να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τουλάχιστον στις πολυπληθείς τάξεις να υπάρχουν τέτοια συστήματα», υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments