Διεθνή

Εμβόλια κορωνοϊού: Ιταλία και Πολωνία στρέφονται νομικά κατά των Pfizer και AstaZeneca

Εμβόλια κορωνοϊού: Ιταλία και Πολωνία στρέφονται νομικά κατά των Pfizer και AstaZeneca
Εμβόλια κορωνοϊού: Οι δύο εταιρείες μείωσαν έως το μισό τον όγκο των εμβολίων που θα παρέδιδαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυσαρέσκεια επικρατεί στη Γηραιά Ήπειρο αναφορικά με την εξέλιξη των εμβολιασμών. Η παραγωγή των σκευασμάτων καθυστερεί ενώ και οι δόσεις που παραδίδονται είναι πολύ λιγότερες απ’ όσες είχαν συμφωνηθεί. Ανάμεσα σε αυτές που αντιδρούν για την κατάσταση είναι η Ιταλία και η Πολωνία.

Η Ιταλία λοιπόν, θα προχωρήσει στη λήψη νομικών ενεργειών κατά της Pfizer και της Astrazeneca σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των δόσεων και όχι η επιδίωξη αποζημιώσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο. «Εργαζόμαστε ώστε το πλάνο του προγράμματος εμβολιασμών μας, να μην αλλάξει. Ενεργοποιούμε όλα τα κανάλια, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πράξει ότι είναι δυνατό, ώστε αυτοί οι κύριοι να σεβαστούν τα συμβόλαια τους» δήλωσε ο Ντι Μάιο στην κρατική τηλεόραση RAI. Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, υπογράμμισε χθες μέσω Facebook, ότι η χώρα του θα προσφύγει, με κάθε ένδικο μέσο, για να ζητήσει τον σεβασμό των όρων των συμφωνιών που η Ιταλία υπέγραψε με τις Pfizer και AstraZeneca για την παράδοση των σκευασμάτων.

Νομικά θα κινηθεί και η Πολωνία:

Την Παρασκευή, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Πολωνία δήλωσε πως ενδέχεται να κινηθεί νομικά εναντίον της Pfizer τον επόμενο μήνα, αν η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία δεν παραδώσει στη χώρα όλες τις δόσεις του εμβολίου της κατά της covid-19 για τις οποίες έχει δεσμευθεί, δήλωσε σήμερα ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Η Pfizer και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιβράδυνση των αποστολών αυτήν την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται πως η Pfizer μείωσε έως το μισό τον όγκο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού που θα διανείμει σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτήν την εβδομάδα, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενώ αυξάνεται η δυσφορία για τις απροσδόκητες περικοπές των προμηθειών από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία. Κατά 60% φέρεται ότι θα είναι μειωμένη η ποσότητα εμβολίων AstraZeneca που θα παραλάβει η ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως αποκάλυψε το Reutrers, περιορίζοντας έτσι τις δόσεις σε 30 εκατομμύρια, ένατι 80 που είχε συμφωνηθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments