Διεθνή

Κόντε Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός

Κόντε Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός
Κόντε Ιταλία: Η πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα δεν έχει τέλος.

Μαίνεται η πολιτική κρίση στην Ιταλία, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Την κίνηση αυτή του Ιταλού πρωθυπουργού την ανέμεναν στη χώρα ήδη από χθες το βράδυ, όταν και είχε συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο έτσι ώστε να ανακοινώσει την πρόθεσή του.

Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι την επίλυση της πολιτικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου αναμένετςι να ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, το απόγευμα. Στις διαβουλεύσεις αυτές αναμένεται να πάρουν μέρος μόνον οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και ενδεχομένως οι αρχηγοί τους, λόγω της περιορισμένης συμμετοχής που επιβάλλουν τα μέτρα πρόληψης του κοροναϊού.

Επίσης, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν ο Τζουζέπε Κόντε θα καταφέρει να εξασφαλίσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με ενισχυμένη κοινοβουλευτική στήριξη και αν θα μπορέσει να γεφυρωθεί, ενδεχομένως, το χάσμα που δημιουργήθηκε με το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι.

Διαφορετικά, ο πρόεδρος Ματαρέλα, σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι υπάρχει η αναγκαία συναίνεση, μπορεί να ακολουθήσει την οδό που οδηγεί στην σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με περιορισμένες προγραμματικές προτεραιότητες.

Μερικά λόγια για τον Τζουζέπε Κόντε

Ο Τζουζέπε Κόντε γεννήθηκε στη Βολτουράλα Απούλα, κοντά στη Φότζια, το 1964. Μεγάλωσε σε μια μεσοαστική οικογένεια. Είναι Ιταλός νομικός και πολιτικός, 58ος πρωθυπουργός της Ιταλίας από την 1η Ιουνίου 2018.

Ο Κόντε, καθηγητής Ιδιωτικού δικαίου, προτάθηκε αρχικά στις 21 Μαΐου 2018 για τον ρόλο του πρωθυπουργού ως επικεφαλής ενός συνασπισμού των κομμάτων Κίνημα Πέντε Αστέρων και Λέγκα του Βορρά, αλλά παραιτήθηκε από τη θέση του όταν ο Πάολο Σαβόνα, επιλογή του για υπουργός οικονομικών, προσέκρουσε στο βέτο του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Στις 31 Μαΐου, τα δύο κόμματα της πλειοψηφίας κατέληξαν σε συμφωνία να προτείνουν τον Giovanni Tria ως νέο υπουργό οικονομικών και ο Κόντε κλήθηκε να ορκιστεί την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με πολλούς δημοσιογράφους και πολιτικούς σχολιαστές, ο Κόντε θα μπορούσε να ηγηθεί της πρώτης λαϊκίστικης κυβέρνησης στην Δυτική Ευρώπη. Επιπλέον, ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός από τη Νότια Ιταλία μετά τον Τσιριάκο ντε Μίτα το 1989.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments