Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 27/1: Ο αυξημένος αριθμός μολύνσεων και οι μεταλλάξεις βάζουν σε κίνδυνο το άνοιγμα σχολείων

Κρούσματα σήμερα 27/1: Ο αυξημένος αριθμός μολύνσεων και οι μεταλλάξεις βάζουν σε κίνδυνο το άνοιγμα σχολείων
Κρούσματα σήμερα 27/1: Τα κρούσματα του κορωνοϊού χθες έφτασαν τα 842 με αποτέλεσμα να σημάνει «καμπανάκι» στους ειδικούς - Πότε θα κριθεί το άνοιγμα των σχολείων - Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις - Τι δείχνουν τα λύματα της Θεσσαλονίκης - Ο «πόλεμος» για τις παραδόσεις των εμβολίων.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε άλλες 842 νέα κρούσματα του κορωνοϊού με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός ανάμεσα στους ειδικούς. Ναι μεν αρκετοί από αυτούς είχαν προειδοποιήσει σχετικά, αλλά μάλλον ούτε αυτοί περίμεναν αυτό το νούμερο. Να σημειώσουμε ότι ο Οργανισμός έκανε γνωστό ότι άλλοι 21 άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή και οι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι 283.

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε σήμερα στη συζήτηση που έχει ξεσπάσει γύρω από το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων που είναι προγραμματισμένο να γίνει την 1η Φεβρουαρίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα.

Τα δεδομένα, σχετικά με την πανδημία, που θα μελετηθούν την Πέμπτη θα κρίνουν τα επόμενα βήματα της στρατηγικής, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σχολιάζοντας και την αύξηση κρουσμάτων που παρατηρήθηκε χτες.

Αναφορικά με τα σχολεία, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε στην ΕΡΤ ότι «θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη ώστε να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα». Σε ό, τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς εξήγησε ότι «περιμένουμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα. Εμείς καθημερινά βλέπουμε τα δεδομένα και εξετάζουμε πως μπορούμε να επέμβουμε άμεσα».

Η εκτίμηση του Αθανάσιου Δημόπουλου

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος μίλησε για το συγκεκριμένο θέμα στον ΣΚΑΪ, αλλά και γενικά για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Ο κ. Δημόπουλος δήλωσε ότι ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τον ιό της γρίπης.

«Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας. Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι προς το παρόν η εικόνα από τις μονάδες Covid είναι ότι δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια πιθανότητα τα άτομα που έχουν μολυνθεί και αντικατοπτρίζουν την αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε νεαρότερη ηλικία και να περνούν τη νόσο πιο ήπια επισημαίνοντας βέβαια ότι αν αυτό συνεχιστεί θα υπάρξει διασπορά και προς την κοινότητα.  svg%3E

«Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.

Ωστόσο, κατά τον ίδιο η μεγάλη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στο μέτωπο των εμβολίων τονίζοντας ότι μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός. Όπως εξήγησε, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις αποδίδονται σε δύο παράγοντες. «Πρώτον οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες υπερεκτίμησαν ή έδωσαν φουσκωμένα στοιχεία για τη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης εμβολίων και το δεύτερο είναι ότι παράλληλα υπήρξαν κι εξαγωγές σε τρίτες χώρες.

Και νομίζω ότι η τοποθέτηση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, ήταν πολύ σαφής και αυστηρή όσον αφορά στην επίσημη θέση της Ε.Ε. και στη συνέχεια η απόφαση της γαλλική κυβέρνησης μέσω της εταιρείας Sanofi να αναλάβει κατά κάποιο τρόπο την παραγωγή των εμβολίων. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να υπάρχει μια αλυσίδα παραγωγής και συνεργασίας εργοστασίων και φαρμακευτικών εταιρειών, πχ η μια εταιρεία να φτιάχνει την πρώτη ύλη, η άλλη να φτιάχνει τα διαλύματα, η άλλη τα μπουκαλάκια, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μαζικής παραγωγής εμβολίων.

Αν δεν έχουμε έναν καθολικό εμβολιασμό και μείνουν πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου ή τρίτου κόσμου εκτός μαζικού εμβολιασμού, θα είναι δώρον άδωρον».

Από την πλευρά του ο επιδημιολόγος και καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν συνολικότερα και όχι από μια και μόνο ημέρα. «Ο αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται και από τα τεστ που γίνονται. Πρέπει να δούμε αν είναι μια τυχαία αύξηση, αν θα επιβεβαιωθεί η τάση αύξησης. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι να υπάρχει αύξηση, όπως το άνοιγμα μετά από το πολύ αυστηρό lockdown, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έπρεπε να γίνει. Αναζητείται μια καλή ισορροπία ώστε οι τυχόν αυξήσεις να είναι υπό έλεγχο.

Ασφαλώς και η νέα μετάλλαξη που έχει κυκλοφορήσει και στη χώρα μας είναι κι αυτή μια παράμετρος». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι υπάρχει ετοιμότητα για να ληφθούν μέτρα εκ νέου.

Σε ό,τι αφορά στην κολχικίνη, ο καθηγητής δήλωσε ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν να έχει αποτέλεσμα, ότι είναι ασφαλής, δίνεται με ενδείξεις, αλλά δεν πρέπει να θεωρεί ο κόσμος ότι είναι το φάρμακο για τον κορωνοϊό επαναλαμβάνοντας ότι είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα.

«Ανοιχτό να μη χτυπήσει το κουδούνι τη Δευτέρα

 Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε, μιλώντας στον ANT1, «όλα βρίσκονται στο τραπέζι και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».

O Χαράλαμπος Γώγος, είπε ότι «ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. Έχουμε ακόμα εισαγωγές στα νοσοκομεία και τίποτα δεν έχει τελειώσει», τόνισε αρχικά ο καθηγητής, για να συμπληρώσει: «Όταν υπάρχει μια πανδημία δεν αποκλείεται τίποτα στα μέτρα. Να προχωράει και το θέμα της κοινωνίας, αλλά πάνω απ΄ όλα είναι η δημόσια υγεία. Επομένως στο τραπέζι είναι τα πάντα. Δε έχει αλλάξει κάτι. Την Παρασκευή που θα συνεδριάσουμε θα δούμε τα κυλιόμενα δεδομένα της εβδομάδας και θα αποφασίσουμε. Γι΄ αυτό άλλαξε το σύστημα και συνεδριάζουμε κάθε Παρασκευή για να έχουμε τα δεδομένα».

Για το πώς παίρνουν τις αποφάσεις στην επιτροπή ανέφερε: «Τα πράγματα έχουν να κάνουν με τον αριθμό των τεστ που γίνονται. Μας ενδιαφέρει η αναλογία. Να είναι κάτω από 2%. Έχει σημασία αυτό, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, η επάρκεια μονάδων εντατικής θεραπείας και η δυναμική της πανδημίας. Αν υπάρχει κάπου μια τάση ανόδου, αντιμετωπίζεται διαφορετικά»

Αναφερόμενος, συγκεκριμένα για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια απάντησε: «Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχει αποφασιστεί όπως ξέρετε, η απόφαση είναι ειλημμένη, ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει αν τα πράγματα χειροτερέψουν. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο».  svg%3E

Οι μαθητές αν δεν αλλάξει κάτι θα επιστρέψουν στις τάξεις, με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας όπως:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • η χρήση αντισηπτικών,
  • οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
  • οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα.

Τι δείχνουν τα λύματα της Θεσσαλονίκης

Σε σταθερά χαμηλά επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο στη Θεσαλονίκη, σύμφωνα με τις μετρήσεις των ΑΠΘ και ΕΥΑΘ στα λύματα της πόλης. Έπειτα από τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των τελευταίων μετρήσεων που ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης, η σύγκριση των αναλύσεων από τα δείγματα της 20ής, 22ας και 25ης Ιανουαρίου, με τις αντίστοιχες της 13ης, 15ης, 18ης Ιανουαρίου επιβεβαιώνει πως η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα παραμένει στα ίδια επίπεδα, συνεχίζοντας το μοτίβο των οριακών αυξομειώσεων από μέτρηση σε μέτρηση.

«Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε να έχει κάποια επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα της πόλης το άνοιγμα των δομών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ είναι νωρίς ακόμη για να αποτιμηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου με βάση τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν κάποιες μέρες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Σε συναγερμό για το βρετανικό στέλεχος του ιού»

Επισήμανε, δε, πως «η επιβεβαίωση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα με το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του ιού είναι μία εξέλιξη, αναμενόμενη μεν, καθότι είναι πολύ πιο μεταδοτικό, ανησυχητική δε για την πορεία της πανδημίας και στην πόλη» και γι’ αυτό «θα πρέπει να μας θέσει σε συναγερμό για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας».

«Με μεγάλες απώλειες φτάσαμε σε ένα καλό σημείο. Στον παραμικρό εφησυχασμό είναι πολύ εύκολο να ανατραπούν τα πάντα, κρίνοντας από το τι συμβαίνει στην Κεντρική Ευρώπη και πόσο πιο εύκολα μεταδίδεται το μεταλλαγμένο στέλεχος και με τι ρυθμό εξαπλώνεται στον πληθυσμό», πρόσθεσε.

Η καθηγήτρια Άννα Παπά Κονιδάρη, διευθύντρια του Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αλλά και της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως με την επανεξέταση των παλαιών δειγμάτων που έχουν διατηρηθεί στο εργαστήριο είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια να εντοπιστεί πότε εισήλθε το βρετανικό στέλεχος στην Βόρεια Ελλάδα και αντίστοιχη έρευνα γίνεται από άλλα εργαστήρια για την υπόλοιπη επικράτεια. «Έχουμε κοινό στόχο να δούμε πότε εισήχθη στην Ελλάδα», εξήγησε η κ. Παπά Κονιδάρη.

Εκτίμησε, επίσης, πως «εφόσον πρόκειται για πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος και έχει εισέλθει στη χώρα, είναι πολύ πιθανόν και να επικρατήσει, σε κάποιο σημείο τα πιο πολλά θετικά δείγματα θα είναι του μεταλλαγμένου στελέχους» και γι’ αυτό «είναι πολύ πιο έντονη και η ανάγκη να τηρούμε πιο αυστηρά και εντατικά τα μέτρα προφύλαξης, που όλοι γνωρίζουμε».

Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσπάθεια εντοπισμού του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού στα λύματα κάτι που όπως εξήγησε ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θόδωρος Καραπάντσιος «απαιτεί διαφορετική μεθοδολογία σε σχέση με την εξέταση ρινοφαρυγγικού ή στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος, αλλά εφόσον επιβεβαιωθεί θα δώσει πολύ σημαντική πληροφορία για τη διασπορά του νέου στελέχους».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» της ΕΕ με την AstraZeneca για τις παραδόσεις των εμβολίων

Εν τω μεταξύ, σε μερική εκκένωση των εγκαταστάσεων της εταιρείας που συνεργάζεται η AstraZeneca για την παρασκευή του εμβολίου στην Ουαλία προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές. Πυροτεχνουργοί έχουν σπεύσει στο σημείο μετά τον εντοπισμό ύποπτου πακέτου στον χώρο.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί και έχει ζητηθεί από τους κατοίκους της περιοχής να μείνουν στα σπίτια τους.  svg%3E

Νωρίτερα, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca διέψευσε ότι αρνήθηκε να προσέλθει σε συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση με θέμα την τροφοδοσία της Ευρώπης με εμβόλια κατά του κορωνοϊού και δηλώνει ότι η συνάντηση θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα αργότερα σήμερα.

«Θα συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ Ανσχόμπερ δήλωσε νωρίτερα ότι η εταιρεία ανέβαλε μέχρι την Πέμπτη τις διαπραγματεύσεις για την μείωση της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε εμβόλια.

Νωρίτερα υπήρξαν φήμες ότι η εταιρεία αποσύρθηκε από τη σημερινή συζήτηση για τα εμβόλια, την τρίτη κατά σειρά που θα πραγματοποιούνταν προκειμένου να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει με τις παραδόσεις προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αφού λίγο πριν είχε ομολογήσει πως όντως αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca υπερασπίστηκε τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό έναντι της κριτικής από την ΕΕ μετά την ανακοίνωση ότι θα παραδώσει μειωμένη ποσότητα των εμβολίων για την Covid-19.

Όπως υποστήριξε ο Πασκάλ Σοριό στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η AstraZeneca εργάζεται «24 ώρες το 24ωρο επτά ημέρες την εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα στην παραγωγή του εμβολίου», ομολογώντας ότι «βασικά βρισκόμαστε δύο μήνες πίσω από εκεί που θέλαμε να είμαστε».

Ο Σοριό υποστήριξε ότι η καθυστερημένη απόφαση της ΕΕ να υπογράψει συμβόλαια έδωσε στην AstraZeneca περιορισμένο χρόνο αντίδρασης στα προβλήματα που θα ανέκυπταν με την τροφοδοσία, ενώ η Βρετανία είχε υπογράψει αντίστοιχο συμβόλαιο τρεις μήνες νωρίτερα. Επεσήμανε ότι τα προβλήματα εστιάζονται στην παρασκευή του εμβολίου στα δύο εργοστάσια που χρησιμοποιούνται για την ΕΕ, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο κι ότι δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση οι καλλιέργειες κυττάρων που αποτελούν το πρώτο στάδιο της παρασκευής.   svg%3E

«Είναι περίπλοκο το πρόβλημα, ειδικά στην αρχική φάση, όπου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα είδη των προβλημάτων. Αντίστοιχα προβλήματα είχαμε και με τα εμβόλια που προορίζονταν για τη Βρετανία, αλλά το συμβόλαιο με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα, άρα είχαμε τρεις μήνες περισσότερους στη διάθεσή μας να τα διορθώσουμε», τόνισε.

Σε σχέση με τον κίνδυνο νομικών προσφυγών κρατών μελών της ΕΕ κατά της AstraZeneca για μη τήρηση των υποχρεώσεών της, ο Σοριό ισχυρίστηκε ότι η φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση για την παράδοση των δόσεων, είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα παραδώσει, αφού εκείνο που συμφώνησε ήταν να κάνει το καλύτερο δυνατό για να καλύψει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, καθώς η ΕΕ επιθυμούσε – παρά τη διαφορά του τριμήνου στην υπογραφή των συμβάσεων – να προμηθευτεί τα εμβόλια ταυτόχρονα με τη Βρετανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments