Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Σήμερα οι πρώτες πληρωμές – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Σήμερα οι πρώτες πληρωμές – Τα ποσά και οι δικαιούχοι
Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Ξεκινούν οι πληρωμές από σήμερα Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ξεκινούν οι πληρωμές από σήμερα Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Συγκεκριμένα, θα καταβληθεί ποσό ύψους 1,5 δις. ευρώ σε περίπου 362.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι περισσότεροι αυτoπασχολούμενοι θα λάβουν 1.000 ευρώ από το κράτος.

Τα ποσά – Ποιους αφορούν

Επιχειρήσεις όπως εστίαση, γυμναστήρια, Πολιτισμός και αθλητισμός, που έχουν Κωδικό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) σε κλάδους που παραμένουν κλειστοί θα λάβουν 2.000 ή 4.000 ευρώ. Με βάση τον αλγόριθμο επιχειρήσεις και επαγγελματίες μπορούν να λάβουν μέχρι και 100.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει άμεσα να μπουν ξανά στο MyBusinessSupport όπου υπέβαλαν Αίτηση συμμετοχής, για να υποβάλουν Αίτηση Χορήγησης της Επιστρεπτέας 5. Σε περίπτωση που οι τελικοί δικαιούχοι δεν προβούν στη παραπάνω κίνηση μέχρι και τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου θα χάσουν τα χρήματα της κρατικής επιδότησης.

Μέχρι πότε οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μέχρι και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021.

Ποιοι είναι οι λόγοι απόρριψης επιχειρήσεων

Από την προκαταρτική ανάλυση των δηλώσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, προκύπτει ότι από τις 732.968 επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δικαιούχοι είναι οι 361.888. Οι λόγοι απόρριψης είναι οι εξής:

  • 262.484 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση τζίρου την εν λόγω περίοδο
  • 94.259 παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20%
  • 12.063 δεν έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019 και
  • 2.274 απορρίπτονται για άλλους λόγους (μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εισοδήματος κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι 61.956 επιχειρήσεις δεν πληρούν ούτε το κριτήριο της πτώσης τζίρου ούτε το κριτήριο του ελάχιστου τζίρου αναφοράς.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» (www.aade.gr/mybusinesssupport) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), είναι ήδη σε λειτουργία. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καλούνται να υποβάλουν αίτηση χορήγησης της χρηματοδοτικής ενίσχυσης.

Υπενθυμίζεται ότι, το 50% της επιδότησης αποτελεί δωρεάν ενίσχυση και δεν επιστρέφεται. Τα ποσά είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται. Για 10 μήνες, δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021, η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.  Ωστόσο, μετά το πέρας των 10 μηνών θα πρέπει να επιστραφεί το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης. Θα πρέπει να αποπληρωθεί σε σαράντα 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες την τελευταία ημέρα του μήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments