Οικονομία

Μείωση ενοικίου: Τι ισχύει για Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Μείωση ενοικίου: Τι ισχύει για Ιανουάριο και Φεβρουάριο
Μείωση ενοικίου: Μηδενικά ενοίκια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 15 Ιανουαρίου

Μηδενικά ενοίκια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 15 Ιανουαρίου, αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αναστολή πληρωμών και άλλα προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ποιοι και τι θα πληρώσουν

Επέκταση της μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων: Απαλλάσσονται κατά 100% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 επιχειρήσεις οι οποίες ήταν κλειστές με κρατική εντολή λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στήριξη των εκμισθωτών για τη μη είσπραξη μισθωμάτων: Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος θα καταβληθεί ως αποζημίωση στους εκμισθωτές-φυσικά πρόσωπα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021. Επιπλέον, για τους εκμισθωτές-νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που δικαιούνται απαλλαγή κατ’ επιταγή του νόμου, θα καταβληθεί ως αποζημίωση στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Τα ανωτέρω ποσά που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων δεν χαρακτηρίζονται ως εισόδημα, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Τα ποσά που δεν εισπράττονται, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης.

Αναστολή πληρωμών αξιογράφων: Χορηγούνται οι ακόλουθες διευκολύνσεις σχετικά με την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή) Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας μείωση ενοικίου κατά 40% διακινούνται και οι επιχειρήσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες» όπως επίσης και οι εργαζόμενοι που τίθενται σε καθεστώς αναστολή σύμβασης. Όλοι οι υπόλοιποι ενοικιαστές υποχρεούνται να καταβάλουν στο ακέραιο το ενοίκιο τους.

Ποιοι πληρώνουν ολόκληρο το ενοίκιο

Οι επιχορηγήσεις που συνεχίζουν ακώλυτα τη λειτουργία τους, όπως τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία κ.λπ. Επίσης δεν δικαιούνται μείωση οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα (όσοι απασχολούνται σε μη πληττόμενες επιχειρήσεις), οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments