Πως Να

Πώς να χάσω κιλά εν μέσω καραντίνας

Πώς να χάσω κιλά εν μέσω καραντίνας
Απώλεια κιλών: Χρήσιμες συμβουλές για να υπάρξει η επιθυμητή απώλεια βάρους.

To άγχος οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις και λανθασμένους τρόπους απώλειας βάρους ενώ όπως τονίζουν συχνά – πυκνά οι ειδικοί, δίαιτες αποτοξίνωσης και αποκλεισμού τροφών είναι καλό να αποκλειστούν

Αρχικά, σύμφωνα με την ψυχολόγο – κλινική διατροφολόγο – διαιτολόγο Αλεξάνδρα Λιτσαρδοπούλου στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας», «το πρώτο και πάρα πολύ βασικό είναι να εξαφανίσουμε τα γλυκά που έχουν μείνει στο σπίτι και να τα προσφέρουμε σε αδύνατους φίλους, συγγενείς κλπ. Επιπλέον, προγραμματίζουμε από το Σαββατοκύριακο το εβδομαδιαίο πλάνο, στο οποίο πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι ομάδες τροφίμων».

Η ίδια προτείνει μια με δύο φορές την εβδομάδα όσπρια και λαδερό, μια φορά την βδομάδα κρέας με συνοδευτικό ρύζι ή πατάτες, μια φορά κοτόπουλο, μια φορά μακαρόνια και μια φορά ψάρι. «Τα γεύματα πρέπει να είναι πέντε ημερησίως, ανά τρεις ώρες. Όποιο γεύμα παραλείπουμε θα φάμε το διπλάσιο στο επόμενο. Ο ύπνος επίσης είναι πολύ βασικό. Θα πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα».

«Όσο περισσότερο κοιμόμαστε, τόσο λιγότερο πεινάμε και πηγαίνουμε λιγότερο στο ψυγείο. Τα ψώνια μας πρέπει να γίνονται πάντα με γεμάτο στομάχι. Δεν πάμε ποτέ σούπερ μάρκετ, ψιλικατζίδικο, περίπτερο όταν πεινάμε. Εξίσου σημαντικό και αυτονόητο να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας και να σηκωθούμε από τον καναπέ με τη μετάβαση 6, τους καιρούς που διανύουμε. Αλλά και το νερό είναι πολύ σημαντικό που δυστυχώς πολύς κόσμος δεν πίνει. Υπάρχουν όμως εφαρμογές που μας το θυμίζουν, και μπορούμε να τις εγκαταστήσουμε στο κινητό μας».

Όσο αφορά στην πολυφαγία του lokckdown και την ικανοποίηση που κάποιοι νιώθουν για συγκεκριμένες τροφές και δη υδατάνθρακες η κ. Λιτσαρδοπούλου εξήγησε ότι πρόκειται για συναισθηματική υπερφαγία .«Βουλιμικά επεισόδια αυτού του τύπου προκύπτουν λόγω άσχημων συναισθηματικών καταστάσεων, που μας οδηγούν στην κατανάλωση υδατανθράκων μεγάλης θερμιδικής αξίας και σταματάμε όχι όταν χορτάσουμε, αλλά όταν πονάει η κοιλιά μας, ή όταν θα πρέπει να πάμε για ύπνο. Άρα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην ποσότητα».

Και το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι τι κάνουμε τη στιγμή που νιώθουμε μια ακατανίκητη επιθυμία να φάμε «σα να μην υπάρχει αύριο», παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη μέρα έχουμε ξεκινήσει δίαιτα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τις εσωτερικές μας ανάγκες. Και να σκεφτούμε ποιες ανάγκες καλύπτουμε μέσα από το φαγητό, απαντά η ειδικός, αναφερόμενη στα καταπιεσμένα συναισθήματα που ο περισσότερος κόσμος έχει αυτή την περίοδο της καραντίνας.

«Παρατηρούμε αν πραγματικά πεινάμε. Και αν έχουμε γευματίσει πριν από μια ώρα, πίνουμε ένα ποτήρι νερό. Είναι σημαντικό να γεμίζουμε την ημέρα μας, για να μην βαριόμαστε. Είτε να δουλέψουμε, είτε να συναντάμε φίλους έστω και υπό τις παρούσες συνθήκες, στο skype, στα παγκάκια, στη θάλασσα, στις βόλτες, στην άσκηση. Να ανακαλύψουμε καινούρια ενδιαφέροντα, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να δούμε μια ταινία. Και θα αναφερθώ πάλι στον επαρκή ύπνο, γιατί μας χαρίζει ευεξία και μειώνει την καταθλιπτική διάθεση, η οποία δυστυχώς υπάρχει γύρω μας κατά πολύ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments