Ελλάδα

Λέκκας για τον σεισμό στη Λέσβο: «Πρόκειται για συνέχεια των 6,7 Ρίχτερ του 2017»

Λέκκας για τον σεισμό στη Λέσβο: «Πρόκειται για συνέχεια των 6,7 Ρίχτερ του 2017»
Λέκκας για τον σεισμό στη Λέσβο: Η σεισμική δόνηση που ταρακούνησε το νησί το πρωί της Δευτέρας, ήταν μεταξύ 4, 9 και 5, 1 βαθμών Ρίχτερ.

Δεν εμπνέει ανησυχία ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί (1/2) στη Λέσβο, σύμφωνα με τον καθηγητή Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας μιλώντας στο MEGA η σεισμική δόνηση που ταρακούνησε το νησί ήταν μεταξύ 4,9 και 5,1 βαθμών Ρίχτερ.

«Είναι ένας σεισμός που σημειώθηκε στα νότια παράλια της Λέσβου, ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια του σεισμού του 2017 των 6, 5 Ρίχτερ διότι πρόκειται για το ίδιο ρήγμα. Είναι ένας σεισμός που έγινε αισθητός σε όλη τη Λέσβο, αλλά κυρίως στα παράλια του νησιού. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Παράλληλα ανέφερε πως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό αλλά “θα πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες για να δούμε ακριβώς πως εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία”. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αναφορά για ζημιές ούτε κλήση για απεγκλωβισμό.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Λέκκας:

Αναστάτωση επικράτησε το πρωί της Δευτέρας 1 Φεβρουαρίου στη Λέσβο από τον ισχυρό σεισμό των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί.

Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» στις 7:46 και σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχε επίκεντρο 46 χιλιόμετρα, δυτικά, νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 14,9 χιλιόμετρα. Το EQGR δίνει τον σεισμό στα 4,8 Ρίχτερ με 11 χιλιόμετρα βάθος και 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού. Νωρίτερα, έγινε άλλη μία σεισμική δόνηση στην ίδια περιοχή, μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η ενημέρωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου:

svg%3E

Ακολουθούν οι συμβουλές της Πυροσβεστικής σε περίπτωση σεισμού

Συμβουλές από την  Υπηρεσία για το τι να κάνουμε σε περίπτωση , τόσο κατά τη διάρκειά του, όσο και μετά. Αναλυτικά:

  • Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α).
  • Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους
  • Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια.
  • Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.
  • Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.
  • Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.
  • Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
  • Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments