Ελλάδα

Νέα μέτρα: Αυτά τα τρία είναι πάνω στο τραπέζι πριν το ολικό lockdown

Νέα μέτρα: Αυτά τα τρία είναι πάνω στο τραπέζι πριν το ολικό lockdown
Νέα μέτρα: Η αύξηση των κρουσμάτων και η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και τους ειδικούς που σκέφτονται με ποια δέσμη μέτρων θα κινηθούν πριν από ένα αυστηρό lockdown.

Τα 1151 κρούσματα κορωνοϊού σήμερα μπορεί να μην ξεπέρασαν τα χθεσινά, ευτυχώς, αλλά η κατάσταση είναι κρίσιμη. Αυτό τονίζουν σε κάθε δήλωσή τους οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας και τα μέλη της κυβέρνησης αφού εξετάζουν ποια μέτρα μπορούν να παρθούν πριν να πάμε σε ένα ολικό lockdown, ειδικά για την Αττική που βρίσκεται στο «κόκκινο».

Άλλωστε, πάνω από τα μισά κρούσματα εντοπίστηκαν και πάλι στο Λεκανδοπέδιο με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός. Πολλοί από τους ειδικούς της Επιτροπής τονίζουν ότι πρέπει να παρθούν άμεσα νέα μέτρα. Την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας στην Ελλάδα προκρίνει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας.

Το σκληρό lockdown είναι πάνω στο τραπέζι, είπε ο Χαράλαμπος Γώγος στον Δημήτρη Τάκη στην εκπομπή του pagenews.gr, Opinion Leader.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε δηλώσεις του κάλεσε την κυβέρνηση να κλείσει όλα τα σχολεία, ακόμα και τα Δημοτικά για να μειωθεί η κινητικότητα. Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως είναι σαφές ότι οι δραστηριότητες που ξεκίνησαν από τις 11/1/21 και μετά άφησαν αποτύπωμα, κάτι που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. «Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της α’ βάθμιας εκπαίδευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ακόμα πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, λέγοντας ξεκάθαρα πως θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία τώρα και μάλιστα όλα, ακόμα και τα δημοτικά. «Στο διάστημα από 14/12/20 με 02/01/21 το click away σε συνδυασμό με κομμωτήρια, κυνήγι και ψάρεμα απέδειξαν ότι δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας», σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, υποστηρίζοντας έτσι πως αυτές οι κατηγορίες μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Τα δραματικά στοιχεία που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Το απόγευμα της Τετάρτης ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Σωτήρης Τσιόδρας, παρουσιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας στη Βουλή, προχώρησε στην εκτίμηση πως θα έχουμε ανά εβδομάδα 7.000 με 8.000 κρούσματα και ότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας μέχρι το τέλος της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Αττική 4.000 ενεργά κρούσματα, κάτι που είναι παρά πολύ ανησυχητικό τη στιγμή που η σχετική καμπύλη, όπως την παρουσίασε, εμφανίζει κατακόρυφη αύξηση. Για παράδειγμα στο βόρειο τομέα παρουσιάζεται 81% αύξηση, στη δυτική Αττική 123% αύξηση, ενώ η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι άνω των 40 ετών. Εξού κιόλας υπογράμμισε ότι η μέση ηλικία παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα πως αυξάνει.

«Αυτό έχει σημασία διότι κάποιος που είναι πάνω από τα 75, έχει τουλάχιστον οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί και πάνω από 200 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει», είπε. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «Ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει, είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο», γι αυτό κιόλας προσέθεσε ότι αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι νοσηλίες, καθώς το ιικό φορτίο στα λύματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας τα παιδιά ναι μεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, ωστόσο δεν νοσούν σοβαρά. «Τα παιδιά για λόγους και βιολογικούς και για λόγους υποδοχέων του ιού στο αναπνευστικό τους σύστημα και για λόγους πιθανώς διασταυρούμενης ανοσίας, δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο; Μπορούν. Μπορούν να κολλήσουν σε συνθήκες που ο ιός βρίσκεται στην κοινότητα, βεβαίως και μπορούν. Μπορούν να το μεταδώσουν στην οικογένειά τους ή να το κολλήσουν από την οικογένειά τους; Φυσικά. Παρόλα αυτά, επηρεάζονται λιγότερο», τόνισε.

Τα 3 μέτρα που είναι στο τραπέζι

Τι θα γίνει, λοιπόν; Η επιλογή του ολικού lockdown όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολη επιλογή, ειδικά για την Αττική. Για τον λόγο αυτό, στο τραπέζι υπάρχουν οι προτάσεις:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 – 05.00 και στην Αττική αντί από τις 21:00 το βράδυ που ισχύει
  • Παρεμβάσεις στα σχολεία με αυστηρότερα μέτρα
  • Μέτρα τοπικού χαρακτήρα σε όποια περιοχή κριθεί απαραίτητο ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα

Όπως και να έχει, την Παρασκευή η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει τι μέτρα θα ληφθούν μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments