Ελλάδα

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Στην πόλη σήμερα Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Στην πόλη σήμερα Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς
Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρχές για την αποτροπή ενός τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία και στους λοιμωξιολόγους, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Εκτός από την Αττική, οι ειδικοί προβληματίζονται τόσο για την Αχαΐα όσο και για τη Θεσσαλονίκη.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 1.1.51 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 606 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 82 στην Περιφερειακή ενότητα Αχαΐας, ενώ 83 περιπτώσεις εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, η επιδημιολογική εικόνα της τελευταίας επιβεβαιώνεται και από τα λύματα, με τις μετρήσεις να δείχνουν αύξηση του ιικού φορτίου κατά 50%.

Στην πόλη σήμερα Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς:

Προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα (εφόσον κριθεί απαραίτητο) σήμερα το πρωί (4/2) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τον κορωνοϊό, με τη συμμετοχή φορέων της πόλης.

Χαρδαλιάς: “Συνεργαζόμαστε με τον ΕΟΔΥ συνεχώς”

Χθες ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε το “παρών” στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να την ενημερώσει για την διαχείριση της πανδημίας. Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός ανέφερε ότι από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα το κέντρο ιχνηλάτησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχει ιχνηλατήσει 141.204 επιβεβαιωμένα εγχώρια κρούσματα από τα οποία προέκυψαν 265.267 στενές επαφές και 4.705 εισερχόμενα κρούσματα από τα οποία προέκυψαν 8.327 στενές επαφές.

Σχετικά με τους εισερχόμενους στη χώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και πιο συγκεκριμένα από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο φιλοξενήθηκαν και τέθηκαν σε ελεγχόμενη καραντίνα 95.082 άτομα που εισήλθαν στην επικράτεια είτε αεροπορικώς, είτε ακτοπλοϊκώς είτε μέσω των χερσαίων συνόρων μας. Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που άνοιξε ο τουρισμός, δηλαδή από την 1η Ιούλιου και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020, εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, μέσω των στοχευμένων δειγματοληπτικών ελέγχων, 2.427 κρούσματα, από την ιχνηλάτηση των οποίων προέκυψαν 4.117 στενές επαφές.

Τόσο τα κρούσματα όσο και οι στενές τους επαφές τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση, σύμφωνα με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, στεγανοποιώντας μικρούς και μεγάλους κύκλους διασποράς, διακόπτοντας πολλαπλασιαστές και αλυσίδες εξάπλωσης του ιού. Ενώ επιπρόσθετα να σημειωθεί ότι το ίδιο χρονικό διάστημα, εντοπίστηκαν άλλα 36.954 εγχώρια κρούσματα που είχαν 86.931 στενές επαφές. Όλοι μα όλοι ιχνηλατήθηκαν, απομονώθηκαν και διερευνήθηκαν επιδημιολογικά, με υπευθυνότητα, με επιμονή και υπομονή από τις υπηρεσίες μας.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: “Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας αποτελούν οι τεχνικές συσκέψεις τόσο με την επιστημονική κοινότητα όσο και με όλους τους εμπλεκόμενους συναρμόδιους φορείς, στις οποίες αναλύονται και αξιολογούνται τα νέα δεδομένα, ώστε κάθε νέα εστία να εντοπίζεται και να στεγανοποιείται το ταχύτερο δυνατό – κάθε νέα εστία όπου και να βρίσκεται σε όποιο χωριό, σε όποια πόλη, σε όποια Περιφερειακή Ενότητα και Περιφέρεια. Στις συσκέψεις αυτές, λαμβάνεται υπόψη, αξιολογείται και αναλύεται ένα πλήθος δεικτών που παρακολουθούνται διαρκώς και καταγράφονται σε πλατφόρμες, αποτυπώνοντας τις μεταβολές της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και παρέχοντας την πρωτογενή πληροφορία, η οποία εξάγεται από τα BIs – Boards of Information, και στην οποία βασίζονται οι προσομοιώσεις που πραγματοποιούμε.

Ταυτόχρονα, πολλά και διαφορετικά KPIs (Key Performance Indicators) που αφορούν στην εξέλιξη της πανδημίας, εξετάζονται σε καθημερινή βάση, σε διπλές τεχνικές συσκέψεις, όπως o μέσος ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων – growth average, ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων 7 και 14 ημερών – 7day και 14day moving average (cases per 100k), ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων- 7day cases median age, η κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας, διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ και απλές κλίνες – ICU availability και Simple beds availability.

Η πρωτογενής πληροφορία, τα στοιχεία που εξετάζονται στο πλαίσιο των συσκέψεων και των ιχνηλατήσεων αντλούνται προφανώς από την ΗΔΙΚΑ. Την ίδια στιγμή μοιραζόμαστε πληροφόρηση και συνεργαζόμαστε με τον ΕΟΔΥ τόσο για τη δική τους επιδημιολογική διερεύνηση όσο και σε σχέση με τις δικές μας ιχνηλατήσεις”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments