Ελλάδα

Σαρηγιάννης κορωνοϊός: Θα φτάσουμε στα 10 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα αν δεν παρθούν μέτρα

Σαρηγιάννης κορωνοϊός: Θα φτάσουμε στα 10 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα αν δεν παρθούν μέτρα
Σαρηγιάννης κορωνοϊός: Σε δραματικό τόνο η προειδοποίηση του καθηγητή.

Τρομάζει η πρόβλεψη του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, αν δεν παρθούν άμεσα νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τα όσα λέει στο grtimes.gr και τη Νεκταρία Ψαράκη, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε αυστηρό lockdown, η πανδημία θα κορυφωθεί με τα κρούσματα να ανέρχονται από 6.000-10.000 την ημέρα, πράγμα που θα οδηγήσει σε εξόντωση του ΕΣΥ. Ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα πολύ μεταδοτικότερα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. «Δεν έχουμε δεδομένα για να υπολογίζουμε την πορεία του νοτιοαφρικανικού στελέχους», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Αυτή ακριβώς είναι η επικινδυνότητα των μεταλλαγμένων στελεχών. Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος συγκεκριμένα, έχει όλο τον πληθυσμό στη διάθεσή του, καθώς μπορεί να επαναμολύνει όσους έχουν ήδη νοσήσει. Αν προχωρήσουμε σε lockdown, θα έχουμε καταφέρει να δαμάσουμε την πανδημία, διότι αν επιτευχθεί η διασπορά δε θα υπάρξει εύκολα επιστροφή», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.

Όταν ρωτήθηκε για τη μεγάλη απόκλιση στην πρόβλεψή του, ο καθηγητής, εξηγεί ότι το μαθηματικό μοντέλο το οποίο χρησιμοποιείται, υπολογίζει μία σειρά από αβέβαιους παράγοντες.

«Ο λόγος που λέμε ότι τα κρούσματα θα κυμαίνονται από 6.000 σε 10.000, χωρίς να λέμε με ακρίβεια τον αριθμό, είναι διότι δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό ρυθμό υπερμετάδοσης του βρετανικού στελέχους. Έχει προκύψει, ότι είναι 56% μεταδοτικότερο, ποσοστό το οποίο αποτελεί ουσιαστικά έναν μέσο όρο.

Πρόβλημα στην ανάλυση των κρουσμάτων

Οι Βρετανοί, είπαν ότι μπορεί να είναι από 35-70% πιο μεταδοτικό. Έτσι λοιπόν, βάζω μία σειρά από τιμές στο μαθηματικό μας μοντέλο, απ’ την οποία προκύπτει, ότι σε περίπτωση που το 56% είναι το πραγματικό, τότε θα έχουμε 6.000 κρούσματα ημερησίως στην κορύφωση του νέου κύματος, ενώ αν ισχύει το μέγιστο ποσοστό, δηλαδή το 70%, τότε θα έχουμε 10.000 κρούσματα. Φυσικά, το πιθανότερο σενάριο, είναι τα 6.000 κρούσματα», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.

Σφοδρή κριτική ασκεί ο καθηγητής του ΑΠΘ στον τρόπο διαχείρισης των κρουσμάτων, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που δεν πραγματοποιείται αλληλούχιση, δηλαδή ανάλυση των τεστ για τον εντοπισμό του στελέχους που μόλυνε το κάθε κρούσμα, τα δεδομένα που έχει στα χέρια του για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος είναι ελλιπή.

«Από τη στιγμή που δεν αναλύονται τα τεστ και δεν μπορούμε να εντοπίσουμε γρήγορα ποιο στέλεχος κορωνοϊού μόλυνε το κάθε κρούσμα, αναγκαστικά στο μαθηματικό μας μοντέλο, βάζουμε πολύ χαμηλό αριθμό αρχικής διασποράς όταν μελετάμε το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, διότι επί της ουσίας, έχουμε μόνο ένα κρούσμα!

Φυσικά, το κρούσμα δεν είναι ένα. Δεν ξέρουμε την πραγματική διασπορά. Η πρόβλεψη για 6.000-10.000 κρούσματα, δεν περιλαμβάνει το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, το οποίο είναι και πιο μεταδοτικό και επαναμολύνει όσους έχουν νοσήσει. Αν συνεχίσει να μη γίνεται αλληλούχιση των τεστ, μπορεί να οδηγηθούμε σε τραγικό λάθος, αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρό πρόβλημα τον Μάρτιο, διότι θα είμαστε «τυφλοί» για την πορεία της πανδημίας», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, εξηγώντας ότι το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί, απαιτεί δεδομένα τα οποία δε δίνονται.

Ο καθηγητής είναι κάθετος. Σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για να προλάβουμε τη διασπορά και συχνή αλληλούχιση των τεστ για να εντοπίζονται τα μεταλλαγμένα στελέχη και να γίνεται ορθή διαχείριση της πανδημίας.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε να δούμε αυτά τα κρούσματα για να δράσουμε. Είμαι τρελός να ζητάω lockdown χωρίς λόγο; Αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό και δούμε την αύξηση όμως, να μην πούμε ότι έγινε ξαφνικά. Τίποτα δεν έγινε ξαφνικά!», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments