Ελλάδα

Βόμβα από Θωμαΐδη για τα λύματα στην Αττική: Εκτίμηση για αύξηση έως και 200%

Βόμβα από Θωμαΐδη για τα λύματα στην Αττική: Εκτίμηση για αύξηση έως και 200%
Λύματα Αττική: Μια εκτίμηση που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα έκανε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Για πολύ μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική, προϊδεάζουν οι μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα. Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, εκτίμησε μιλώντας στο Live News στο Mega ότι η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα αυτή την εβδομάδα θα είναι έως και 200%.

Στις αρχές τις εβδομάδας, η εκτίμηση για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής ήταν στο 40%. «Από το Σάββατο ως σήμερα έχουμε μεγάλο ιικό φορτίο στα λύματα, μεγαλύτερο από τον Νοέμβριο ακόμα και στην κορυφή της πανδημίας. Είναι εξαιρετική ανησυχητική η διασπορά στην Αττική κι αυτό θα μεταφραστεί σε αυξημένα κρούσματα», τόνισε ο καθηγητής.

«Είναι μεγαλύτερη του 50% η αύξηση. Μπορεί να φτάσει το 200% αυτή την εβδομάδα. Το λέγαμε, αν υπάρξει απότομη αύξηση, σημαίνει ότι υπάρχει εκτεταμένη διασπορά. Διευκρινίζω μονίμως ότι εμείς βλέπουμε το συνολικό ιικό φορτίο. Βλέπουμε διασπορά της πανδημίας, δεν θέλαμε να δούμε αυτή την απότομη αύξηση. Γιατί η απότομη αύξηση του Οκτωβρίου, έφερε το κύμα του Νοεμβρίου. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, υπάρχει εκτεταμένη οικονομική δραστηριότητα, μετακινήσεις στα ΜΜΜ», είπε χαρακτηριστικά.

Ποια είναι τα τρία νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή

Τα κρούσματα του κορωνοϊού αναμένεται για τρίτη συνεχόμενη μέρα να ξεπεράσουν τα χίλια με αποτέλεσμα ειδικοί και κυβερνητικό επιτελείο να είναι στις μύτες των ποδιών τους. Πριν να φτάσουμε στην επιλογή ενός ολικού lockdown, παρόλο που και αυτό το σενάριο είναι στο τραπέζι, σειρά έχουν άλλα μέτρα που ναι μεν θα είναι πιο αυστηρά, αλλά όχι σε βαθμό που θα γυρίσουμε στον περσινό Μάρτιο.

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως είναι η Αχαΐα, με επίκεντρο την πόλη των Πατρών. Ίσως οι λοιμωξιολόγοι που συνεδριάζουν αύριο να προτείνουν στην κυβέρνηση, ειδικά μέτρα για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πολύ σοβαρές σκέψεις ώστε να αλλάξει το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Αττική για το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Φεβρουαρίου και να εφαρμοστεί το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 το πρωί.

Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται πως είναι εφικτό να εφαρμοστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφού τα σχολεία είναι κλειστά, άρα δεν θα υπάρχει κινητικότητα ούτε παιδιών, ούτε γονέων. Παράλληλα η πλειονότητα των πολιτών δεν εργάζεται το Σαββατοκύριακο, οπότε θα μειωθεί περαιτέρω η κινητικότητα, αν όλα κυλήσουν ομαλά.

Ένα ακόμα θέμα που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα έχει καλοκαιρία και θεωρείται βέβαιο πως οι περισσότεροι πολίτες θα θελήσουν να μετακινηθούν για βόλτα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει συνωστισμό σε αρκετές περιοχές.

Έτσι, αν αποφασιστεί το συγκεκριμένο μέτρο, και τα καταστήματα θα κλείσουν το Σάββατο στις 17:00, ώστε να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι μετακινήσεις, ενώ παραμένει στο τραπέζι η σκέψη να επιστρέψει το λιανεμπόριο αποκλειστικά στη μέθοδο λειτουργίας click away.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δικαίωμα μετακίνησης, πάντα με υποχρεωτική αποστολή SMS προς το 13033 και κωδικό 1, έχουν πολίτες που πρέπει να μεταβούν σε γιατρό ή με βεβαίωση εργασίας για όσους πρέπει να μεταβούν στη δουλειά τους. Ο κωδικός 6 θα ισχύει για κοντινή βόλτα κατοικιδίου.

Τι θα αποφασιστεί για τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο

Να θυμίσουμε ότι οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες» λόγω αυξημένου ιικού φορτίου δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης από δήμο σε δήμο. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για την Αττική. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα όμως να προκαλούν όλο και μεγαλύτερη ανησυχία πλέον, αν και δεν φαίνεται να προκρίνεται, εξετάζεται και το ενδεχόμενο απαγόρευσης της μετακίνησης από δήμο σε δήμο για το Σαββατοκύριακο και εντός των ορίων της Αττικής.

Τι δήλωσε ο Χρήστος Ταραντίλης για τα σχέδια της κυβέρνησης

«Όπως έχουμε πει από την αρχή της πανδημίας, η εξέλιξή της είναι δυναμική και δεν ακολουθεί γραμμική πορεία», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ξεκινώντας τη σημερινή εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, λαμβάνει τις εισηγήσεις των ειδικών και αποφασίζει προληπτικά τα απαραίτητα μέτρα», πρόσθεσε.

«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων λειτουργιών της εκπαίδευσης και της οικονομίας. Επίσης, όσο η επιδημιολογική κατάσταση μας υποχρεώνει σε επιβολή περιοριστικών μέτρων τόσο η κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται καθώς και των ανέργων», τόνισε.

«Το φαινόμενο της πανδημίας είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αλλάζουν όχι από μέρα σε μέρα αλλά από ώρα σε ώρα. Η εμπειρία σε αυτό το φαινόμενο έχει δείξει ότι συνήθως αλλάζουν πιο γρήγορα προς το χειρότερο και λιγότερο γρήγορα προς το καλύτερο. Το καθήκον μας είναι να μπορέσουμε να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα σε αυτές τις αλλαγές.

Αυτό ακριβώς κάνουμε και αυτή την εβδομάδα. Κοιτάμε τα δεδομένα και την Παρασκευή το πρωί θα υπάρχει εισήγηση της επιτροπής και ανάλογα με την εισήγηση θα αποφασίσει η κυβέρνηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν βρισκόμαστε κοντά σε lockdown τύπου Μαρτίου.

Επισήμανε ότι το στοιχείο που θα κρίνει αν παρθούν νέα μέτρα είναι ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων που έχουμε. «Το σημαντικό είναι να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε έγκαιρα σε αυτά τα δεδομένα» είπε σημειώνοντας ότι το όριο των κρουσμάτων που θα κρίνει το εύρος των μέτρων θα το αποφασίσει και θα το εισηγηθεί η επιτροπή των ειδικών.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Αττική από το απόγευμα, επανέλαβε ότι η εισήγηση είναι της επιτροπής. «Είναι μια εισήγηση που βγαίνει από την πλειοψηφία της επιτροπής ανεξάρτητα αν έχει ειπωθεί δημόσια από ένα ή περισσότερα μέλη της επιτροπής. Εμείς περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής» είπε και σημείωσε ότι δεν έχει συζητηθεί αύξηση των προστίμων για τις άσκοπες μετακινήσεις.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

«Τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα» προειδοποίησε στον ΑΝΤ1 ο Νικόλαος Σύψας αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας, διαβεβαιώνοντας πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».

«Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν», ανέφερε ερωτηθείς αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων. Ο καθηγητής ανέφερε πως «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».

Ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, ο κ. Σύψας είπε πως το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».

Ερωτηθείς για το αν θα εισηγηθεί η Επιτροπή ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, είπε ότι, «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν. Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια» και συμπλήρωσε πως «είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί», επισημαίνοντας πως «δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά».  svg%3E

Σχετικά με τη λογική του «ακορντεόν», ξεκαθάρισε πως «το έχουμε εξηγήσει: όλο το χειμώνα θα είμαστε με το «ακορντεόν», γιατί αυτό υπαγορεύει ο ιός. «Προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, η οικονομία ξαναφτιάχνεται», σημείωσε για το γνώμονα λήψης αποφάσεων της Επιτροπής για την πανδημία.

Αναφορικά με τον μη εμβολιασμό των πολιτών άνω των 65 με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο καθηγητής έκανε λόγο για «απόρροια ενός ακόμα ευρωπαϊκού λάθους», αφού όπως είπε, «από τη στιγμή που εγκρίθηκε από την ΕΜΑ, δεν μπορεί να βγαίνει η κάθε κυβέρνηση και να λέει δεν το κάνω, μπερδεύεται ο πολίτης». Ενώ όσο αφορά στο ρωσικό εμβόλιο, εξήγησε πως το μέχρι τώρα πρόβλημα δεν είχε να κάνει με το ποιόν του, αλλά με το γεγονός ότι δεν είχε δοθεί καμία μελέτη για το εμβόλιο και ξαφνικά υπήρξε μία πολύ καλή δημοσίευση στο Lancet.

Τέλος, αναφέρθηκε ο καθηγητής στο αν τα εμβόλια σταματούν τη μετάδοση του ιού, και είπε πως υπάρχουν πολλές «ενθαρρυντικές μελέτες ότι τα εμβόλια σταματούν τη διάδοση» και τόνισε πως «αυτό δε σημαίνει ότι δεν τηρούμε τα μέτρα», αναφέρθηκε ωστόσο σε «φως στο τούνελ» από το εμβόλιο.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος επανέλαβε ότι το σκληρό lockdown είναι ακόμα στο τραπέζι και άφησε να εννοηθεί ότι όποιο νέο μέτρο αποφασιστεί θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.

«Είναι σαφές ότι το υγειονομικά σωστό είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών» δήλωσε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού που παρατηρείται στη χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. «Εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα» τόνισε ο καθηγητής απαντώντας στο ερώτημα του εάν τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Όπως εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, εάν προκριθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, τότε αυτό πρέπει και να γίνει.  «Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς» είπε εκτιμώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται. Σύμφωνα με τον καθηγητή και η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν τις 9 το βράδυ είναι στο τραπέζι ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα.  svg%3E

«Πρέπει πάντα να είμαστε ένα βήμα μπροστά – Δεν επηρέασε το άνοιγμα των δημοτικών»

Ο κ. Βατόπουλος, επεσήμανε πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές εκρηκτική, επομένως πρέπει να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πριν από τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βατόπουλος παραδέχτηκε ότι ένα ενδεχόμενο αυστηρότερο κλείσιμο δημιουργεί σκέψεις καθώς έχει μεγάλο κόστος τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

«Να εκτιμηθεί το κατά πόσο το άνοιγμα των γυμνασίων επηρεάζει την κινητικότητα, με την έννοια του ότι τα παιδιά του Γυμνασίου πάνε μόνα τους στο σχολείο» δήλωσε ο καθηγητής αναφέροντας πως θα μελετηθούν τα στοιχεία για το αν το άνοιγμα των Γυμνασίων επηρέασε όντως την επιδημιολογική εικόνα. Ο καθηγητής εκτίμησε πάντως πως το άνοιγμα των δημοτικών δεν πρέπει να έχει επηρεάσει ιδιαίτερα όσον αφορά την έξαρση του ιού. «Και τα παιδιά κολλάνε» είπε σε κάθε περίπτωση αναφέροντας πως δεν έχουμε σαφή εικόνα για το τι ισχύει για την μετάλλαξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments