Ελλάδα

Λινού κορωνοϊός: Έχουμε ελλιπή στοιχεία – Δεν μπορούμε να αξιολόγησουμε σωστά την πορεία της πανδημίας

Λινού κορωνοϊός: Έχουμε ελλιπή στοιχεία – Δεν μπορούμε να αξιολόγησουμε σωστά την πορεία της πανδημίας
Λινού κορωνοϊός: Τι ανέφερε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Για την αργοπορία των ειδικών να αποφασίσουν σήμερα σε σχέση με τα μέτρα μίλησε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ. Η καθηγήτρια εξήγησε στην εκπομπή Live News τι έγινε μέχρι να παρθούν οι τελικές αποφάσεις από τους λοιμωξιολόγους. Να θυμίσουμε ότι η ανακοίνωση των μέτρων καθυστέρησε καθώς η συνεδρίαση της Επιτροπής τελείωσε πριν από λίγη ώρα, ενώ αυτή την ώρα ανακοινώνται όσα αποφασίστηκαν από τον Νίκο Χαρδαλιά.

«Είναι λογικό», τόνισε η καθηγήτρια, «γιατί υπάρχουν ελλιπή στοιχεία και όλοι προσπαθούμε να μαντέψουμε τι θα συμβεί χωρίς να ξέρουμε τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή της χώρας και σε κάθε υποπεριοχή κάθε νομού. Επίσης πολλοί από τους συναδέλφους μου πιστεύουμε ότι υπάρχουν μέτρα τα οποία δεν λήφθηκαν για λόγους οικονομικούς, αλλά τελικά η οικονομία δέχτηκε μεγάλο πλήγμα».

Τι ανέφερε για τα σχολεία η καθηγήτρια

Σύμφωνα με την ίδια, το πρώτο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό είναι να σπάσουν στη μέση οι τάξεις και τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο πρωί και απόγευμα. «Είναι πολύ μεγάλο το κόστος αλλά αν σκεφτεί κανείς τους κινδύνους δεν τίθεται θέμα. Να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία με προσοχή. Να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ όλοι οι εκπαιδευτικοί», σημείωσε η κ. Λινού.

Όσον αφορά στο εμπόριο, η κ. Λινού ανέφερε ότι θα μπορούσε να μείνει ανοιχτό ανάλογα με το είδος των καταστημάτων. Αν έχουν πρόσβαση σε ελεύθερο αερισμό και δεν απασχολούν πάνω από δύο άτομα, είναι μικρός ο κίνδυνος. «Αντίθετα, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα είναι πρακτικά αδύνατον να αποφευχθεί η διασπορά του υιού. Τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα θα πρέπει να κλείσουν ή να λειτουργούν με click away».

«Το τρίτο κύμα είναι πιθανό να έρθει και αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά κρατάμε τα πέντε μέτρα. Αποστάσεις, σωστή αξιοποίηση της μάσκας, πλύσιμο χεριών, αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου και πολλά τεστ. Και πολύ καλή οργάνωση του πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί για να μην χάνεται χρόνος και εμβόλια» ανέφερε τέλος η κ. Λινού.

Δείτε τις δηλώσεις της:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments