Διεθνή

ΠΟΥ σε Ευρώπη: «Πρέπει να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός»

ΠΟΥ σε Ευρώπη: «Πρέπει να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός»
ΠΟΥ σε Ευρώπη: Ο πλανήτης ρέπει να προετοιμαστεί για την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών.

Συνέντευξη στο AFP παραχώρησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, στην οποία σημείωσε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού στη Γηραιά Ήπειρο, με τη στήριξη όλων των φαρμακευτικών εταιρειών. “Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό”, τόνισε ο κ. Κλούγκε, την ώρα που η εμβολιαστική εκστρατεία στην ΕΕ αντιμετωπίζει προβλήματα ήδη από το ξεκίνημά της λόγω της έλλειψης εμβολίων και των εντάσεων μεταξύ των Βρυξελλών και ορισμένων φαρμακευτικών εταιρειών.

“Οι συνήθως ανταγωνιστικές φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αυξήσουν δραστικά τις παραγωγικές δυνατότητές τους, αυτό έχουμε ανάγκη”, υπογράμμισε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτών έναντι των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού: “αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Ανησυχώ. Πρέπει να προετοιμαστούμε για την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της αλληλούχισης του γονιδιώματος του κορωνοϊού. Πρόκειται για μια σκληρή υπενθύμιση ότι ο ιός έχει ακόμη το πάνω χέρι έναντι του ανθρώπου, αλλά δεν είναι ένας νέος ιός, πρόκειται για μια εξέλιξη του ιού που προσπαθεί να προσαρμοστεί στους ανθρώπους-ξενιστές” τόνισε.

Σημειώνεται ότι από τις 53 χώρες που ανήκουν στην περιφέρεια της Ευρώπης όπως ορίζεται από ΠΟΥ (κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται στην Κεντρική Ασία), οι 37 έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βρετανία και 17 του παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

“Θα είμαι ειλικρινής: πιστεύω ότι το τούνελ θα είναι λίγο πιο μεγάλο απ΄ ό,τι θεωρούσαμε τον Δεκέμβριο, όμως αυτή θα είναι μια χρονιά πιο εύκολα διαχειρίσιμη σε σχέση με την προηγούμενη. Η λύση, ή η στρατηγική δεν υπάρχουν. Πρέπει να είμαστε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε και βρισκόμαστε στη διαδικασία να βελτιωνόμαστε”, σημείωσε ο κ. Κλούγκε.

Τέλος, επανέλαβε την έκκλησή του για αλληλεγγύη προς τις χώρες που δεν μπορούν να αποκτήσουν εμβόλια, προτείνοντας οι πλούσιες χώρες να επιταχύνουν τη διάθεση δόσεων σε φτωχές χώρες αφού πετύχουν ένα συγκεκριμένο στόχο στον εμβολιασμό κατά της Covid-19. “Ίσως αν οι χώρες της ΕΕ φτάσουν να εμβολιάσουν το 20% του πληθυσμού τους – 20% σημαίνει τους ηλικιωμένου, το υγειονομικό προσωπικό, τα άτομα με συννοσηρότητες – τότε ίσως να είναι η ώρα να μοιραστούν τα εμβόλια”, πρότεινε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments