Πολιτική

Νομοσχέδιο Κεραμέως: Την Τρίτη στην Ολομέλεια η συζήτηση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Νομοσχέδιο Κεραμέως: Την Τρίτη στην Ολομέλεια η συζήτηση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Νομοσχέδιο Κεραμέως: Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι θα πρέπει «να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων».

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, μετά την κατά πλειοψηφία ψήφισή του και στη δεύτερη ανάγνωσή του από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, εισάγεται την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Υπέρ του σχεδίου νόμου «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», επί της αρχής, των άρθρων και το σύνολό του τάχθηκε η ΝΔ, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση διατήρησε την επιφύλαξή της για να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Οι υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με το σχέδιο νόμου, επικράτησαν και κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του στην επιτροπή.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι θα πρέπει «να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων». Ασφαλώς, είπε, θα έχουμε «διαφορετικές απόψεις, θέσεις, διαφωνίες και αυτό είναι απολύτως θεμιτό. Αυτός είναι και ο πλούτος της δημοκρατίας. Άλλο αυτό όμως, και άλλο να εκπέμπεται ένα μήνυμα ανοχής, ενίοτε και επιβράβευσης στην παραβατικότητα και στην ανομία, εντός και εκτός πανεπιστημιακών χώρων».

Με βάση στοιχεία από μετρήσεις κοινής γνώμης, η υπουργός, τόνισε πως η κοινωνία είναι υπέρ της θέσπισης ελάχιστης βάσης εισαγωγής, σημειώνοντας ότι ακόμα και το 52% της βάση του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται θετικά. Επέκρινε την άποψη της αντιπολίτευσης ότι με την ελάχιστη βάση «η κυβέρνηση κλείνει το δρόμο στα πανεπιστήμια και τον ανοίγει το δρόμο για τα ιδιωτικά κολέγια», μιλώντας για επιχείρημα απαξίωση των ΔΙΕΚ και της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Επιπλέον, αναρωτήθηκε γιατί η αντιπολίτευση δεν θέλει από του χρόνου τον συντελεστή βαρύτητας που παρέχει για πρώτη φορά την δυνατότητα στα Τμήματα να ορίζουν, εάν κάποιο μάθημα θα πρέπει να έχει αυξημένη βαρύτητα, κάτι που παράλληλα παρέχει και μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας και αυτονομίας στα πανεπιστήμια μας. Απέρριψε το επιχείρημα ότι ο περιορισμός δήλωσης σχολών από έναν υποψήφιο είναι «λοταρία», σημειώνοντας ότι πουθενά αλλού δεν μπορεί ο υποψήφιος να δηλώνει 250 σχολές. Πρόκειται είπε, για μέτρο ενίσχυσης της «συνειδητής επιλογής» στις σπουδές.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής της μειοψηφίας Νίκος Φίλης υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου με την ελάχιστη βάση εισακτέων, φέρνει περικοπές εισακτέων και μάλιστα τη χειρότερη χρονιά, λόγω της πανδημίας, για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση πετάει έξω από τα πανεπιστήμια τουλάχιστον έναν στους τέσσερις αποφοίτους λυκείου σε σχέση με πέρυσι».

ΚΙΝΑΛ

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου, από τη δική της πλευρά ανέφερε πως με «το ράβε- ξήλωνε» δεν λύνονται τα προβλήματα στην εκπαίδευση, αλλά χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο μία σοβαρή αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας. Το νομοσχέδιο είπε ότι έχει «μπακαλίστική λογική και κρύβει αυτά που θέλει με κουτοπόνηρο τρόπο». Και παρατήρησε πως «το τοπίο που φτιάχτηκε δεν μπορεί να αφορά μόνο τον αριθμό των εισακτέων και να μην ακουμπά τον αριθμό των τμημάτων».

ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ανέφερε πως «σας το είπαμε από την αρχή, σας το φώναξαν ξανά, χτες, με τα συλλαλητήριά τους οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και μαθητές: «Πάρτε πίσω αυτό το νομοσχέδιο. Μην το ψηφίσετε». Αυτό σας λένε και σας λέμε, κι εσείς κάνετε πως δεν ακούτε». Διαφώνησε με την θέσπιση «διπλού» μηχανογραφικού εισαγωγής από τους υποψήφιους, λέγοντας ότι αυτός ο τρόπος «μοιάζει σαν τυχερό παιχνίδι, σαν ΤΖΟΚΕΡ». Χιλιάδες μαθητές, ειδικά των λαϊκών οικογενειών, αισθάνονται τον άμεσο κίνδυνο, χιλιάδες να βρουν τις πόρτες των πανεπιστημίων κλειστές.

Ελληνική Λύση

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου, ανέφερε πως το κόμμα της είναι θετικό στην ελάχιστη βάση εισαγωγής, καθώς είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός ελάχιστου επιπέδου γνώσης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Λέμε, είπε ξανά, ότι η εισαγωγή στα ΑΕΙ δεν αποτελεί τη μόνη λύση. Η σημασία της επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντική. Επίσης τάχθηκε υπέρ του να υπάρχει χρονικό όριο σπουδών, να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, να μπορούν οι σχολές να έχουν λόγο στην βαρύτητα των εξεταζομένων μαθημάτων αλλά και να μπορούν να προτείνουν και νέα μαθήματα.

ΜέΡΑ 25

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, είπε πως «η κυβέρνηση έχει εμφανιστεί εξαρχής αποφασισμένη»’. Δηλώνει και διακηρύσσει με κάθε τρόπο ότι είναι ανυποχώρητη στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου». Εμείς, είπε, «εκθέσαμε τις απόψεις μας ως κόμμα και αιτιολογήσαμε την άρνηση και την αντίθεσή μας σε αυτό το νομοσχέδιο, με βάση τη δική μας πολιτική θέση και αντίληψη». Επιπλέον, αναρωτήθηκε σε ποιο σημείο του προεκλογικού προγράμματός της, η ΝΔ έλεγε πως θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων, και μάλιστα τόσο δραστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments