Διεθνή

Βρετανική μετάλλαξη: Πιθανό να σαρώσει τον κόσμο εκτιμούν επιστήμονες

Βρετανική μετάλλαξη: Πιθανό να σαρώσει τον κόσμο εκτιμούν επιστήμονες
Βρετανική μετάλλαξη: Την πιθανότητα να «σαρώσει τον κόσμο» εξέφρασε η επικεφαλής του προγράμματος γενετικής παρακολούθησης της Βρετανίας μιλώντας για τη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Την εκτίμησή της ότι το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού είναι πιθανό να «σαρώσει τον κόσμο» εξέφρασε η επικεφαλής του προγράμματος γενετικής παρακολούθησης της Βρετανίας. Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο στέλεχος ταυτοποιήθηκε πρώτα στην περιοχή του Κεντ στη Βρετανία. Η επικεφαλής του προγράμματος αναφέρει ακόμα πως η μάχη κατά του νέου κορωνοϊού αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ έχει ήδη «σαρώσει τη χώρα» και «αναμένεται να σαρώσει τον κόσμο, κατά πάσα πιθανότητα», δήλωσε στο BBC η διευθύντρια της κοινοπραξίας Covid-19 Genomics UK Σάρον Πίκοκ.

«Μόλις πάρουμε το πάνω χέρι (όσον αφορά τον ιό) ή οι μεταλλάξεις του πάψουν να είναι μολυσματικές –προκαλώντας νόσο– τότε θα μπορούμε να σταματήσουμε να ανησυχούμε γι’αυτόν. Αλλά νομίζω, κοιτάζοντας το μέλλον, ότι θα το κάνουμε αυτό για χρόνια. Θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε αυτό για ακόμα 10 χρόνια, κατά την άποψή μου”, πρόσθεσε.

Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στα εμβόλια

Παράλληλα, σύμφωνα με διεθνή έρευνα από τη βρετανική εταιρεία ερευνών YouGov και το Imperial College του Λονδίνου, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσε ότι θα κάνει το εμβόλιο ανήλθε στο 54%.  Έγινε σε δείγμα περίπου 13.500 ανθρώπων σε Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία και αφορά την περίοδο από Νοέμβριο μέχρι Ιανουάριο. Όπως αναφέρει το «Nature», τον Νοέμβριο μόνο το 40% των ερωτηθέντων είχαν δηλώσει ότι θα έκαναν το εμβόλιο κατά της Covid-19. 

Το 66% δήλωσε στα μέσα Ιανουαρίου ότι έχει μεγάλη ή μέτρια εμπιστοσύνη στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και μόνο το 12% ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη. Σε όλες τις 15 χώρες (πλην Ιαπωνίας) πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού εμπιστεύονται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τα εμβόλια, με τους Ιταλούς και Βρετανούς να προηγούνται (82% και 81%, αντίστοιχα).

«Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, μπορώ να νιώσω ότι η αισιοδοξία εξαπλώνεται ταχύτερα από τον ιό», ανέφερε η ειδική στην επιστήμη της Συμπεριφοράς, Σάρα Τζόουνς, του Imperial.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments