Διεθνή

Εμβόλιο: Φάουτσι – Να το κάνουν και όσοι φοβούνται νευρολογικές παρενέργειες

Εμβόλιο: Φάουτσι – Να το κάνουν και όσοι φοβούνται νευρολογικές παρενέργειες
Εμβόλιο: Ο ειδικός από τις ΗΠΑ επιχειρηματολογεί σχετικά με τη χορήγηση του και σε σχέση με όσους ανησυχούς για τέτοιες παρενέργειες.

Άλλαξε την άποψή του ο Άντονι Φάουτσι για το εμβόλιο σε σχέση με τους ανθρώπους που έχουν το σύνδρομο Γκιγαίν – Μπαρρέ (GBS). Πιο συγκεκριμένα, ο Νο1 ειδικός των ΗΠΑ για τον κορωνοϊό, επικοινώνησε στα μέσα Ιανουαρίου με το επιστημονικό περιοδικό «Νευρολογία σήμερα» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας για να διορθώσει ένα λάθος του. Τι είχε συμβεί;

Στις αρχές Δεκεμβρίου σε μία ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε πει ότι οι άνθρωποι με σύνδρομο Γκιγαίν – Μπαρρέ (GBS) θα έπρεπε να αποφύγουν τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό , διότι κινδύνευαν να ενεργοποιήσουν την ασθένειά τους.

Μετά από μερικές ημέρες, στις 21 Δεκεμβρίου, 13 ειδικοί στο σύνδρομο GBS, του είχαν απαντήσει ότι στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων της Pfizer και της Moderna δεν είχαν καταγραφεί τέτοια περιστατικά. Επίσης, ανέφεραν ότι ούτε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών (CDC), ούτε ο αμερικανικός ΕΟΦ (FDA) είχαν κυκλοφορήσει οδηγίες εναντίον των εμβολιασμών για τους ανθρώπους με το συγκεκριμένο σύνδρομο. Λίγο αργότερα, Βρετανοί ειδικοί ανακοίνωσαν το ίδιο.

«Οταν τα είπα αυτά, δεν υπήρχε η γνωμοδότηση του CDC», είπε ο Φάουτσι , προσθέτοντας ότι έκτοτε συμβουλεύει τους ανθρώπους με σύνδρομο GBS να εμβολιαστούν.

Το θέμα «καίει» και την Ελλάδα

Το θέμα είναι πλέον στην επικαιρότητα και στην Ελλάδα αφού νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα εμφάνισε συμπτώματα που παραπέμπουν στο σύνδρομο GBS μετά από τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι έχει συμβεί, ούτε αν τα συμπτώματα παράλυσης που εμφάνισε η νοσηλεύτρια έχουν σχέση με τον εμβολιασμό της.

Ωστόσο, ορισμένοι διάσημοι νευρολόγοι, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα εκείνων που έγραψαν την απάντηση στον Φάουτσι, σημειώνουν ότι είναι συνηθισμένες οι παρεξηγήσεις σχετικά με την σύνδεση εμβολιασμού και νευρολογικών παρενεργειών είναι πολύ συχνές. Το αποτέλεσμα, όπως διευκρινίζουν, είναι ότι αρκετοί φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο.

Ο καθηγητής Νευρολογίας Ρίτσαρντ Λούις, ένας από τους «13» , ο οποίος είναι διευθυντής στο Ηλεκτρομυογραφικό εργαστήριο του διάσημου Ιατρικού Κέντρου «Κέδροι του Σινά», στο Λος Άντζελες, έγραψε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι ειδικοί θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον όλων να κάνουν το εμβόλιο.

Όμως, σημειώνει ότι ο χρόνος ανάπτυξης των εμβολίων ήταν πάρα πολύ μικρός, λόγω της έντασης της επιδημίας, η οποία υποχρέωσε τους ερευνητές να μειώσουν κατά πολύ το διάστημα της κλινικής έρευνας, επομένως, μόνον με λεπτομερείς στατιστικές μελέτες θα μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νευρολογικών διαταραχών. Προσθέτει, επίσης, ότι ακόμα κι αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, αυτό δεν θα αναιρεί το δεδομένο ότι το όφελος από τον εμβολιασμό είναι πολύ μεγαλύτερο από τον κίνδυνο μίας βαριάς νόσησης από τον κορωνοϊό.

Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ανάπτυξης συνδρόμου GBS μετά από τον εμβολιασμό ξεκίνησαν το 1976, όταν «διαπιστώθηκε μία μικρή αύξηση του κινδύνου για GBS μετά από τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση της γρίππης των χοίρων», επισημαίνουν οι ειδικοί του CDC. Η αυξηση ήταν της τάξης του ενός πρόσθετου κρούσματος ανά 100.000 άτομα.

Ωστόσο, το ίδιο το CDC παρατηρεί ότι «οι πιθανότητες είναι περισσότερες να εμφανίσει κάποιος συμπτώματα παράλυσης αν περάσει την γρίπη, παρά αν κάνει το εμβόλιο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments