Οικονομία

ΕΦΚΑ: Καταβολή δόσεων εκκαθάρισης μη μισθωτών ασφαλισμένων

ΕΦΚΑ: Καταβολή δόσεων εκκαθάρισης  μη μισθωτών ασφαλισμένων
ΕΦΚΑ: Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας έκανε γνωστό πως όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, προβλέπεται η καταβολή του χρεωστικού υπολοίπου της εκκαθάρισης Μη Μισθωτών ασφαλισμένων ετών 2017, 2018 και 2019 σε πέντε μηνιαίες δόσεις, της πρώτης δόσης καταβαλλομένης μέχρι την 31 Μαρτίου 2021.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας έκανε γνωστό πως όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, προβλέπεται η καταβολή του χρεωστικού υπολοίπου της εκκαθάρισης Μη Μισθωτών ασφαλισμένων ετών 2017, 2018 και 2019 σε πέντε μηνιαίες δόσεις, της πρώτης δόσης καταβαλλομένης μέχρι την 31 Μαρτίου 2021.

Τι περιλαμβάνει

Στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης περιλαμβάνονται η εκκαθάριση έτους 2019 και οι τροποποιητικές εκκαθαρίσεις ετών 2017, 2018 των οποίων η προθεσμία καταβολής πρώτης δόσης έληγε 30.11.2020.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την 31.3.2021, με τις επόμενες δόσεις να καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα χωρίς τόκους και προσαυξήσεις έως την νέα προθεσμία καταβολής τους. Επισημαίνεται ότι οι δόσεις εξοφλούνται με την χρήση του κωδικού πληρωμής που ίσχυε για την καταβολή εισφορών έως 31.12.2019.

Καμία μετάταξη ή απόσπαση υπαλλήλου από τον e-ΕΦΚΑ μέχρι να αντιμετωπιστεί το θέμα των εκκρεμών συντάξεων

Από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών διευκρινίζεται ότι, σε συνέχεια ήδη εφαρμοζόμενης πολιτικής, δεν θα γίνεται αποδεκτή καμία αίτηση για απόσπαση ή μετάταξη υπαλλήλου από τον e-ΕΦΚΑ στα πλαίσια των προγραμμάτων κινητικότητας στο Δημόσιο. Η πρακτική αυτή λαμβάνει υπόψη τις αυξημένες ανάγκες που έχει ο e-ΕΦΚΑ σε ανθρώπινο δυναμικό αυτή την περίοδο λόγω της έμφασης που δίνεται στην επίσπευση των αποφάσεων έκδοσης εκκρεμών συντάξεων.

Κάθε άλλη πολιτική θα δημιουργούσε εύλογες απορίες στο κοινωνικό σύνολο, οι δε εξαιρέσεις θα αποτελούσαν λόγο έμμεσης ακύρωσης αυτής της πρακτικής. Το ζήτημα θα επανεξεταστεί μόλις αντιμετωπιστεί το θέμα των συντάξεων.

Τι ισχύει για έκδοση ΑΜΚΑ για δικαιούχους συμφωνίας αποχώρησης – BREXIT

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, με εγκύκλιο του εξέδωσε οδηγίες για την απόδοση ΑΜΚΑ σε Δικαιούχους της Συμφωνίας Αποχώρησης (BREXIT). Επισημαίνεται ότι οι Δικαιούχοι της Συμφωνίας Αποχώρησης δικαιούνται να εκδώσουν Α.Μ.Κ.Α. από τα Κ.Ε.Π. ή τα γραφεία Α.Μ.Κ.Α. του e-ΕΦΚΑ άμεσα, προσκομίζοντας: α) την ειδική Άδεια Διαμονής β) ή την Βεβαίωση Κατάθεσης Δικαιολογητικών για τη χορήγησή της γ) ή την Ειδική Βεβαίωση Νόμιμης Διαμονής που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι δικαιούχοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: (α) Δικαιούχοι με άδεια διαμονής δεκαετούς ισχύος, (β) Δικαιούχοι με άδεια διαμονής πενταετούς ισχύος, (γ) Δικαιούχοι Συνταξιούχοι. Ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγονται οι δικαιούχοι, απαιτείται και η προσκόμιση των αντίστοιχων δικαιολογητικών που προβλέπονται στην κωδικοποιημένη εγκύκλιο του ΑΜΚΑ. Από 01.01.2021 μέχρι 30.06.2021 οι Δικαιούχοι της Συμφωνίας Αποχώρησης αιτούνται χορήγησης ειδικής Άδειας Διαμονής σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Κοινή Απόφαση υπ’αρ. 4000/1/113-α΄/14.10.2020 (Β΄ 4610) των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments