Διεθνή

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Απόφαση σταθμός που τα αλλάζει όλα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Απόφαση σταθμός που τα αλλάζει όλα
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι αναφέρει η απόφαση που πάρθηκε στην Ολλανδία.

Ένα από τα χειρότερα μέτρα του lockdown είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ κάθε μέρα, ενώ ακόμα χειρότερη γίνεται η κατάσταση το Σαββατοκύριακο που το μέτρο ξεκινάει πιο νωρίς για τις «κόκκινες» περιοχές, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Αττική.

Λόγω αυτού του μέτρου έχει χαθεί η δυνατότητα να βγεις ακόμα και να περπατήσεις ή να κάνεις ατομική άθληση, όπως επιτρέπουν τα μέτρα σε περιοχές που δεν είναι στο καθεστώς του καθολικού lockdown. Είναι δεδομένο ότι αυτό το μέτρο, αν γινόταν μια ψηφοφορία για το χειρότερο που έχει παρθεί σε σχέση με την ψυχολογία μας, θα ήταν στην κορυφή ή έστω στις πρώτες θέσεις.

Όμως, μια δικαστική απόφαση από την Ολλανδία μπορεί να αποτελέσει σταθμό σε σχέση με τα μέτρα των κυβερνήσεων κατά του κορωνοϊού. Τι συνέβη;

Στην Ολλανδία υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για τις ώρες 21:00 ως 04:30 το πρωί. Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν ισχύει προφανώς μόνο στην Ολλανδία ή την Ελλάδα, αλλά και σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί, όμως, η ομάδα Viruswaarheid, που σημαίνει «Η αλήθεια για τον ιό», έκανε προσφυγή στα δικαστήρια για το συγκεκριμένο μέτρο.

Τι είναι αυτή η ομάδα; Πρόκειται για αρνητές του κορωνοϊού. Βασικό στέλεχός τους είναι Βίλεμ Ένγκελ, καθηγητής χορού. Ο συγκεκριμένος δεν διστάζει να επικρίνει ανοιχτά τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητα τους, ενώ έχει χαρακτηρίσει ως ψεύτικη την ύπαρξη της βρετανικής μετάλλαξης του ιού.

Στην Ολλανδία, ως γνωστόν, έχουν γίνει μεγάλες κινητοποιήσεις κατά των περιοριστικών μέτρων, ενώ έχουν σημειωθεί και επεισόδια σε μια σειρά πόλεις. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 23 Ιανουαρίου, όταν η κυβέρνηση του Ρούτε έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης.

Άμστερνταμ, Ρότερνταμ και Αϊντχόβεν είδαν μεγάλες διαδηλώσεις, ενώ η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγγωγές και συλλήψεις μετά τα επεισόδια.

Η συγκεκριμένη ομάδα που αναφέραμε κινήθηκε δικαστικά και το δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότησε ότι αυτό το μέτρο, που είχαν να δουν να εφαρμόζεται στην Ολλανδία από την εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και τη ναζιστική περίοδο, θα είχε ισχύ μόνον αν υπήρχε μια προφανής έκτακτη ανάγκη.

Η έδρα του δικαστηρίου έκρινε όμως ότι δεν δικαιολογείται από πουθενά κάτι το επείγον και γι΄αυτό η απαγόρευση κρίθηκε ως αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική.

«Η απαγόρευση πρέπει να αρθεί άμεσα, καθώς αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της ελευθερίας στη μετακίνηση και στην ιδιωτικότητα» ανέφερε στην απόφασή του το δικαστήριο. Συν τοις άλλοις, ο δικαστής αιτιολόγησε την απόφασή του αναφέροντας ότι πριν ένα χρόνο η πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας ήταν πολύ μεγαλύτερη και δεν είχε επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο. Έτσι, κατέρριψε το αφήγημα της κυβέρνησης του Μαρκ Ρούτε αναφορικά με τη βρετανική μετάλλαξη.

Η συγκεκριμένη απόφαση αναγκάζει την ολλανδική κυβέρνηση να εναρμονιστεί και να άρει την απαγόρευση από το βράδυ της Τρίτης. Να σημειώσουμε ότι ο Ρούτε σε ανακοίνωση του συνέστησε στους Ολλανδούς να συνεχίσουν να κινούνται σε μοτίβο απαγόρευσης, ακόμα κι αν αυτή αρθεί.

Την ίδια ώρα επεξεργάζεται με τους υπουργούς του εναλλακτικό μέτρο, το οποίο δεν θα μπορέσει να καταρριφθεί σε δικαστήριο, ελπίζοντας ταυτόχρονα πως θα μπορέσει η κυβέρνηση του να ζητήσει επανεξέταση της απόφασης. «Αν το μέτρο αυτό δεν έχει νομική βάση, αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι σωστό», δήλωσε ο Ρούτε, που βλέπει την πιθανότητα επανεκλογής του στις 17 Μαρτίου να μειώνεται κι άλλο.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, εφόσον υπάρχει δεδικασμένο κι άλλοι μπορεί να προσφύγουν στα δικαστήρια για το συγκεκριμένο μέτρο. Βέβαια, δεν είναι δεδομένο ότι όλα τα δικαστήρια θα δεχθούν τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η ομάδα Viruswaarheid, αλλά τίποτα δεν είναι απίθανο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments