Οικονομία

Σταϊκούρας επιχειρήσεις: Έρχεται πρόγραμμα Γέφυρα για μικρομεσαίους και επέκταση Ηρακλή

Σταϊκούρας επιχειρήσεις: Έρχεται πρόγραμμα Γέφυρα για μικρομεσαίους και επέκταση Ηρακλή
Σταϊκούρας επιχειρήσεις: Νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» για μικρομεσαίους και επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» προανήγγειλε σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» για μικρομεσαίους και επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» προανήγγειλε σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέσα από έξι ερωτήσεις έδωσε στοχευμένες απαντήσεις σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα , την αντιμετώπιση των προβλημάτων των κόκκινων δανείων αλλά και μέτρα για τη στήριξη των δανειοληπτών.

Παράταση και επέκταση του «Ηρακλή»

Σχετικά με το πρόγραμμα «Ηρακλής» ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Όπως έγινε, 4 φορές, και στην Ιταλία. Σε μία τέτοια πρωτοβουλία και προοπτική διάκεινται θετικά όλες οι ελληνικές τράπεζες, όπως επιβεβαιώνεται σε πρόσφατη ανακοίνωση, της 5ης Ιανουαρίου, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Αυτή η επέκταση θα καλύπτει το διάστημα από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, και θα αποβλέπει στη περαιτέρω – σημαντική – μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εκτιμούμε ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν, μέσα από τον νέο πρόγραμμα, να πραγματοποιήσουν ακόμη πιο δυναμικές πολιτικές μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, φτάνοντας σύντομα σε μονοψήφια ποσοστά.

Πρόγραμμα Γέφυρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα» και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Αυτό θα παρέχει επιδότηση μεγάλου μέρους της δόσης επιχειρηματικών δανείων, για διάστημα 8 μηνών προκειμένου να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις.   Επιλέξιμες θα είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας.

Όπως και στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για την 1η κατοικία, έτσι και στο νέο πρόγραμμα, παρέχουμε επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης. Ενώ σε όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο παρέχουμε επιδότηση έως 80% της δόσης, προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Η επιδότηση θα καλύπτει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου. Η διαδικασία θα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως «Βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου, και συνολικά της Κυβέρνησης, είναι τα τραπεζικά ιδρύματα να αποτελέσουν, ξανά, μοχλό ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Η ανάγκη ταχείας και μεγάλης μείωσης των «κόκκινων» δανείων, εντός των επόμενων ετών, αποτελεί για την Κυβέρνηση, και για την οικονομία, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments