Ελλάδα

Αλτσχάιμερ: Πρότυπα ιατρεία μνήμης για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Αλτσχάιμερ: Πρότυπα ιατρεία μνήμης για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Αλτσχάιμερ: Έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα πρότυπα ιατρεία μνήμης.

Τη λειτουργία των πρώτων πρότυπων ιατρείων μνήμης στη χώρα, καθώς και χαρτών Άνοιας και Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής, ανακοίνωσε η «Ελληνική Πρωτοβουλία Ενάντια στην νόσο Αλτσχάιμερ» (Hellenic Initiative Against Alzheimer’s Disease). Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται κατόπιν συνεργασίας της του Κέντρου Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ και του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής, του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η «HIAAD» έχοντας διανύσει ήδη τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, με έντονη δραστηριότητα και εξωστρέφεια, έχει πλαισιωθεί από διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με πληθώρα αντικειμένων, με ένα κεντρικό όραμα, την αναδιαμόρφωση του τοπίου στην ελληνική πραγματικότητα.

Τα ιατρεία μνήμης

«Η δημιουργία προτύπων Ιατρείων μνήμης, ήταν το αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας της “ HIAAD”, με μέλη του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, όπως την Δρ. Παρασκευή Σακκά (πρόεδρος) και τον καθηγητή Ψυχιατρικής Αντώνιου Πολίτη καθώς και με ειδικούς από 30 και περισσότερα κέντρα μνήμης που λειτουργούν στην Ελλάδα. Κλινικοί και ερευνητές που συμμετείχαν, κατέληξαν σε συμφωνία για εναρμονισμένα ελάχιστα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα πρότυπα ιατρεία μνήμης που προσφέρουν υπηρεσίες στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της HIAAD επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για την Νόσο Alzheimer του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (ΗΠΑ), καθηγητής Κωνσταντίνος Λυκέτσος.

Τα πρότυπα ιατρεία μνήμης αντικατοπτρίζουν, σύμφωνα με τον κο Λυκέτσο, την συνεργατική προσαρμογή αμερικανικών προτύπων στα ελληνικά δεδομένα. Τα ιατρεία έχουν ως αποστολή την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας σε ασθενείς με διαταραχές μνήμης και στις οικογένειές τους που επωμίζονται το φορτίο της φροντίδας. Επίσης ακολουθούν διεθνώς αποδεκτές κατευθυντήριες οδηγίες, με ευρωπαϊκές πρακτικές και συμμετέχουν στο Εθνικό Μητρώο καταγραφής περιπτώσεων άνοιας.

Ο Ελληνικός Χάρτης Άνοιας

Παράλληλα με τα πρότυπα ιατρεία μνήμης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργείται ο Ελληνικός Χάρτης Άνοιας και Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής ή «χάρτης θερμότητας» (heatmap), όπως τον αποκαλούν οι ειδικοί. Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τους επιπολασμούς, ανά ηλικιακή ομάδα, από τη μελέτη της Ελληνικής Διαχρονικής Έρευνας της Γήρανσης και της Διατροφής (HELIAD) που διεξάγει ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας Νικόλαος Σκαρμέας και την απογραφή του ελληνικού πληθυσμού του 2011.

Όπως επεξήγησε, ο επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής & Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Θεμιστοκλής Έξαρχος, ο « “ Ελληνικός Χάρτης της Άνοιας” υπολογίζει τον αριθμό των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια και ήπια γνωστική διαταραχή ανά νομό και περιφέρεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments