Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 3/3: Πάνω από 2.500 οι μολύνσεις σήμερα – Τι θα γίνει με τα νέα μέτρα

Κρούσματα σήμερα 3/3: Πάνω από 2.500 οι μολύνσεις σήμερα – Τι θα γίνει με τα νέα μέτρα
Κρούσματα σήμερα 3/3: Νέα αύξηση αναμένεται να έχουν τα κρούσματα του κορωνοϊού σήμερα - Οι τελευταίες πληροφορίες από τη συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου - Τι είπε η Αριστοτελία Πελώνη για το γενικό lockdown - Διχασμένοι οι επιστήμονες.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες γνωρίζουν νέα εκρηκτική αύξηση με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να πιέζεται από τους τους μεγάλους αριθμούς των ασθενών και την έλλειψη ΜΕΘ-Covid, ειδικά στην Αττική. Σήμερα εκτός από τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν, ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας θα ενημερώσει για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ στο Λεκανοπέδιο.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές συνεχίζεται η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, ενώ οι πληροφορίες για τα κρούσματα είναι άσχημες. Από ό, τι φαίνεται θα ανακοινωθούν πάνω από 2.500 νέες μολύνσεις του ιού. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, δεν θα ανακοινωθεί γενικό lockdown, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι η χώρα δεν το αντέχει κοινωνικά και οικονομικά, ενώ, σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών, στο «κόκκινο» μπαίνουν ή παραμένουν Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Λευκάδα, Αρκαδία, Φθιώτιδα, Κορινθία, Αργολίδα, Χίος, Σάμος, Θεσπρωτία, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία. Τα νέα μέτρα θα ανακοινώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Τι δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη για το ολικό lockdown

Στα νέα περιοριστικά μέτρα τα οποία αναμένεται να εισηγηθεί εντός της ημέρας η Επιτροπή των λοιμιωξιολόγων και θα ανακοινωθούν το απόγευμα αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας αλλαγές στη χρήση με τον κωδικό 6 για άθληση.

Η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στο τραπέζι βρίσκεται η αλλαγή στον κωδικό 6 που αφορά στις μετακινήσεις για άθληση.

«Να κάνουμε όλοι μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να βγούμε από το τούνελ της πανδημίας. Όσο περισσότερο τηρήσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από αυτή την κατάσταση» σημείωσε η κ. Πελώνη.

Όταν ρωτήθηκε για τις αλλαγές που αναμένεται να έρθουν σχετικά με τον κωδικό 6 και για το εάν θα σημάνουν επί της ουσίας την κατάργηση των διαδημοτικών μετακινήσεων για λόγους άθλησης, η κ. Πελώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αρκέστηκε να πει ότι οι μετακινήσεις με τον κωδικό 6 θα γίνονται μόνο τα πόδια.

Αναφορικά με την απαγόρευση των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα που ισχύει σήμερα και για το εάν υπάρχουν σκέψεις η απαγόρευση να ξεκινά από τις 9 το βράδυ, όπως γίνεται τις καθημερινές, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσει η Επιτροπή.

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης σχετικά με την άρση των περιορισμών, όταν θα είναι βεβαίως αυτό εφικτό, σημειώνοντας ότι σε αυτές είναι το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία και πάλι, σημείωσε η κ. Πελώνη σημειώνοντας ότι στη συνέχεια θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το άνοιγμα του καλοκαιριού.

Πιέζεται το ΕΣΥ

Το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής. «Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία. Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα δημόσιας Υγείας».

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, όσον αφορά τη διασπορά του κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε χθεσινή του συνέντευξη στον Real Fm. Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουν προστεθεί κλίνες Covid στα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο».

Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι ήδη «έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid. Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω. Εάν χρειαστεί, και αυτό και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, το κάναμε. Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου».

Διχογνωμία ανάμεσα στους επιστήμονες

Σκληρότερο lockdown αναμένεται να εισηγηθούν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι στην κυβέρνηση, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι κρίσιμη. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αυτό ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σημείωσε πως η εφαρμογή νέων μέτρων δεν είναι η λύση στο γεγονός ότι δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε.

«Επειδή ο ασθενής είναι σε κρίσιμη κατάσταση δεν μπορούμε να παίρνουμε πολλά ρίσκα. Αυτή τη στιγμή η αύξηση της δόση κατά τη γνώμη μου δεν θα δουλέψει», υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι «πιστεύει κάτι τέτοιο, όχι επειδή θεωρητικά το πιο σκληρό lockdown δεν είναι καλή λύση, αλλά επειδή στην πράξη δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί».

«Tα πράγματα είναι σαν να έχουμε έναν ασθενή στο νοσοκομείο. Του δίναμε ένα φάρμακο το οποίο παλιά μπορούσε να τον βοηθήσει, τώρα το φάρμακο δεν δουλεύει, έχουμε δύο επιλογές λοιπόν. Ή θα αυξήσουμε την δόση του φαρμάκου, ή θα αλλάξουμε το φάρμακο», είπε αναφορικά με τα μέτρα για τον κορωνοϊό που δεν αποδίδουν. Ο κ. Δερμιτζάκης εξήγησε δηλαδή πως ή θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα πολύ πιο αυστηρό lockdown, αλλά να εφαρμοστεί και να μπορέσουμε να ελέγξουμε ακόμη και αυτούς που δεν έχουν διάθεση να το εφαρμόσουν ή θα προχωρήσουμε σε μια εντελώς άλλη στρατηγική.  svg%3E

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» είπε και τόνισε πως αυτό είναι ένα δίλημμα που δεν ξέρουμε πως θα δουλέψει. «Εάν και εφόσον αποφασιστεί η πρακτική του σκληρότερου lockdown πρέπει να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό, και αυτή η λύση να δουλέψει» κατέληξε.

Πώς φτάσαμε έως εδώ – Η εξήγηση Δημόπουλου

Στο πως εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. Κάνοντας ειδική μνεία στα νέα μέτρα που βρίσκονται προ των πυλών, ο κ. Δημόπουλος είπε στο Mega: «Σε κάθε επετειακή εκδήλωση ή περίοδο, την ώρα που μεγαλώνει και η μέρα, και ο καιρός είναι καλύτερος, υπάρχει συγχρωτισμός τις μεσημεριανές ώρες μέχρι το lockdown. Το προσωπικό στα νοσοκομεία είναι στα όριά του, με μεγάλη προσπάθεια και μεγάλο αριθμό εφημεριών. Ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν 10 εφημερίες τον μήνα, και αυτό γίνεται επί μήνες».

«Δεν γνωρίζω ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αγορά, αν θα είναι στοχευμένα μέτρα, ή με ενισχυμένο lockdown. Φαίνεται δύσκολο και το άνοιγμα των σχολείων, σαφώς πρέπει να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων, και ιδιαίτερα στις νοσηλείες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παράλληλα τόνισε ότι «υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων για το πώς φτάσαμε εδώ. Το ένα είναι η κόπωση όλων μας μετά από ένα χρόνο πανδημίας, το δεύτερο είναι ο καιρός, και το τρίτο είναι οι μεταλλάξεις. Αυτά έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι εφεδρείες των νοσοκομείων είναι πολύ περιορισμένες, γίνονται προσπάθειες να ανοιχτούν νέες κλίνες ΜΕΘ και εντός της ημέρας. Θετικό είναι ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι ικανοποιητικός και αυξανόμενος. Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι των 60 και άνω».

Μιλώντας, τέλος, για τα μέτρα που έρχονται, ο πρύτανης ανέφερε ότι: «Υπάρχουν απόψεις που λένε ότι το να έχουμε το σαββατοκύριακο lockdown στις 18.00 δημιουργεί συνωστισμό τις μεσημεριανές ώρες. Οπότε ίσως σκεφτούμε να κλείνουμε πιο αργά και το σαββατοκύριακο. Άλλη σκέψη θα ήταν όταν κάποιος στέλνει μήνυμα για να κάνει γυμναστική, να το κάνει αυτό στο δήμο του.

Όλα αυτά είναι ημίμετρα. Είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα, δεν υπάρχει μία λύση. Αν με κάποιο μαγικό τρόπο όλοι έχουμε απόσταση περισσότερο από 2 μέτρα, ο ιός θα εξαφανιζόταν. Να δούμε πόσο εφικτό είναι αυτό. Είναι ένα δισεπίλυτο θέμα, με διαφορετικές προσεγγίσεις οι οποίες μεταβάλλονται συνεχώς».

Στα χέρια της κυβέρνησης η απόφαση για ακόμα πιο σκληρό lockdown

Η Αθηνά Λινού ήταν καλεσμένη στην πρωινή εκπομπή του Mega. Η καθηγήτρια Ιατρικής αναφέρθηκε στις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει ένα ακόμα πιο σκληρό lockdown. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι η επιτροπή μπορεί να εισηγηθεί lockdown τύπου Μαρτίου, αλλά σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση ανήκει πάντα στην κυβέρνηση. Παράλληλα κλήθηκε να σχολιάσει τα έξυπνα μέτρα που έχουν στόχο να αποφορτίσουν το ΕΣΥ.

«Η Επιτροπή πρότεινε αυστηρότερο lockdown, αλλά είναι θέμα της πολιτείας πώς θα το μεταφράσει. Να προσέξουμε ο καθένας ατομικά και να δούμε πώς θα περιορίσουμε την έκθεσή μας σε άλλους ανθρώπους» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για την ανάγκη λήψης «έξυπνων μέτρων» τα οποία «θα κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά και να αποδέχονται τους περιορισμούς».

Εξηγώντας τι εννοεί ως «έξυπνα μέτρα», η επιδημιολόγος διευκρίνισε: «Υπάρχει δυνατότητα να ξέρουμε που υπάρχει κίνηση. Αν μπορούσαμε να ενημερώσουμε σε ποια πάρκα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και που δεν υπάρχει συρροή. Να ανακοινώνεται ανά μισή ώρα ότι μπορούμε να κινηθούμε στην τάδε παραλία ή στην τάδε περιοχή. Αυτό μπορεί να το κάνουν και οι δήμοι. Για να μπορούμε να αισθανόμαστε καλά».

Η Αθηνά Λινού

Αθηνά Λινού: Να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας

Συμπλήρωσε, δε, ότι «να σκεφτούμε πως θα προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την οικογένεια μας. Η πρόληψη δεν αφορά πλέον μόνο τον κορωνοϊό. Πρέπει να αφορά την ψυχική υγεία, την παχυσαρκία. Παράλληλα, εκτίμησε ότι μετά τα μέσα Μαρτίου θα μπορούσε να ανοίξει το λιανεμπόριο «υπό όρους», τονίζοντας ότι πρέπει «να τεθεί το θέμα της δωρεάν χορήγησης αποτελεσματικών μασκών σε όλους τους εργαζόμενους».

Επιπλέον, η Αθηνά Λινού δήλωσε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων θα πρέπει να γίνει σε δύο βάρδιες, πρωί και απόγευμα, επίσης με χορήγηση αποτελεσματικών μασκών. Ταυτόχρονα, η Αθηνά Λινού υποστήριξε ότι πρέπει να διερευνυθεί το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ καθώς δημιουργείται συνωστισμός σε αυτά.

«Να ανοίγουν νωρίτερα, να κλείνουν αργότερα. Είναι δύσκολο, αλλά τι να κάνουμε. Πρέπει να υπάρξει λύση. Μελέτες στο εξωτερικό δείχνουν ότι τα σούπερ μάρκετ είναι χώροι διασποράς και ότι οι εργαζόμενοι είναι σε υψηλό κίνδυνο». Πρότεινε μάλιστα οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων καταστημάτων να υποβάλλονται σε rapid test δύο φορές την εβδομάδα.

Σχετικά με τα εμβόλια που τέθηκαν σε καραντίνα λόγω της βλάβης στο ηλεκτρικό του Κέντρου Υγείας Αθηνών, υποστήριξε ότι έπρεπε οι ιθύνοντες να βγουν και να εμβολιάσουν με αυτά άστεγους και χρήστες ώστε να μην πεταχθούν. «Δεν θα γλιτώσουμε την πανδημία εάν δεν εμβολιαστούμε» επισήμανε.

Τέλος, αναφορικά με το γεγονός, ότι αρκετά παιδιά πλέον νοσούν βαριά από κορωνοϊό, είπε ότι «όταν έχουμε μεγάλο αριθμό παιδιών που εκτέθηκαν, κάποια από αυτά θα περάσουν τη νόσο πιο σοβαρά. Και βρέφη νοσούν, παντού στον κόσμο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments