Ελλάδα

Νέα μέτρα: Έρχεται lockdown τύπου Μαρτίου – Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ

Νέα μέτρα: Έρχεται lockdown τύπου Μαρτίου – Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ
Νέα μέτρα: Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσουν και σήμερα, ενώ κερδίζει έδαφος η πρόταση για lockdown τύπου Μαρτίου.

Σε λίγες μέρες συμπληρώνουμε έναν χρόνο από το περσινό ολικό lockdown, όμως τα πράγματα δείχνουν να ξαναγυρνάμε σε αυτό. Η «έκρηξη» των κρουσμάτων του κορωνοϊού και η σφοδρή πίεση στο ΕΣΥ, φέρνει νέα μέτρα. Οι ειδκοί του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσουν σήμερα με στόχο να δώσουν την εισήγησή της στην κυβέρνηση, αλλά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει την παράταση του lockdown μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα.

Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα από εκεί και μετά, όμως η έξαρση του κορωνοϊού πατάει το φρένο σε αυτά τα σχέδια. Μάλιστα, ανάμεσα στους ειδικούς κερδίζει έδαφος η άποψη να πάμε σε ένα σκληρό και «σοβαρό», όπως το χαρακτηρίζουν, lockdown για δύο εβδομάδες.

Να σημειώσουμε, ακόμα, ότι η κατάσταση στο ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική είναι σε κρίσιμο σημείο. Σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα ανακοινώσει την αναδιάταξη του ΕΣΥ στην Αττική, με τις πληροφορίες να μιλούν για δύο ή τρία νοσοκομεία που θα γίνουν αποκλειστικά για Covid-19. Το απόγευμα της Τρίτης, στα νοσοκομεία της Αττικής υπήρχαν διαθέσιμες μόλις 19 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Covid-19.

Τι σκέφτεται η κυβέρνηση

Η εντολή από την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη για αυστηροποίηση των ελέγχων, ιδιαίτερα το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο στόχαστρο βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη στις 4 Μαρτίου αλλά και η Καθαρά Δευτέρα στις 15 Μαρτίου, όπου αναμένεται να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα, κάτι που προκαλεί έξτρα πονοκέφαλο στους ειδικούς και ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για περιορισμούς στη χρήση του κωδικού 6, που αφορά στη μετακίνηση για σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο.

Άγνωστο παραμένει επίσης και για το τι θα γίνει στις 25 Μαρτίου όπου είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται για την παρέλαση, η οποία ωστόσο μπορεί να γίνει χωρίς κόσμο και καλεσμένους.

Η ημερομηνία ορόσημο παραμένει το Πάσχα στις 2 Μαΐου, όπου ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με τη βελτίωση του καιρού, ίσως αποτελέσουν και την αρχή του τέλους της πανδημίας, όπως άλλωστε περιμένει και έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ήδη, στη χώρα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, το επόμενο χρονικό διάστημα οι εμβολιασμοί θα επιταχυνθούν.

Ποια θα είναι τα νέα μέτρα

Σε έκτακτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη θα «κλειδώσουν» τα μέτρα με τα οποία θα πάμε τις 2 τελευταίες εβδομάδες του lockdown. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο τραπέζι σχέδιο αλλαγής των μετακινήσεων, με το πρώτο μέτρο τις αλλαγές στα SMS.

Για την ώρα, εξετάζεται η αναμόρφωση των κωδικών 4 και 6. Ενδέχεται να υπάρξει ένας νέος αριθμός για τη σωματική άσκηση. Και αυτό διότι τεχνικά από το σύστημα διαπιστώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα καθώς δεν μπορείς να στείλεις ένα ή δύο μηνύματα.

Μία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να μην γίνεται χρήση πια του αριθμού 6 για βόλτες στην παραλία και εξερεύνηση στο βουνό. Έτσι δεν αποκλείεται οι ειδικοί να εισηγηθούν η χρήση του αριθμού 6 να γίνεται αυστηρώς για σωματική άσκηση και όχι για βόλτες σε άλλους δήμους και γενικότερα μακριά από το σπίτι του πολίτη. Όσον αφορά το 4 έχει παρατηρηθεί ότι χρησιμοποιείται το ίδιο συχνά με το 6. Η απόφαση είναι να αλλάξει η χρήση του 6.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης επιμένει ότι χρειάζεται να πάμε σε ένα lockdown τύπου Μαρτίου λόγω του ότι η κατάσταση μετά τη νέα «έκρηξη» κρουσμάτων είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

 «Ή θα το κάνουμε σοβαρά, ένα ολικό lockdown και θα το εφαρμόσουμε σοβαρά, ή πραγματικά θα πρέπει να ανοίξουμε και εκεί πια να λειτουργήσουμε με όσο δυνατόν καλύτερους τρόμους ασφάλειας μπορούμε», εξήγησε.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό που η χώρα έβαλε ως στόχο από την αρχή και αρά και να πάμε σε ένα αυστηρότερο αλλά σοβαρότερο lockdown». «Στην πράξη δεν εφαρμόζουμε σωστά τα μέτρα» ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ενώ αναγνώρισε την κούραση των πολιτών που οδηγεί σε αγανάκτηση.

«Αν μιλάμε για άνοιγμα στις 16 λιανεμπορίου, σχολείων, για μια επαναφορά σε έναν βαθμό κανονικότητας, προφανώς τα πράγματα είναι δύσκολα. Προφανώς κάποια στιγμή θα υπάρξει η θετική επίπτωση των εμβολίων, αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δύσκολη. Ήταν προβλέψιμα δύσκολη αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Για εμένα θα πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown αύριο (σ.σ. το δήλωσε για σήμερα) για περισσότερο από δύο βδομάδες. Δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ικανοποιητικούς αριθμούς αποσυμπίεσης σε δύο βδομάδες. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η κατάσταση είναι δύσκολη», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments