ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Παρασκευή Σακκά
Πρόεδρος εταιρείας νόσου Αλτσχάιμερ
Γιώργος Πατούλης
Περιφερειάρχης Αττικής

Παρασκευή Σακκά και Γιώργος Πατούλης στο pagenews.gr για τη νέα τηλεφωνική γραμμή για την άνοια

Παρασκευή Σακκά και Γιώργος Πατούλης στο pagenews.gr: Μίλησαν για τη «συμμαχία» της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ με την Περιφέρεια Αττικής για να βοηθηθούν τα άτομα που πάσχουν από άνοια, τα οποία περνούν ακόμα πιο δύσκολα λόγω της πανδημίας και των lockdown.

Με το lockdown στην Ελλάδα να συνεχίζεται και, μάλιστα, να σκληραίνει, η Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος της εταιρείας νόσου Αλτσχάιμερ και ο Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής μιλησαν στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη για τη νέα τηλεφωνική γραμμή για την άνοια, καθώς και τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας.

Η κ. Σακκά και ο κ. Πατούλης υπογράμμισαν την ανάγκη να βοηθηθούν τα άτομα που πάσχουν από άνοια, καθώς και οι οικογένειές τους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας και των lockdown που κάνουν τις καταστάσεις ακόμα πιο δύσκολες. Διαβάστε τι είπαν Παρασκευή Σακκά και Γιώργος Πατούλης στον Δημήτρη Τάκη:

Για τη «συμμαχία» της εταιρείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ με την Περιφέρεια Αττικής:

Παρασκευή Σακκά: «Δεν είναι καινούργια η συμμαχία. Με τον Γιώργο τον Πατούλη έχουμε μια μακρά προϊστορία συνεργασίας με την Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών και όταν ήταν Δήμαρχος στο Μαρούσι και ως επικεφαλής του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων και τώρα που είναι Περιφερειάρχης Αττικής.

Φτιάξαμε στην Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών μια γραμμή βοήθειας για την άνοια, τον τετραψήφιο 1102, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας που μας υποστηρίζει με τους επαγγελματίες υγείας που επανδρώνουν τη γραμμή, την Περιφέρεια Αττικής και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων. Για να βοηθήσουμε τα άτομα με άνοια και τις οικογένειες που την εποχή της πανδημίας περνάνε δραματικές στιγμές. O εγκλεισμός, η απομόνωση, η δύσκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, έχουν δημιουργήσει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Φοβούνται οι οικογένειες. Επιπλέον, αυτές οι καταστάσεις έχουν επιδεινώσει και το μυαλό τους, τη νοητική τους κατάσταση, τα συμπτώματα της άνοιας.

Γι’ αυτό προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να τους υποστηρίξουμε, να πάμε εμείς κοντά τους. Έχουμε και την υπηρεσία φροντίδας στο σπίτι στην Αττική όπου επισκέπτεται ομάδα επαγγελματιών υγείας 450 οικογένειες, αλλά η γραμμή βοήθειας, το 1102, είναι κάτι ευρύτερο.

Μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός μας. Τι προσφέρει αυτή η γραμμή;

Προσφέρει άμεση λύση προβλημάτων, διασύνδεση επί τόπου με γιατρό, νευρολόγο ή ψυχίατρο, με ψυχολόγο, με κοινωνικό λειτουργό, με υπηρεσίες. Έχουμε ένα πολύ καλό δίκτυο υπηρεσιών που συνεργαζόμαστε σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε τους συμβουλευτικούς σταθμούς για την άνοια σε 72 και όπου να’ναι σε 80 Δήμους. Μέσω της γραμμής διασυνδέουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και με επαγγελματίες υγείας και με υπηρεσίες».

Γιώργος Πατούλης: «Η συνέχιση της συνεργασίας μας με την κ. Σακκά είναι ως ένα φυσικό επακόλουθο αυτής της διαχρονικής, εποικοδομητικής συνεργασίας μας. Η Περιφέρεια Αττικής που θέλει να γίνει η Περιφέρεια υγείας, η «πράσινη» Περιφέρεια, δεν θα ήταν δυνατό να μη συνεργαστεί και σε αυτή τη νέα πρόκληση που εξήγγειλε η κ. Σακκά μέσα από την Εταιρεία Αλτσχάιμερ για την τρίτη ηλικία, κυρίως, αλλά και για αυτούς τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια. Είναι μια επιδημία της παγκόσμιας κοινότητας στην εποχή μας το Αλτσχάιμερ και η άνοια και αυτό που έχει μεγάλη αξία είναι η βοήθεια σε αυτούς που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, αλλά και για τις οικογένειές τους, οι οποίοι δεν ξέρουν πώς ακριβώς πρέπει να δράσουν.

Χωρίς να θέλουμε να αντικαταστήσουμε κανέναν και καμία υπηρεσία, αλλά για να βοηθήσουμε σε μια κατάσταση μέσα από αυτή τη γραμμή, το 1102, και μέσα από τη μεγάλη επιστημονική εμπειρία που έχει η κ. Σακκά κια το επιτελείο της, κάνοντας και εμείς τις ανάλογες ενέργειες στήριξης σε αυτή τη γραμμή».

Παρασκευή Σακκά και Γιώργος Πατούλης στο pagenews.gr: Πρόκειται για οργανωμένη παρουσία

Παρασκευή Σακκά και Γιώργος Πατούλης στο pagenews.gr

Παρασκευή Σακκά και Γιώργος Πατούλης στο pagenews.gr

Για το αν η γραμμή αυτή είναι δωρεάν:

Παρασκευή Σακκά: «Με αστική χρέωση. Δεν έχει χρονοχρέωση».

Γιώργος Πατούλης: «Το δωρεάν σχετίζεται με τους ανθρώπους που πρόκειται να εξυπηρετήσουν και απαντούν, οι οποίοι θα τους οδηγήσουν και σε επίεπδο συμβουλευτικό και σε επίπεδο ουσιαστικό στη δυνατότητα της λύσης του προβλήματος τους ή στην κατεύθυνση για να λύσουν το πρόβλημά τους».

Για το πόσο γρήγορα απαντούνται οι κλήσεις στη γραμμή:

Παρασκευή Σακκά: «Επειδή δουλεύει ήδη 10 μέρες η γραμμή και μετά τη συνέντευξη Τύπου δεχόμαστε πάρα πολλά τηλεφωνήματα, είναι τηλεφωνικό κέντρο. Την πρώτη διαλογή την κάνουν τρεις επαγγελματίες υγείας και αμέσως διασυνδέουν με αυτόν που πρέπει. Δεν περιμένουν καθόλου, είναι μια οργανωμένη υπηρεσία. Δεν είναι “παίρνω ένα τηλέφωνο και λέω τον πόνο μου”. Στην υπηρεσία μπορούν να απευθυνθούν και άτομα με άνοια και φροντιστές οικογενειακοί, αλλά και επαγγελματίες υγείας».

Για τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής:

 Γιώργος Πατούλης: «Εμείς ως Περιφέρεια ήδη το έχουμε εντάξει σε ένα μεγάλο πρόγραμμα, το θέμα της άνοιας, μεταξύ των κέντρων πρόληψης υγείας ένα πρόγραμμα στο οποίο θα έχουμε συνεργασία της Περιφέρειας με τους 66 Δήμους. Μέσα από εκεί, μέσα από σειρά άλλων προσυμπτωματικών ελέγχων στα 10 νοσήματα που θεωρούμε ότι ανεβάζουν τη θνησιμότητα, μεταξύ αυτών είναι και η άνοια, με στόχο να βοηθήσουμε τις οικογένειες και τους φροντιστές μέσα από αυτή τη γραμμή που ανέφερε η κ. Σακκά.

Από την άλλη πλευρά, ήδη πηγαίνουμε σε μία προμήθεια “έξυπνων” λύσεων, δηλαδή τα “έξυπνα” ρολόγια, τα οποία μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων παραμέτρων, τα γεωγραφικά σύνορα που κινείται ένας άνθρωπος που έχει άνοια ώστε αν τα ξεπεράσει, μέσα από ένα κέντρο, να μπορέσουμε να τους εντοπίσουμε και να μη χάνονται. Αυτά τα άτομα φεύγουν από το σπίτι και κάποια στιγμή δεν μπορούν να γυρίσουν. Σε πρώτη φάση θα δοθούν 6 χιλιάδες τέτοια ρολόγια σε μοναχικά και ευπαθή άτομα».