Διεθνή

Ζόραν Ζάεφ: Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας

Ζόραν Ζάεφ: Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας
Ζόραν Ζάεφ: Η κυβέρνηση της γείτονος σχηματίστηκε στις 30 Αυγούστου, μετά τις βουλευτικές εκλογές, που είχαν διεξαχθεί στις 15 Ιουλίου.

Ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε και πήρε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. «Υπέρ» τάχθηκαν 62 βουλευτές (από τους 120 που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της χώρα), ενώ κανείς δεν καταψήφισε. Ωστόσο, όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία, κάνοντας λόγο για «φάρσα».

Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίσθηκε αιφνιδιαστικά το απόγευμα της Τετάρτης (3/3) στο κοινοβούλιο και ζήτησε την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, επικαλούμενος Κανονισμό της Βουλής που παρέχει το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να ζητήσει προφορικά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο Κανονισμός ορίζει ότι εάν ο πρωθυπουργός εγείρει προφορικά ζήτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην ολομέλεια, τότε διεξάγεται ψηφοφορία στην ίδια συνεδρίαση χωρίς προηγούμενη συζήτηση.

Ζόραν Ζάεφ: Απευθυνόμενος στο Σώμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι ζητάει την ψήφο αυτή για να ξεδιαλύνουν οι αμφιβολίες που εγείρονται από ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση απώλεσε τη δεδηλωμένη.

Αφορμή για τους ισχυρισμούς αυτούς της αντιπολίτευσης υπήρξε η ανεξαρτητοποίηση τριών βουλευτών, που προέρχονται από δύο μικρά κόμματα, από την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ. Ωστόσο, τα δύο αυτά μικρά κόμματα (Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα, που διαθέτει δύο βουλευτές και Δημοκρατική Ένωση που εκπροσωπείται με έναν βουλευτή) που διαχώρισαν τους βουλευτές τους από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του πρωθυπουργού υπογράμμισαν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν σθεναρά την κυβέρνηση και διευκρίνισαν ότι η ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών τους έγινε προκειμένου να εκφράζονται πιο ελεύθερα για ορισμένα θέματα με τα οποία δεν συμφωνούν πάντοτε.

Ζόραν Ζάεφ

Ζόραν Ζάεφ: Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας σχηματίστηκε στις 30 Αυγούστου, μετά τις βουλευτικές εκλογές, που είχαν διεξαχθεί στις 15 Ιουλίου.

Στις εκλογές αυτές, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζάεφ είχε έρθει πρώτο, καταλαμβάνοντας 46 έδρες στη νέα Βουλή. Δεύτερο είχε έρθει το δεξιό εθνικιστικό VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι (44 έδρες), τρίτο το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι (15 έδρες), τέταρτη η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» (12 έδρες), πέμπτο το λαϊκιστικό κόμμα «Αριστερά» (2 έδρες) και έκτο το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (1).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments