Ελλάδα

Κορωνοϊός: Αύξηση του ιικού φορτίου

Κορωνοϊός: Αύξηση του ιικού φορτίου
Κορωνοϊός: Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και της Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Βόλου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Πάτρας.

Ο κορωνοϊός στην Ελλάδα φαίνεται να είναι ακόμα εδώ και όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει μολύνει πολλούς συμπολίτες μας ειδικότερα στην περιφέρεια της Αττικής.

Πριν από λίγο ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 1 έως 7 Μαρτίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Κορωνοϊός: Συμπεράσματα

Την εβδομάδα 1-7 Μαρτίου 2021 ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε και παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 στο ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +49% στη Θεσσαλονίκη έως και +128% στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οριακές κρίνονται οι αυξήσεις που παρατηρούνται στην Πάτρα (+10%), στη Λάρισα (+12%) και στην Περιφέρεια Αττικής (+15%), με το ιϊκό φορτίο στα λύματα των περιοχών αυτών να παραμένει στο ίδιο επίπεδο με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας. Παρομοίως, η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (-2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή, σε σχετικά χαμηλά όμως επίπεδα.

Κορωνοϊός Ελλάδα

Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα. Σημ2: Μεταβολές της τάξης +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Δύο ιδιωτικές κλινικές μπαίνουν στη μάχη απέναντι στον ιό

Όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, δύο ιδιωτικές κλινικές μπαίνουν στο σχέδιο του ΕΣΥ για να ενισχύουν την προσπάθεια αποσυμφόρησης στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για την κλινική Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου, που θα νοσηλεύουν περιστατικά Covid-19 στην Αττική. «Το υπουργείο Υγείας έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα» υπογράμμισε ο υπουργός.

«Από την πρώτη ημέρα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ενεργούμε βάσει ενός συγκροτημένου, ρεαλιστικού και δυναμικού σχεδίου, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό και τώρα που η Αττική δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας, υλοποιούμε, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώνοντας δυνάμεις. Για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο πλαίσιο της συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ανακοινώνω ότι:

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με επιστολή του Προέδρου του, Γιώργου Αποστολόπουλου, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. το Ιατρικό Περιστερίου, με την πλήρη στελέχωσή του σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί. Το Ιατρικό Περιστερίου θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Κρούσματα σήμερα 9/3: Δύο ιδιωτικές κλινικές μπαίνουν στη μάχη απέναντι στον ιό
Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, με επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου του, Δημήτρη Σπυρίδη, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, με την πλήρη στελέχωσή της σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί. Η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ευχαριστώ τους δύο Ομίλους για τη συνεργασία τους. Το Υπουργείο Υγείας έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments