ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Όλγα Γεροβασίλη στο pagenews.gr: Σε απελπισία η κυβέρνηση με την πρόταση για προανακριτική Παππά

Όλγα Γεροβασίλη στο pagenews.gr: Η γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την πρόταση για προανακριτική για τον Ν. Παππά, ενώ μίλησε και για την αστυνομική βία.

Η Όλγα Γεροβασίλη μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη. Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πήρε θέση για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά, καθώς και για τα γεγονότα αστυνομικής βίας των τελευταίων ημερών, όπως στη Νέα Σμύρνη, για τα οποία έχει παρέμβει και εισαγγελέας. Διαβάστε τι είπε η Όλγα Γεροβασίλη στον Δημήτρη Τάκη:

Για την πρόταση της ΝΔ για προανακριτική για τον Νίκο Παππά:

«Η κυβέρνηση πρέπει να βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απελπισία. Διότι είναι γνωστό από καιρό, δεν μας εκπλήσσει καθόλου, ότι ετοίμαζε τον φάκελο Καλογρίτσας-Νίκος Παππάς -περσινά ξινά σταφύλια- ως μια κίνηση αντιπερισπασμού όταν βρίσκεται σε δυσκολία. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Η κυβέρνηση μετά τα απανωτά πλήγματα και τη μη αποδοχή των Ελλήνων πολιτών στις πολιτικές της, το οποίο αποτυπώνεται πια και δημοσκοπικά, έχει πληγεί το προφίλ του κ. Μητσοτάκη. Είναι αυτό που τους απασχολεί κυρίως μετά από τα ζητήματα και της Ικαρίας και της πανδημίας και της αστυνομικής βίας. Την ώρα που η χώρα δεν έχει που να βάλει τους ασθενείς από Covid.

Ένα χρόνο μετά την πανδημία το ΕΣΥ δεν έχει ετοιμαστεί. Ψάχνουμε απελπισμένα κρεβάτια τώρα. Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας. Η οικονομία καταρρέει. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ετοιμάζονται να κλείσουν σε τεράστιους αριθμούς, η κοινωνία έχει παραγματικά προβλήματα, ο κάθε Έλληνας πολίτης στο σπίτι του και η κυβέρνηση κάνει μια κίνηση αντιπερισπασμού φέρνοντας αυτή τη δικογραφία στη Βουλή. Όπως σας είπα, αυτό δεν μας εκπλήσσει, ούτε μας ανησυχεί.

Κατά τα άλλα, όλα στο φως. Εμείς συνηγορούμε ότι μένει θολό, δεν θέλουμε να μένει, θέλουμε να πάει στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Η Όλγα Γεροβασίλη στο pagenews.gr

Η Όλγα Γεροβασίλη στο pagenews.gr

Για το αν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της σύστασης προανακριτικής:

«Είναι πολύ πρόσφατη η είδηση. Είναι σήμερα το πρωί. Προφανώς, δεν είμαι σε θέση να σας δώσω αποφάσεις οργάνων, ωστόσο έχω να σας πω ότι η εκτίμησή μου είναι επειδή θέλουμε να μην υπάρχει αυτό το θολό σημείο, η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα θα το συζητήσουμε στα όργανά μας και θα αποφασίσουμε την στάση μας στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Προφανώς, δεν μας φοβίζει, δεν μας τρομάζει, προφανώς και θα υπάρξουν απαντήσεις από την πλευρά μας. Τα πράγματα δεν έχουν μία πλευρά αυτή η οποία αποτυπώνεται. Όσον αφορά το θέμα Καλογρίτσας, η Νέα Δημοκρατία είχε φροντίσει να μιλήσει για το ποιόν του κ. Καλογρίτσα την εποχή των αδειών, αυτή την ταραγμένη περίοδο. Μεγάλη απελπισία η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης και καλώς τους».

Για τα γεγονότα αστυνομικής βίας σε Νέα Σμύρνη και Πανόρμου και τι προβληματικό υπάρχει στην Αστυνομία διαχρονικά:

«Να ξεκινήσω από τη δική μου περίοδο, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη τότε. Πραγματικά υπάρχαν κάποια λίγα και τυχαία, όχι οργανωμένα εννοώ, περιστατικά, τα οποία βρήκαν άμεση αντιμετώπιση. Από την πλευρά μου ως υπουργός και από τους ανώτατους επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όταν υπήρχαν περιστατικά όπου διαφαινόταν ότι είχε ασκηθεί υπέρμετρη αστυνομική βία, πέρα των ορίων, με την έννοια ότι η Αστυνομία είναι ένας κατασταλτικός μηχανισμός, σε μια επιχείρηση σύλληψης ή καταδίωξης. Όμως, οι αστυνομικοί είναι εκπαιδευμένοι και αυτά περιγράφονται έτσι ώστε να μην παραβιάζονται δικαιώματα και νομοθεσίες.

Υπήρξαν κάποια τέτοια περιστατικά που έφταναν σε διαθεσιμότητα και ΕΔΕ που έφταναν στο σημείο να επιβληθούν ποινές. Αυτό ήταν και ένα δυνατό σήμα και προς τους ίδιους τους αστυνομικούς.

Τώρα, από την ώρα που βγήκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι ίδιοι οι αστυνομικοί να δηλώνουν δημοσίως δια των εκπροσώπων τους ότι επιτέλους μας λύθηκαν τα χέρια και σήμερα έχει καταλάβει όλη η ελληνική κοινωνία τι εννοούμε λύθηκαν τα χέρια και σε ποιους».

Γιατί να μη θεωρήσει κανείς ότι αυτά τα περιστατικά είναι από «θερμόαιμους» και δεν είναι μια γενική κυβερνητική γραμμή:

«Επί των ημερών μας, ποτέ δεν ασκήθηκε τέτοιου είδους βία σαν αυτή που καταγράφεται και έχει δει το πανελλήνιο τον τελευταίο χρόνο και παραπάνω από χρόνο. Τα περιστατικά είναι πολλαπλά, συνειδητά και με εντολές. Με την έννοια ότι έχει ξεκινήσει από την εισβολή της Αστυνομίας στον κινηματογράφο για την ταινία Joker που ήταν ένα πρώτο πολύ δυνατό σήμα για το τι εντολές έχουν παρει αυτοί οι αστυνομικοί. Συνεχίστηκε και στο σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ και σε πάρα πολλά περιστατικά από τότε.

Με ξεγυμνώματα, με ξυλοκοπήματα. Υπάρχουν άπειρα βίντεο που όσο και να θέλουν η κυβέρνηση και ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν μπορούν να κρυφτούν. Τα βλέπει όλη η κοινωνία. Από την άλλη, δεν έχουμε δει ούτε μία τιμωρία ενός εκ των δραστών».

Η Όλγα Γεροβασίλη στο pagenews.gr

Η Όλγα Γεροβασίλη στο pagenews.gr

Για το αν τιμωρήθηκαν οι δράστες για τα περιστατικά επί της δικής της υπουργίας:

«Πολύ και ως δημοσιογράφος, επειδή όλα αυτά ήταν αναρτημένα και στο επίσημο σάιτ της Ελληνικής Αστυνομίας, αν ανατρέξει ένας συνεργάτης σας εκεί μπορεί να δει τι έγινε την εποχή που και εγώ ήμουν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αλλά και σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Θα δει πόσο πολλά και πόσο σύντομα αποδόθηκαν ευθύνες και τιμωρίες».

Για το αν υπάρχει επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη αναρτημένη κάποια τιμωρία στο σάιτ της ΕΛ.ΑΣ.:

«Όλοι οι  αστυνομικοί τους οποίους έχουμε δει να χρησιμοποιούν άκρατη βία, υπέρμετρη βία, που έφτασε μέχρι το επεισόδιο της Νέας Σμύρνης, το οποίο είναι στα όρια του βασανισμού, είναι βασανισμός κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Και ο συγκεκριμένος που έκανε τον ξυλοδαρμό και αυτοί που τον παρακολούθησαν χωρίς να τον αποτρέψουν, αλλά και ο επικεφαλής της ομάδας που βρέθηκε στη Νέα Σμύρνη. Αυτά δεν τα είδαμε να συμβαίνουν. Αυτά θα έδειχναν θετικά αντανακλαστικά».

Για την πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη να επιστρέψουν τα διακριτικά των αστυνομικών:

«Αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση. Ο αστυνομικός εφόσον δρα εντός των ορίων που ορίζει και ο κώδικας δεοντολογίας δεν έχει τίποτα να κρύψει. Ας πούμε ότι και εγώ δεν το έκανα. Θα γινόταν αν είχαμε προχωρήσει και λίγο παρακάτω. Εγώ βρέθηκα στο υπουργείο 10 μήνες, προφανώς υπάρχουν πολλά θέματα που θα ήθελα να έχουν προωθηθεί. Άλλα προωθήθηκαν πολύ, άλλα λιγότερο».