Ελλάδα

Κορωνοϊός: Δεν πέφτει το ιικό φορτίο στα λύματα

Κορωνοϊός: Δεν πέφτει το ιικό φορτίο στα λύματα
Κορωνοϊός: Η ανάλυση των λυμάτων της Αττικής συνεχίζει να δείχνει ότι το ιικό φορτίο στην πρωτεύουσα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

O κορωνοϊός όπως όλα δείχνουν καλά κρατεί καθώς όπως είδαμε και χθες τα κρούσματα ξεπερνούν τα 2.000. Αυτό κάνει τους ειδικούς να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, με τις τελευταίες αναλύσεις των λυμάτων τόσο σε Αττική όσο και σε Θεσσαλονίκη, να μαρτυρούν μια ζοφερή εικόνα.

Μιλώντας στο MEGA ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι ανάλυση των λυμάτων της Αττικής συνεχίζει να δείχνει ότι το ιικό φορτίο στην πρωτεύουσα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ο κορωνοϊός καλπάζει. «Μας ανησυχεί γιατί μεταφράζεται σε συνεχώς νέα κρούσματα και σταθερή διάδοση» σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι αυτό ίσως οφείλεται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.  «Ενδεχομένως αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία διάδοση η οποία είναι ‘κάτω από το ραντάρ’ και οφείλεται ενδεχομένως σε ασυμπτωματικούς» κατέληξε ο καθηγητής.

Κορωνοϊός: Δείτε όσα είπε

Αποκαλυπτική δήλωση Εξαδάκτυλου

Όσον αφορά τους ειδικούς αποκαλυπτική είναι η σημερινή συνέντευξη του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου. «Στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν έχει συζητηθεί καμία ημερομηνία» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή «βλέπουμε διαρκή επιβάρυνση».

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «οι διαδηλώσεις προφανώς δημιουργούν πρόβλημα. Οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων είτε για συναυλία, είτε για λιτανεία, είτε για διαμαρτυρία εντείνει τη διασπορά. Και τώρα είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση».

Σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού, ανέφερε πως «ξέρουμε με σιγουριά ότι μεταδίδεται ταχύτερα, γι΄αυτό προκαλεί περισσότερα προβλήματα σε περισσότερους ανθρώπους, αλλά μάλλον δεν δημιουργεί βαρύτερη νόσηση. Μεταδίδεται πιο γρήγορα και αυτόματα γίνεται πιο επικίνδυνη». κορωνοϊός

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για άνοιγμα δραστηριοτήτων και χαλάρωσης των μέτρων, ο κ. Εξαδάκτυλος ήταν ξεκάθαρος. «Όλο το ρεπορτάζ δεν τροφοδοτείται από την Επιτροπή. Στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν έχει συζητηθεί καμία ημερομηνία. Εμείς, αυτό που κάνουμε ως Επιτροπή είναι να λέμε αν είναι ασφαλές το χρονικό διάστημα για να γίνει ένα βήμα ή όχι.

Αυτή τη χρονική στιγμή, με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και την έκκληση του υπουργείου για συνδρομή των ιδιωτών γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν μου επιτρέπεται να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Θα δώσουμε το λάθος μήνυμα. Για εμάς τους γιατρούς δεν είναι ώρα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση».

«Βλέπουμε μια διαρκή επιβάρυνση, που δεν είναι τόσο εκρηκτική όσο το φθινόπωρο, γιατί τα μέτρα ελήφθησαν πιο έγκαιρα αυτή τη φορά. Περιμένουμε αρχικά να δούμε σταθεροποίηση και στη συνέχεια πτώση. Όταν θα είμαστε σε φάση σταθεροποίησης, θα μπορούμε να έχουμε έναν ορίζοντα που δεν θα μας διαψεύσει. Οι προηγούμενες προβλέψεις δεν έχουν αποδειχθεί πραγματικές κι αυτό δημιουργεί πρόβλημα».

«Αν δεν είχαμε τα μέτρα σε αυτή τη φάση θα ζούσαμε ότι και η Πορτογαλία και η Ισπανία με χιλιάδες κρούσματα, κατάρρευση των νοσοκομείων… Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε σε ένα τρένο διασωληνωμένους να τους στείλουμε σε μια γειτονική χώρα να τους περιθάλψει, δεν είμαστε ούτε Βέλγιο, ούτε Ελβετία» σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments