Ελλάδα

Κορωνοϊός Κρήτη: «Σαρώνει» η βρετανική μετάλλαξη

Κορωνοϊός Κρήτη: «Σαρώνει» η βρετανική μετάλλαξη
Κορωνοϊός Κρήτη: Στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα του ιού το νησί δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα με τον ιό, όμως η βρετανική μετάλλαξη χειροτέρεψε τα πράγματα.

Ο κορωνοϊός στην Κρήτη βρίσκεται στη χειρότερη φάση του από την αρχή της πανδημίας. Φυσικά, δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο νησί που έχει πρόβλημα με τον ιό αφού σήμερα έγινε γνωστή μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα κρούσματα δεν λένε να πέσουν πανελλαδικά.

Πιο συγκεκριμένα αναφορικά με την Κρήτη, τα κρούσματα αυξάνονται και οι κλινικές Covid στο Ηράκλειο γεμίζουν ασφυκτικά. Στην ΕΡΤ Ηρακλείου μίλησε ο διευθυντής του ιολογικού εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθηγητής Kλινικής Iολογίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος.

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται σήμερα να δούμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων στο νησί. Χθες και προχθές ανακοινώθηκαν από 94 νέα κρούσματα, ωστόσο όπως φαίνεται σήμερα θα ξεπεράσουν τα 100.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η χώρα συνολικά βρίσκεται σε ανοδική πορεία, όμως δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο ανώτατο σημείο κρουσμάτων. Η επιπεδοποίηση των κρουσμάτων στην Κρήτη αναμένεται στα τέλη Μαρτίου, ώστε να ξεκινήσει η κάθοδος, η αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου και του υψηλού αριθμού κρουσμάτων από τον Απρίλιο. Πάντως στην Κρήτη κυριαρχεί απόλυτα και φτάνει στο 99,9% η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού. Ο καθηγητής τη χαρακτηρίζει ως «σούπερ μεταδοτική».

Κορωνοϊός Κρήτη: Δύσκολα τα πράγματα στο Ηράκλειο

Κορωνοϊός Κρήτη: Δύσκολα τα πράγματα στο Ηράκλειο

Ο κ. Σουρβίνος χαρακτήρισε πρωτόγνωρη την πίεση, που δέχεται η Κρήτη και κυρίως το Ηράκλειο. Ωστόσο, από πολύ κοντά ακολουθούν και τα Χανιά, για τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, θα έχουμε σύντομα ανακοινώσεις νέων μέτρων, αφού τα κρούσματα είναι καθημερινά ανοδικά.

Όσον αφορά στα μέτρα, που λαμβάνονται στο Ηράκλειο, που βρίσκεται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, ο κ. Σουρβίνος είπε, ότι στον βαθμό που τηρούνται, δημιουργούν άμυνες, για να κερδηθεί χρόνος και η ροή στα νοσοκομεία να είναι πιο ελεγχόμενη. Στο Βενιζέλειο πάντως η κατάσταση είναι πιο ασφυκτική από ποτέ. Μόλις πριν από λίγες μέρες δημιουργήθηκε η τρίτη κλινική covid, η οποία γέμισε ήδη και ενδεχομένως σύντομα να δημιουργηθεί και τέταρτη κλινική.

Σε αριθμό ρεκόρ έχουν φτάσει και η νοσηλείες στην Κρήτη, που σήμερα φτάνουν τις 128, από τις οποίες οι 18 είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μόνο στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου υπάρχουν σήμερα 533 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments