Διεθνή

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η Σερβία διαπραγματεύεται με την Ελλάδα

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η Σερβία διαπραγματεύεται με την Ελλάδα
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η Σερβία έχει ετοιμάσει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα επιτρέψουν την ευκολότερη κυκλοφορία και τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Την πλατφόρμα έκδοσης για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού ανακοίνωσε πως έχει ήδη έτοιμη η Σερβία σύμφωνα με ό,τι δήλωσε η υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών Τάτιανα Μάτιτς, την ώρα που στόχος της ΕΕ, η οποία συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι να είναι έτοιμο το καλοκαίρι.

«Η Σερβία έχει ετοιμάσει τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού που θα επιτρέψουν την ευκολότερη κυκλοφορία και τα ταξίδια στο εξωτερικό και διαπραγματευόμαστε με το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού για την αμοιβαία αναγνώριση αυτών των πιστοποιητικών», φανέρωσε χαρακτηριστικά η Τατιάνα Μάτιτς σε συνέντευξή της στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας(RTS).

Και σύμφωνα με ό,τι εξήγησε, σε λίγες ημέρες θα φτάσουν συγκεκριμένες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τελική μορφή του πιστοποιητικού. Διευκρίνισε μάλιστα, ότι δεν πρόκειται για διαβατήριο εμβολιασμού αλλά για μία ψηφιακή εφαρμογή όπου θα πιστοποιείται ότι κάποιος έκανε το εμβόλιο ή ότι νόσησε από κορονοϊό ή ότι έκανε το μοριακό τεστ και βγήκε αρνητικό. Η κ. Μάτιτς ανέφερε επίσης, ότι εκτός από την Ελλάδα γίνονται διαπραγματεύσεις επίσης με το Ισραήλ και την Σλοβενία για την αμοιβαία αποδοχή των ψηφιακών πιστοποιητικών.

Παράλληλα, η υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου θα επισκεφτεί την Σερβία ο Έλληνας ομόλογος της Χάρης Θεοχάρης. «Είναι ενθαρρυντικό ότι οι Έλληνες προετοιμάζονται για την θερινή σεζόν και υπολογίζουν στους τουρίστες από την Σερβία. Θεωρώ σημαντικό να κατανοήσουν οι πολίτες ότι το κλειδί για την ελεύθερη διακίνηση και τα ταξίδια βρίσκεται στους μαζικούς εμβολιασμούς».

Αυτά επεσήμανε στη συνέντευξή της η Τατιάνα Μάτιτς για τη Σερβία, την ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση των χωρών της Ευρώπης, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, σε αριθμό εμβολιασθέντων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Μέχρι σήμερα άλλωστε, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 1,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί ενώ περισσότεροι από 650.000 πολίτες έκαναν και την δεύτερη δόση.

Nα αναφέρουμε πως η ΕΕ βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έτσι ώστε να υπάρξει η διασφάλιση ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα μπορούν να αναγνωριστούν τόσο στην ΕΕ αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου αναφέρει η Κομισιόν με ανάρτησή της. Παράλληλα, τονίζεται ότι τα πράσινα πιστοποιητικά πληρούν τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments