Διεθνή

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Συνεργασία Κομισιόν – ΠΟΥ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Συνεργασία Κομισιόν – ΠΟΥ
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Συνεργαζόμαστε με τον ΠΟΥ για να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορούν να αναγνωριστούν και αλλού στον κόσμο».

Για να διασφαλίσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έτσι ώστε να υπάρξει αναγνώριση τόσο στην ΕΕ αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, αναφέρει η Κομισιόν με ανάρτησή της.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Μαρτίου η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρότασή της, με τον Μαργαρίτη Σχοινά να είναι αισιόδοξος πως σύντομα θα γίνει και πράξη. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την εξέλιξη της διαδικασίας των εμβολιασμών στη Ελλάδα.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η πρόταση για ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά

Παράλληλα, τονίζεται ότι τα πράσινα πιστοποιητικά πληρούν τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων. Ειδικότερα αναφέρεται: «Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε πρόταση για ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά. Αυτή η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, έχει αναρρώσει από την COVID-19 ή έχει αρνητικό τεστ. Θα διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στην ΕΕ. Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά πληρούν τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων, ασφάλειας και απορρήτου.

πιστοποιητικό εμβολιασμού

Εμβολιασμοί: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Πρέπει να δημιουργηθούν βάσει των κατευθυντήριων γραμμών διαλειτουργικότητας και του κοινού συνόλου δεδομένων για τα αποτελέσματα των τεστ, για τα οποία οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να προετοιμαστούν για τα πρακτικά ζητήματα της διάθεσης του πιστοποιητικού. Συνεργαζόμαστε επίσης με τον ΠΟΥ για να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά που εκδίδονται στην ΕΕ μπορούν να αναγνωριστούν και αλλού στον κόσμο».

Στόχος της ΕΕ να είναι έτοιμο το καλοκαίρι

Προχωρά η ιδέα για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στις 17 Μαρτίου η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρότασή της, με τον Μαργαρίτη Σχοινά να είναι αισιόδοξος πως σύντομα θα γίνει και πράξη. Θυμίζουμε ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την εξέλιξη της διαδικασίας των εμβολιασμών στη Ελλάδα.

«Τώρα όμως μετά και την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, νομίζω ότι υπάρξει σύγκλιση στην ανάγκη αυτού του ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο θα είναι ένα ευρωπαϊκό προϊόν. Θα είναι το ίδιο σε όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς σήμερα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στο πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα προετοιμασίας, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να έχει πάρα πολλά στοιχεία αυτό το πιστοποιητικό. Πρέπει οπωσδήποτε όμως να έχει τα εξής τρία: Να δείχνει κατά πόσο ο κάτοχός τους εμβολιαστεί ή όχι, να δείχνει τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ, του PCR και να δείχνει το κατά πόσο έχει αντισώματα ή είναι τέως ασθενής» σημείωσε.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Χρειάζονται να γίνουν δυο επιπρόσθετα πράγματα

Ακόμη, ο κ. Σχοινάς κατέστησε σαφές πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 Μαρτίου θα παρουσιάσει τις προδιαγραφές του ψηφιακού πιστοποιητικού, που θα είναι οι ίδιες για όλη την Ευρώπη και όχι τις παραμέτρους της χρήσης του. “Από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί η πρόταση, χρειάζονται να γίνουν δυο επιπρόσθετα πράγματα. Το πρώτο, να ληφθεί η απόφαση, θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου και στα αρμόδια συμβούλια υπουργών. Η δεύτερη διαδικασία επιπρόσθετη, είναι ότι θα χρειαστεί μια τεχνική επεξεργασία, με τρόπο ώστε η κάθε χώρα-μέλος να μπορεί να επιτρέπει στους πολίτες της να κλειδώνουν, να κωδικοποιούν, να εισάγουν στο σύστημα αυτό τις πληροφορίες” είπε και τόνισε ότι “στόχος είναι όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι”.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν μπορεί να υπάρξουν ζητήματα διάκρισης για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ απάντησε ότι “δεν δικαιολογούνται οι κριτικές όσων λένε ότι αυτή είναι η κερκόπορτα των διακρίσεων ή της κατάχρησης των ελευθεριών μας, προσθέτοντας πως δεν θα υπάρχει μόνο το στοιχείο του εμβολιασμού, θα υπάρχει και το στοιχείο του PCR και το στοιχείο των αντισωμάτων”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments