Ελλάδα

Σούπερ μάρκετ: Τι ισχύει για την Καθαρά Δευτέρα

Σούπερ μάρκετ: Τι ισχύει για την Καθαρά Δευτέρα
Σούπερ μάρκετ: Αναλυτικά πως θα λειτουργήσουν και τι θα γίνει με φούρνους και ιχθυοπωλεία.

Αντίστροφα μετρούν οι πολίτες για την Καθαρά Δευτέρα, η οποία φέτος θα εορταστεί διαφορετικά λόγω του κορωνοϊού. Στο “πνεύμα” των μέτρων που ήδη ισχύουν, οι ειδικοί ζητούν από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να πετάξουν τον χαρταετό τηρώντας τις αποστάσεις.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη συγκεκριμένη ημέρα, με τα σούπερ μάρκετ, τα ιχθυοπωλεία και τους φούρνους να είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τους πελάτες τους. Ο κόσμος μπορεί σήμερα, Παρασκευή 12 Μαρτίου, και αύριο, Σάββατο 13 Μαρτίου, στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033, να μετακινηθεί και να προχωρήσει στις αγορές του εντός του δήμου του ή εντός δύο χιλιομέτρων από την οικία του.

Σούπερ μάρκετ: Σημειώνεται ότι τα καταστήματα θα είναι κλειστά ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας.

Ακόμα, υπενθυμίζεται πως η Καθαρά Δευτέρα δεν θεωρείται επίσημη αργία για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Ως εκ τούτου, επιτρέπεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών είναι νόμιμη, χωρίς να δικαιούνται πρόσθετη αμοιβή. Όπως σημείωνει στη σχετική ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ:

«Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρή Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955)».

Σούπερ μάρκετ

Σούπερ μάρκετ

Σε περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί πρόσθετη αργία για μία επιχείρηση, η οποία θα λειτουργήσει κατ’ εξαίρεση. «Τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας» υπογραμμίζεται.

Σούπερ μάρκετ: Με αποστολή SMS ο χαρταετός

Για όσους δεν εργάζονται μπορούν να πετάξουν τον χαρταετό τους. Δεν θα μπουν λουκέτα στα πάρκα και έτσι οι πολίτες που το επιθυμούν θα μπορούν, με βάση τα προβλεπόμενα μέτρα (αποστολή SMS και κωδικός 6 για άθληση), να κάνουν τη βόλτα τους αρκεί να κινηθούν εντός δήμου ή εκτός αυτού αλλά όχι σε μεγαλύτερη απόσταση των 2 χιλιομέτρων. Οι έλεγχοι ωστόσο της Αστυνομίας θα εντατικοποιηθούν το τριήμερο, προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις εκτός δήμου και νομού κατοικίας. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments