Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Σημαντική η ανάπτυξη σχέσεων με τη Δυτική Αφρική

Παναγιωτόπουλος: Σημαντική η ανάπτυξη σχέσεων με τη Δυτική Αφρική
Παναγιωτόπουλος: Στην ομιλία του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συμμετείχε πρόσφατα στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και έχει αναδείξει πολλές φορές τα εθνικά μας θέματα και τη στρατηγική για την προάσπισή τους, μίλησε για θέματα που αφορούν στην κατάσταση ασφαλείας και τις επιχειρήσεις, την ενίσχυση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τη διεθνή υποστήριξη στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής («περιοχή του Σαχέλ»).

Πρόκειται για θέματα που συζητήθηκαν στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του συνασπισμού για το Σαχέλ, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Φλοράνς Παρλύ. Την Ελλάδα λοιπόν, εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος, στην παρέμβασή του, επεσήμανε τις σοβαρές επιπτώσεις από την αποσταθεροποίηση της περιοχής στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, την παράνομη μετανάστευση και τη θαλάσσια ασφάλεια.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Επίσης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τη σημασία των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών – μελών της και της διεθνούς κοινότητας για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στις χώρες που βρίσκονται στη λεγόμενη «περιοχή του Σαχέλ». Και να σημειωθεί ότι οι εννέα χώρες που βρίσκονται (στο σύνολό τους ή κατά ένα τμήμα τους) στην περιοχή του Σαχέλ περιλαμβάνονται μεταξύ των φτωχότερων του κόσμου.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Μεγάλη η σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής»

Πρόκειται για τη Μπουρκίνα Φάσο, το Πράσινο Ακρωτήρι, το Τσαντ, την Γκάμπια, τη Γουϊνέα-Μπισσάου, το Μαλί, τη Μαυριτανία, τον Νίγηρα και τη Σενεγάλη, με συνολικό πληθυσμό άνω των 100 εκατομμυρίων. Επιπροσθέτως, σχολίασε ότι ο πρόσφατος διορισμός ειδικού απεσταλμένου του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Σαχέλ και η έναρξη λειτουργίας ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη υποδηλώνουν τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα, σε αυτή την περιοχή, στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, αλλά και γενικότερα τη διεθνή παρουσία της στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας και των ειρηνευτικών αποστολών.

Να αναφέρουμε πως στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, οι υπουργοί Άμυνας κρατών – μελών της ΕΕ, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ζαν Πιέρ Λακρουά, οι υπουργοί Άμυνας χωρών Σάχελ και οι εκπρόσωποι των υπουργείων Άμυνας ΗΠΑ και Καναδά.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments