Πολιτική

Παναγιωτόπουλος για Rafale: «Ορόσημο η προμήθειά τους»

Παναγιωτόπουλος για Rafale: «Ορόσημο η προμήθειά τους»
Παναγιωτόπουλος για Rafale: Το μήνυμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών από τη Γαλλία.

Υπεγράφη το απόγευμα της Δευτέρας (25/1) η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για τα μαχητικά Rafale. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και η Γαλλίδα ομόλογός του, Φλοράνς Παρλί, υπέγραψαν τη σύμβαση για την προμήθεια των 18 αεροσκαφών, με τα πρώτα να φτάνουν στη χώρα μας το καλοκαίρι.

Μετά τις υπογραφές ο κ. Παναγιωτόπουλος έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω Twitter. Όπως σημείωσε ο υπουργός: «Η προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Rafale αποτελεί ορόσημο. Ποτέ ξανά οι διαπραγματεύσεις για ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά».

Η ανάρτηση:

Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος κτήσης των 18 αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ χωρίς κρατήσεις. Εξ αυτών, τα έξι είναι καινούργια και τα δώδεκα μεταχειρισμένα. Το κόστος για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor) καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων (τύπου Mica, Scalp και Ecoxet) ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ χωρίς τις κρατήσεις.

Η παραλαβή των πρώτων έξι μεταχειρισμένων μαχητικών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023. Οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να ταξιδέψουν στη Γαλλία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να εκπαιδευτούν.

ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÕÐ.ÅÈÍÉÊÇÓ ÁÌÕÍÁÓ Í.ÐÁÍÁÃÉÙÔÏÐÏÕËÏÕ ÌÅ ÔÇÍ ÃÁËËÉÄÁ ÏÌÏËÏÃÏ ÔÏÕ ÖËÙÑÁÍÓ ÐÁÑËÉ ÃÉÁ ÔÇÍ ÕÐÏÃÑÁÖÇ ÔÇÓ ÁÃÏÑÁÓ ÔÙÍ ÃÁËËÉÊÙÍ ÌÁ×ÇÔÉÊÙÍ RAFALE (EUROKINISSI/ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

Στις διμερείς συνομιλίες, που προηγήθηκαν της υπογραφής της σύμβασης, στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστρια», συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο γγ του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο αρχηγός ΓΕΑ Γεώργιος Μπλιούμης, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Αθανάσιος Βάλαρης, ο πρέσβης ετ Ελευθέριος Αγγελόπουλος, καθώς και ο γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων Δημήτρης Γεωργιόπουλος.

Από γαλλικής πλευράς, πέραν της υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεσονάβ, ο αρχηγός της γαλλικής αεροπορίας στρατηγός Φιλίπ Λαβίν, ο σύμβουλος βιομηχανικών υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης Μ. Ντεσίντ και η σύμβουλος ευρωπαϊκών υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης Μ. Καντάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments