Ελλάδα

Βατόπουλος: Το οριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί

Βατόπουλος: Το οριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί
Βατόπουλος: Ο καθηγητής παραδέχτηκε ότι τα οριζόντια μέτρα δεν λειτουργούν, ενώ τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα για πολιτικές αποφάσεις για την πανδημία.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος σε δηλώσεις του σήμερα τόνισε ότι το οριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί. Η παραδοχή του καθηγητή Μικροβιολογίας σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις και συζήτηση. Να σημειώσουμε ότι ντόρος έγινε τις προηγούμενες μέρες και γύρω από τη δήλωση της Αναστασίας Κοτανίδου για την Επιτροπή και το πώς λειτουργεί, ενώ και η Ματίνα Παγώνη, εδώ στο pagenews.gr, μίλησε για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να είναι πιο ευκίνητη.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους έκλεισαν ξανά όλα τα σχολεία στη χώρα. Όπως τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος η πανδημία εξαπλώνεται και τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν μείωση. «Δεν ελαττώνονται τα κρούσματα όπως περιμέναμε και μεταδίδεται και στα παιδιά το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος. Ελπίζουμε ότι μετά τις δύο εβδομάδες θα ανοίξουν μέχρι το καλοκαίρι τα σχολεία», είπε.

Βατόπουλος: Τεράστια πίεση να επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, υπάρχει τεράστια πίεση από την κοινωνία για να επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα. Όπως δήλωσε: «το oριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί και η ζημιά στην κοινωνία είναι τέτοια που πρέπει να βρούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Για τις δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου που προκάλεσαν αντιδράσεις, ο κ. Βατόπουλος αναρωτήθηκε: «Τι θα πει λάθος απόφαση; Πολλές φορές στην επιστήμη ανακαλύπτεις εκ των υστέρων ότι δεν ήταν σωστή μια απόφαση. Τώρα όμως χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις. Εμείς, η επιτροπή επιστημόνων, δεν μπορούμε να πάρουμε υπεύθυνες αποφάσεις, προτείνουμε. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις να πάρει η πολιτεία».

Βατόπουλος: Τεράστια πίεση να επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Βατόπουλος: Τεράστια πίεση να επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Όταν ρωτήθηκε αν θα συναινούσε η Eπιτροπή των ειδικών σε ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι η Επιτροπή θα μπορεί να πει πόσα θύματα θα προκαλέσει το άνοιγμα, αλλά δεν είναι στη δική της δικαιοδοσία να αποφασίσει.

Αναφορικά με τους λόγους που τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ενώ βρισκόμαστε σε lockdown, o κ. Βατόπουλος τόνισε ότι υπάρχει υπερμετάδοση και αυτό είναι κάτι που προκαλεί φόβο στους ειδικούς. «Η πολιτική πίεση πρέπει να πέσει στην παραγωγή εμβολίων», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι στις πολύ μεγάλες ηλικίες παρατηρούνται πλέον λιγότερα κρούσματα.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, σε σχέση με τη διασπορά του ιού στα παιδιά, στην ίδια εκπομπή σημείωσε ότι το τελευταίο τρίμηνο τα κρούσματα στα παιδιά αυξάνονται. «Έχουμε 3-4 φορές αυξημένη νοσηρότητα σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το νέο στέλεχος μολύνει περισσότερο και τα παιδιά. Υπάρχει συναγερμός στους παιδιάτρους και υπάρχει ενδοοικογενειακή μετάδοση. Όσο πιο μικρό το παιδί μολύνεται από τους ενήλικες. Τα σπίτια έχουν γίνει παιδότοποι, αφού γονείς ανταλλάσσουν επισκέψεις με τα παιδιά τους», παρατήρησε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments