Διεθνή

Εμβόλια Ευρώπη: 5 χώρες ζητούν έκτακτη Σύνοδο

Εμβόλια Ευρώπη: 5 χώρες ζητούν έκτακτη Σύνοδο
Εμβόλια Ευρώπη: Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στα εμβόλιά της, ενώ 5 χώρες ζητούν έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ.

Τα εμβόλια στην Ευρώπη δεν διατίθενται με τους ρυθμούς που είχαν υποσχεθεί οι εταιρείες, με την AstraZeneca να αναφέρει ξανά ότι θα καθυστερήσει στις παραδόσεις της. Την ίδια ώρα υπάρχει και η συζήτηση γύρω από το εμβόλιο της εταιρείας και τις περιπτώσεις θρόμβωσης, με τον ΕΜΑ να καθησυχάζει για το θέμα.

Την ίδια ώρα, με επιστολή τους που δημοσιεύτηκε σήμερα, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβενία, Βουλγαρία και Λετονία ζητούν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με θέμα τις «τεράστιες ανισότητες» στη διανομή των εμβολίων.

Χθες Παρασκευή είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες του Αυστριακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς ότι ορισμένες χώρες ίσως να έχουν υπογράψει «μυστικά συμβόλαια» με φαρμακοβιομηχανίες ώστε να λάβουν περισσότερα εμβόλια από εκείνα που τους αναλογούν, σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχει κάνει η ΕΕ.

Ο Κουρτς και οι τέσσερις ομόλογοι του έστειλαν επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υποστηρίζοντας ότι «δεν εφαρμόζεται ισονομία στις παραδόσεις δόσεων των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες σε συγκεκριμένες χώρες μέλη της ΕΕ».

Εμβόλια Ευρώπη: 5 χώρες ζητούν έκτακτη Σύνοδο

Εμβόλια Ευρώπη: 5 χώρες ζητούν έκτακτη Σύνοδο

«Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, θα δημιουργήσει και θα επιδεινώσει περαιτέρω τεράστιες ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών μέχρι το καλοκαίρι, με ορισμένα εξ αυτών να επιτυγχάνουν ανοσία σε μερικές εβδομάδες, ενώ άλλα θα μείνουν πολύ πίσω», αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, στην επιστολή.

«Σας καλούμε λοιπόν… να πραγματοποιήσετε μια συζήτηση για αυτό το σημαντικό θέμα μεταξύ των ηγετών το συντομότερο δυνατό», προστίθεται στο έγγραφο που απευθύνεται σε Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ.

Εμβόλια Ευρώπη: Τι λέει εκπρόσωπος της ΕΕ

Του ισχυρισμούς του καγκελάριου της Αυστρίας περί «παζαριών» ανάμεσα σε ορισμένα κράτη μέλη και εταιρείες παρασκευής εμβολίων απέρριψε εκπρόσωπος της ΕΕ, δηλώνοντας ότι «τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν εάν θα ζητήσουν λιγότερα ή περισσότερα από τα εμβόλια και αυτό συζητείται ανάμεσα στα κράτη μέλη».

Τις αιτιάσεις Κουρτς απέρριψε εμμέσως και το αυστριακό υπουργείο Υγείας, υιοθετώντας τη δήλωση της ΕΕ. «Οι διαπραγματεύσει ήταν πολύ ισορροπημένες και διαφανείς», δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η Ινές Στίλινγκ, γενική γραμματέας του υπουργείου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει τη βραδύτητα της διάθεσης εμβολίων στις χώρες της σε προβλήματα εφοδιασμού και παράδοσης. H EE συνεχίζει να υστερεί έναντι των ΗΠΑ, του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments