Ελλάδα

Καθαρά Δευτέρα 2021: Όλα τα μέτρα που ισχύουν

Καθαρά Δευτέρα 2021: Όλα τα μέτρα που ισχύουν
Καθαρά Δευτέρα 2021: Για την Καθαρά Δευτέρα φέτος ισχύει ό,τι μέχρι σήμερα και δεν υπάρχει η οποιαδήποτε ειδική ρύθμιση.

Η Καθαρά Δευτέρα με τα έθιμά της σε όλη την Ελλάδα φέτος εορτάζεται αλλά με περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για μία διαφορετική Καθαρά Δευτέρα καθώς οι εορτασμοί γίνονται σε «ρυθμούς κορωνοϊού».

Όπως εξήγησε και πριν από τρεις ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, την Καθαρά Δευτέρα ισχύει ό,τι μέχρι σήμερα και δεν υπάρχει η οποιαδήποτε ειδική ρύθμιση. Υπενθύμισε λοιπόν, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης την Παρασκευή 12 Μαρτίου για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, ότι:

  • Πρώτον, δεν επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται (πχ μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία κοκ)
  • Δεύτερον, οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης με μήνυμα 2 και ATM τραπεζών με μήνυμα 3 πραγματοποιούνται μόνο εντός του δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας. Παράλληλα, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο (sms 6) επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας (μήνυμα 4), οι αστυνομικοί ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις.
  • Τρίτον, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, καθώς και για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Ακόμη, το Σάββατο και την Κυριακή, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη ξεκινά από τις 7 το απόγευμα και διαρκεί ως τις 5 το πρωί, όπως κάθε Σαββατοκύριακο. Υπενθυμίζεται ότι για τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.
χαρταετός Καθαρά Δευτέρα

Καθαρά Δευτέρα 2021: Ποια καταστήματα λειτουργούν

Κανονικά λειτουργούν οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα, όπως και κάθε χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Παράλληλα, όπως κάθε Καθαρά Δευτέρα, ανοικτοί είναι οι φούρνοι, τα μίνι μάρκετ, οι λαϊκές αγορές και τα ιχθυοπωλεία, ενώ κλειστά είναι τα σούπερ μάρκετ.

Όσο αφορά στη Βαρβάκειο Αγορά, αυτή παρέμεινε ανοικτή μέχρι την Κυριακή αλλά φέτος οι ιχθυοπώλες της αγοράς δεν έκαναν το ξενύχτι προς την Καθαρά Δευτέρα. Οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους για το σαρακοστιανό τραπέζι στέλνοντας τον κωδικό (SMS) 2 και μόνο εντός του δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους.

χαρταετός

Καθαρά Δευτέρα 2021: Πώς να πετάξουμε τον χαρταετό;

Για να πετάξει ο χαρταετός δεν είναι τόσο εύκολο και το πέταγμά του χρειάζεται έναν καλό σύμμαχο, τον αέρα. Ο χαρταετός, τον οποίο μπορούμε να έχουμε κατασκευάσει και μόνοι μας, και το πέταγμά του έχει συνδεθεί με την Καθαρά Δευτέρα. Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή, σκοπός της οποίας είναι να πετά με τη βοήθεια του αέρα. Προσοχή στο πέταγμα του χαρταετού συνιστά ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Ο ΑΔΜΗΕ συμβουλεύει τους πολίτες λοιπόν, να μην πετούν χαρταετό κοντά σε πυλώνες και γραμμές Υψηλής Τάσης ή κοντά σε Υποσταθμούς, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και διακοπής της παροχής ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή. Και σε περίπτωση που συμβεί κάτι από τα παρακάτω, επικοινωνήστε άμεσα με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Αν ο χαρταετός λοιπόν, μπλεχτεί σε καλώδια, γιατί είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, τότε για την ασφάλειά σας:

  • Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα.
  • Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε πυλώνες Υψηλής Τάσης, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments