Ελλάδα

Καθαρά Δευτέρα 2021: Κούλουμα και χαρταετός με μέτρα

Καθαρά Δευτέρα 2021: Κούλουμα και χαρταετός με μέτρα
Καθαρά Δευτέρα 2021: Το έθιμο του χαρταετού μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων.

Υπό περιοριστικά μέτρα η Καθαρά Δευτέρα για το 2021 και με άστατο καιρό, ενώ η άρση του lockdown πλησιάζει. Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης την Παρασκευή 12 Μαρτίου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Όπως τόνισε, θα ισχύει ό,τι μέχρι σήμερα. Δεν θα υπάρχει η οποιαδήποτε ειδική ρύθμιση. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, το έθιμο του χαρταετού μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους. χαρταετός Καθαρά Δευτέρα

Ακόμη, υπενθύμισε ότι:

  • Πρώτον, δεν επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται (πχ μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία κοκ)
  • Δεύτερον, οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης με μήνυμα 2 και ATM τραπεζών με μήνυμα 3 πραγματοποιούνται μόνο εντός του δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας. Παράλληλα, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο (sms 6) επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας (μήνυμα 4), οι αστυνομικοί ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις.
  • Τρίτον, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, καθώς και για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Ακόμη, το Σάββατο και την Κυριακή, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη ξεκινά από τις 7 το απόγευμα και διαρκεί ως τις 5 το πρωί, όπως κάθε Σαββατοκύριακο. Υπενθυμίζεται ότι για τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.
Καθαρά Δευτέρα τραπέζι

Καθαρά Δευτέρα 2021: «Ετοιμοπόλεμοι» οι αρτοποιοί

«Ετοιμοπόλεμοι» και έχοντας προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα για την παρασκευή της λαγάνας εμφανίζονται οι αρτοποιοί του νομού Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι ισχύουν έκτακτα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού, απαγόρευση κυκλοφορίας άνω των 2 χιλιομέτρων, κλείσιμο της εστίασης και «πάγωμα» όλων των αποκριάτικων εκδηλώσεων. Εκτιμάται ότι φέτος στον νομό ίσως υπάρξει μία μικρή αύξηση της ζήτησης, καθώς οι καταναλωτές θα θελήσουν να τηρήσουν το έθιμο της Καθαρά Δευτέρας στα σπίτια τους και πως θα διατεθούν περίπου 350.000 λαγάνες.

Τα 730 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν να ζυμώνουν τις λαγάνες το βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς. Κατά μέσο όρο, κάθε αρτοποιός θα παράγει προς κατανάλωση από 400 έως 500 λαγάνες, όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm» η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια. «Το έθιμο της λαγάνας δεν σταματάει. Θα μπούμε στη Σαρακοστή ελπίζοντας ότι θα τελειώσει το βάσανο με το lockdown και την πανδημία. Ελπίζουμε ότι θα υπάρχει ζήτηση παρά το ότι τα εστιατόρια θα είναι κλειστά και δεν θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις από τους δήμους», είπε χαρακτηριστικά.

Αρκετοί φούρνοι που χρησιμοποιούν εταιρείες «ντελίβερι» θα κάνουν και παράδοση της λαγάνας κατ’ οίκον, ενώ για τους υπόλοιπους που θα μεταβούν στα καταστήματα «θα τηρούνται όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό και θα υπάρχουν αποστάσεις ασφαλείας, εάν σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρηθούν ουρές», προσέθεσε η κ. Κουκουμέρια. Ένα ζήτημα που προβληματίζει είναι το πρόσθετο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στα 2 χιλιόμετρα, καθώς σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών υπάρχουν πελάτες που κάθε χρόνο επιθυμούν και αγοράζουν τη λαγάνα τους από συγκεκριμένο φούρνο που ενδεχομένως να βρίσκεται σε πιο μακρινή απόσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments