Διεθνή

15 Μαρτίου: Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας

15 Μαρτίου: Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας
15 Μαρτίου: Καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα το 1997 με αφορμή τον ξυλοδαρμό δύο παιδιών ηλικίας 11 και 12 ετών από αστυνομικούς.

Κάθε 15 Μαρτίου η μέρα είναι αφιερωμένη στα θύματα της αστυνομικής βίας. Μάλιστα, η σημερινή ημερομηνία έχει καθιερωθεί ως Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας από το 1997 με αφορμή τον ξυλοδαρμό δύο παιδιών ηλικίας 11 και 12 ετών από αστυνομικούς. Η ημέρα αποκτά έντονο συναισθηματικό φορτίο για την Ελλάδα αφού δεν έχουν περάσει μόνο λίγες μέρες μετά τον ξυλοδαρμό πολίτη στη Νέα Σμύρνη και ό, τι ακολούθησε, ενώ την περασμένη Πέμπτη έγινε μαζική πορεία στους δρόμους της Αθήνας κατά της αστυνομικής βίας.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε τις δικές του απαντήσεις σε σχέση με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ενώ εξελίξεις υπάρχουν και στην υπόθεση του τραυματισμού του αστυνομικού στα επεισόδια μετά την πρόσφατη πορεία στη Νέα Σμύρνη.

15 Μαρτίου: Πώς καθιερώθηκε ως Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας

Η αφιέρωση της 15ης Μαρτίου στη διαμαρτυρία εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας αποτέλεσε πρωτοβουλία, όπως αναφέρει το sansimera.gr, κυρίως δύο αναρχικών οργανώσεων, της κολεκτίβας COBP κατά της αστυνομικής βίας στο Μοντρεάλ του Καναδά και της ελβετικής ομάδας «Μαύρη Σημαία».

Σε 14 χώρες περισσότερες από 50 οργανώσεις διοργανώνουν σχεδόν κάθε χρόνο εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Το 2006 οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και από τις 14 αυτές χώρες, κατήγγειλαν μέσα από τις εκδηλώσεις τους, την αστυνομική βαρβαρότητα και κατ’ επέκταση τη βαρβαρότητα του Κράτους, που κατευθύνεται κατά των «ανεπιθύμητων προσώπων», που περιλαμβάνουν φτωχούς, άστεγους, μετανάστες, εργάτες, ιερόδουλες και ακτιβιστές.

15 Μαρτίου: Πώς καθιερώθηκε ως Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας

15 Μαρτίου: Πώς καθιερώθηκε ως Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας

Φυσικά η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας δεν είναι παγκοσμίως αποδεκτή. Στις ΗΠΑ, ήδη από το 1995 είχε αφιερωθεί στον ίδιο σκοπό η 22α Οκτωβρίου.

Κατά κύριο λόγο, στόχος της ημέρας αυτής είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ομάδων που εργάζονται άμεσα ή έμμεσα εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας σε όλο τον κόσμο. Η αλληλεγγύη για τα θύματα αστυνομικής βίας λαμβάνει ιδιαίτερα οργανωμένη μορφή στον Καναδά, όπου κάθε χρόνο υπάρχει μεγάλη προσέλευση στις διαμαρτυρίες.

Οι τρόποι καταστολής που εφαρμόζονται πλέον από τις περισσότερες κυβερνήσεις, για τη διατήρηση της τάξης και της κοινωνικής ειρήνης, έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα, όπως αποδεικνύουν αμέτρητα περιστατικά αστυνομικής βαρβαρότητας που έχουν έρθει στο φως μόνο τα τελευταία χρόνια, με δραματικό αποκορύφωμα τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την κοινωνική εξέγερση που ακολούθησε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments