Οικονομία

Εστίαση άνοιγμα: Έρχονται οι αποστειρωτές αέρα

Εστίαση άνοιγμα: Έρχονται οι αποστειρωτές αέρα
Εστίαση άνοιγμα: Μπορεί τα κρούσματα να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά εντείνεται η πίεση για το άνοιγμα των καταστημάτων μετά από τόσους μήνες.

Το άνοιγμα στην εστίαση αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση και τους καταστηματάρχες. Μπορεί τα κρούσματα να συνεχίζουν να είναι σε υψηλά επίπεδα και σε ορισμένες περιοχές, όπως δεδομένα η Αττική και η Θεσαλονίκη, να υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο η παρατεταμένη αναστολή της δραστηριότητας των καταστημάτων εστίασης έχει δημιουργήσει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα.

Μια από τις λύσεις που εξετάζονται για το άνοιγμα είναι η αξιοποίηση των αποστειρωτών αέρα. Σύμφωνα με το grtimes.gr, είναι σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εκπροσώπων του κλάδου για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις με ασφάλεια, με τη χρήση αυτών των μηχανημάτων.

Για τη σημαντική αυτή εξέλιξη μίλησε στο συγκεκριμένο σάιτ o πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, επισημαίνοντας πως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, χαιρετίζει τη συγκεκριμένη λύση και είναι σε συνεχείς συζητήσεις με τους εκπροσώπους του κλάδου. Μάλιστα, ήδη, σε εξέλιξη είναι η έρευνα αγοράς για την απόκτηση τέτοιων μηχανημάτων.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αλλά και με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος χαιρετίζει τη λύση της τοποθέτησης μηχανημάτων αποστείρωσης του αέρα, ώστε να υποδεχθούν οι καταστηματάρχες τους πελάτες τους και στους εσωτερικούς χώρους των μαγαζιών τους.

Δεν έχουμε καταλήξει αν το κράτος θα επιδοτήσει το σύνολο του κόστους της αγοράς, το οποίο ανέρχεται στα 1.000 ευρώ το ένα και καλύπτει έναν χώρο 140 τετραγωνικών μέτρων. Έχουμε κάνει μία έρευνα αγοράς και έχουμε καταλήξει σε 5 εταιρείες, εκ των οποίων η μία είναι ελληνική και κατασκευάζει τα μηχανήματα στη χώρα μας», λέει ο κ. Καββαθάς στο grtimes.gr.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η λύση της επιδότησης των καταστημάτων για αγορά συσκευών θέρμανσης «ναυάγησε», καθώς αφενός η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων ήταν μικρή, αφετέρου οι καταστηματάρχες θεώρησαν ότι πρόκειται για ένα μέτρο άσκοπο, δεδομένου ότι δεν υπήρχε φως στον ορίζοντα για το άνοιγμα των μαγαζιών τους κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν και βρισκόμασταν στην κορύφωση της πανδημίας.

Εστίαση άνοιγμα: Πώς λειτουργούν τα μηχανήματα αποστείρωσης του αέρα

Τα μηχανήματα αποστείρωσης του αέρα, είναι μία τεχνολογία η οποία εξοντώνει τους αερομεταφερόμενους παθογόνους μικροοργανισμούς στον θάλαμο αντίδρασης που διαθέτει και έτσι δεν τίθενται σε κίνδυνο οι άνθρωποι που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Δεν παγιδεύουν μόνο τους επιβλαβείς παθογόνους οργανισμούς που βρίσκονται στον αέρα, αλλά τους καταστρέφουν.

Ακόμη, όπως τονίζει ο κ. Καββαθάς, δεν είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο, καθώς δεν εκπέμπουν ακτινοβολία, αλλά η αποστείρωση επιτυγχάνεται με αναρρόφηση του αέρα στο εσωτερικό του μηχανήματος, το οποίο διαθέτει λαμπτήρες με υπεριώδη ακτινοβολία UVC.

Αφού ακτινοβοληθεί στο εσωτερικό της συσκευής, στη συνέχεια ο αέρας βγαίνει από την άλλη πλευρά του μηχανήματος καθαρός. Με την επιδότηση των μηχανημάτων αυτών και τη διάθεσή τους στην αγορά, πρόκειται να δοθεί ένα τέλος και στο πρόβλημα της γέννησης συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού, σε περίπτωση που τα καταστήματα υποχρεούνταν στη φιλοξενία πελατών μόνο στους εξωτερικούς χώρους.

Όπως αναφέρει ο κ. Καββαθάς, πολλά καταστήματα διαθέτουν ελάχιστα τραπεζοκαθίσματα έξω σε σχέση με άλλα, με αποτέλεσμα η επαναλειτουργία τους να είναι μη βιώσιμη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments