Πολιτική

Διερευνητικές: Αύριο 16/3 ο 62ος γύρος

Διερευνητικές: Αύριο 16/3 ο 62ος γύρος
Διερευνητικές: Αύριο 16 Μαρτίου θα γίνει η 62η συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, η δεύτερη μέσα στο 2021. Απών ο Ιμπραήμ Καλίν.

Συνεχίζονται αύριο 16 Μαρτίου οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με τόπο συνάντησης την Αθήνα. Αυτός θα είναι ο 62ος γύρος των διερευνητικών, με τον προηγούμενο να είχε γίνει στην Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου. Να σημειώσουμε ότι ο Νίκος Δένδιας, τότε, είχε δηλώσει ότι οι διερευνητικές επαφές είναι «σημαντικό, αλλά όχι μεγάλο βήμα».

Από την αυριανή συνάντηση θα απουσιάσει ο Ιμπραήμ Καλίν. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας και «δεξί χέρι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πάρει μέρος στις συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης στις 25/1, προσδίδοντάς τους αυξημένο πολιτικό συμβολισμό. Φυσιολογικά, η μη συμμετοχή του υποβαθμίζει τη σημασία των αυριανών συζητήσεων.

Διερευνητικές: Αύριο 16/3 ο 62ος γύρος - Με απόντα τον Ιμπραήμ Καλίν

Διερευνητικές: Αύριο 16/3 ο 62ος γύρος – Με απόντα τον Ιμπραήμ Καλίν

Διερευνητικές: Ποιοι θα είναι επικεφαλής των αντιπροσωπειών

Στις αυριανές διερευνητικές επαφές ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης θα είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ενώ της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τετάρτη θα γίνουν διαβουλεύσεις μεταξύ του κ. Ονάλ και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο πλαίσιο του λεγόμενου πολιτικού διαλόγου.

Να θυμίσουμε ότι οι διερευνητικές επαφές είναι συζητήσεις και όχι συνομιλίες. Συνεπώς, δεν είναι δεσμευτικές για καμία πλευρά. Η ατζέντα των συζητήσεων αυτών είναι δεν είναι ξεκάθαρη. Κατά την ελληνική πλευρά συζητιέται μόνο η οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας. Κατά την τουρκική, μπαίνουν και άλλα θέματα, όπως ο εναέριος χώρος και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Υπάρχει, δηλαδή, διαφωνία για τη βάση της συζήτησης.

Στον λεγόμενο πολιτικό διάλογο της Τετάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες του cnn.gr, είναι βέβαιο ότι η τουρκική θα θέσει τα ζητήματα των Τούρκων και Κούρδων αντιφρονούντων, με έμφαση στους γκιουλενιστές που φέρονται να είχαν συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.

Διερευνητικές: Η εκτίμηση του Άγγελου Συρίγου

Ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο είχε μιλήσει στο pagenews.gr εν όψει των διερευνητικών επαφών.

Ο Άγγελος Συρίγος εξήγησε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η Τουρκία πάει «με το στανιό» στη διαδικασία των διερευνητικών. Δεν την ικανοποιεί αφού θα ήθελε να ανοίξει τη βεντάλια και να συζητήσει «ότι θεωρεί ως διεκδίκησή της στα ελληνοτουρκικά». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι το πλαίσιο των συνομιλιών «τη βάζει σε ένα πολύ στενό κοστούμι». Ο κ. Συρίγος θύμισε ότι είναι η τρίτη φορά που δείχνει κάτι τέτοιο η γειτονική χώρα.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η Τουρκία είχε ως στόχο να μην υπάρξουν συνομιλίες με υπαιτιότητα της Ελλάδας, ένα blame game δηλαδή. Στη συνέχεια αναφέθηκε στο τι περιμένουμε από τις διερευνητικές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments