Πολιτική

Διερευνητικές επαφές: Τι συζητήθηκε στην Κωνσταντινούπολη – Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος

Διερευνητικές επαφές: Τι συζητήθηκε στην Κωνσταντινούπολη – Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος
Διερευνητικές επαφές: Στην Αθήνα θα γίνει ο επόμενος γύρος των συνομιλιών.

Πάνω από 3 ώρες κράτησε η συζήτηση ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη στο 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες. Στην Αθήνα θα γίνει ο επόμενος γύρος επαφών, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών στο παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ συζητήθηκαν η υπάρχουσα κατάσταση, οι τελευταίες εξελίξεις καθώς και τα επόμενα βήματα που πιθανόν θα γίνουν. Η σημερινή συνάντηση άρχισε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 3.30 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η τουρκική αντιπροσωπεία έθεσε στους Έλληνες συνομιλητές της θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θέματα γκρίζων ζωνών, δηλαδή νησιά που δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα, θέμα εναέριου χώρου και ζήτησαν τη δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό.

Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα από το 2010, κάθισε στο ίδιο τραπέζι με την τουρκική αντιπρωσωπεία που έχει επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, τον Τσαγατάι Ερτσιγές (διευθυντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, ενώ στις σημερινές διερευνητικές συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

Η σημερινή συνάντηση είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί σε ξενοδοχείο όμως τελικά μεταφέρθηκε στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στο Ντολμά Μπαχτσέ, που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας εκ μέρους της Άγκυρας, καθώς θέλει να υποδηλώσει επιθυμία για σωστές διαπραγματεύσεις, συνεργασία και πρόθεση για εξεύρεση λύσεων.

Τι είχε δηλώσει ο Χρήστος Ταραντίλης για τις διερευνητικές

«Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα απ’ το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί: αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Είναι ξεκάθαρο όπως άλλωστε έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments