Ελλάδα

Κατανομή κρουσμάτων: Πού εντοπίζονται

Κατανομή κρουσμάτων: Πού εντοπίζονται
Κατανομή κρουσμάτων: Δείτε αναλυτικά πώς κατανέμονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ.

Όπως δείχνει η κατανομή κρουσμάτων στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική καθώς από τα 1.533 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.  Η Αττική βρίσκεται για ακόμα μια ημέρα στο επίκεντρο της πανδημίας, εκεί όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει για το Λεκανοπέδιο 666 νέες λοιμώξεις.

Ειδικότερα, η κατανομή κρουσμάτων δείχνει ότι τα περισσότερα κρούσματα στην Αττική εντοπίστηκαν στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών όπου καταγράφηκαν 179 νέα κρούσματα και στον Δυτικό και Βόρειο Τομέα Αθηνών όπου εντοπίστηκαν 123 και 90 νέες μολύνσεις.

Κατανομή κρουσμάτων: Αναλυτικότερα

  • Ανατολική Αττική:  77 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών:  90 κρούσματα
  • Δυτική Αττική:  32 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 123 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 179 κρούσματα
  • Νήσων: 7 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 71 κρούσματα
  • Πειραιώς: 87 κρούσματα
  • Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 148 νέες μολύνσεις και 63 στην Αχαΐα.
Κατανομή κρουσμάτων Κατανομή κρουσμάτων

Κατανομή κρουσμάτων: Αφόρητη η πίεση στο ΕΣΥ

Παρά το γεγονός των 145 εισαγωγών ασθενών (αντί 202 την Κυριακή 14/3) με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής κατά το τελευταίο 24ωρο, η σφοδρή πίεση συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα. Με μόλις 12 κενές κλίνες ΜΕΘ Covid αυτή τη στιγμή στο σύστημα Υγείας του λεκανοπεδίου, με δυσκολία εξυπηρετούνται όσοι ασθενείς χρειάζονται επείγουσα εντατική νοσηλεία.

Τα Νοσοκομεία ΚΑΤ, Ευαγγελισμός και Σωτηρία είναι τα μόνα τα οποία διαθέτουν αυτή τη στιγμή έναν ελάχιστο αριθμό κενών κλινών ΜΕΘ Covid και συγκεκριμένα λίγες περισσότερες από 10. Όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου εμφανίζουν πληρότητα και αδυναμία να υποδεχθούν ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, που χρήζουν εντατική νοσηλεία.

Πολλοί ασθενείς διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους και χρειάζεται να μεσολαβήσουν αρκετές ώρες μέχρι να αδειάσει κρεβάτι σε ΜΕΘ, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές γιατροί.

Οι ασθενείς σε ΜΕΘ Covid στο λεκανοπέδιο έχουν φτάσει αυτή τη στιγμή τους 350, με τους 345 από αυτούς να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωληνωμένοι), σύμφωνα με το iatropedia.gr.

Την ίδια στιγμή, σημαντική επιβάρυνση σημειώνεται και στις απλές κλίνες νοσηλείας του λεκανοπεδίου, στις οποίες νοσηλεύονται σήμερα συνολικά, σχεδόν 2.000 ασθενείς και συγκεκριμένα 1985. Κατανομή κρουσμάτων

Κατανομή κρουσμάτων: Γιατί πάμε για σταδιακό άνοιγμα με τέτοια νούμερα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών αλλά και την κόπωσή τους ύστερα από έναν χρόνο πανδημίας και lockdown, οι ειδικοί θα εξετάσουν τον ορισμό ενός γενικού χρονικού ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων».

Με στόχο, λοιπόν, να υπάρξει μια διαχείριση της κόπωσης των πολιτών, αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων του παρατεταμένου lockdown στη χώρα, οι ειδικοί θα εξετάσουν τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η αγορά να προχωρήσει σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα, καθώς μέχρι σήμερα έχει φανεί ότι με τήρηση αυστηρών κανόνων, το λιανεμπόριο δεν επιβαρύνει σημαντικά την πανδημία.

Η κούραση των πολιτών από το lockdown των σχεδόν τεσσάρων μηνών είναι δεδομένη, έτσι η Επιτροπή στην έκτακτη συνεδρίαση της θα θέσει το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στην κανονικότητα και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Επίσης, θα εξεταστεί η επιδημιολογική κατάσταση, θα αξιολογηθούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα και θα αποφασιστούν αλλαγές όπου χρειάζεται.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που θα ληφθούν, για το τι θα ανοίξει και πότε δηλαδή, θα είναι ο υγειονομικός παράγοντας και η συμβολή που θα έχει η κάθε δραστηριότητα στη μετάδοση του ιού, όπως αυτό προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ελπίζει πως οι εμβολιασμοί θα οδηγήσουν στην οικοδόμηση του πρώτου μεγάλου τείχους προστασίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, η οποία έχει πληγωθεί από τα πολλαπλά λουκέτα όλο αυτό το διάστημα. Κατανομή κρουσμάτων

Τι ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας

Νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μίλησε για σταδιακό άνοιγμα προς το τέλος Μαρτίου ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Μιλώντας στον «Θέμα 104,6» εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από το περσινό.

Απαντώντας για τα αυξημένα κρούσματα, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι υπάρχει μια αίσθηση ματαιότητας στους πολίτες που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Όπως είπε, «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είμαστε στο τέλος του δύσκολου δρόμου. Πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι πρέπει να τηρηθούν για λίγο ακόμη τα μέτρα, ενώ τον Μάιο τα πράγματα θα είναι καλύτερα διότι θα υπάρχει και καλύτερη ροή εμβολίων».

Επίσης, ο ίδιος ανησυχεί διότι υπάρχει ένα κλίμα αναταραχής, καθώς υπάρχει «ένα μικρό ποσοστό που μπορεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια των πολλών». Αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πίεση στην πραγματική οικονομία, με ένα ιδιαίτερο πρόβλημα να παρατηρείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τι λένε οι ειδικοί

Στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής επεσήμανε πως το να λειτουργήσει το λιανεμπόριο «συντεταγμένα, δεν πρόκειται να προσθέσει κάτι παραπάνω από αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δούμε τη δημιουργία κάποιων βαλβίδων εκτόνωσης ούτως ώστε να μπορέσει ο κόσμος να κάνει κάποιες δραστηριότητες».

Όπως είπε ο κ. Γώγος, «αυτή τη στιγμή προέχει η αντιμετώπιση του κύματος στα νοσοκομεία. Υπάρχει συζήτηση στην Επιτροπή εδώ και καιρό, για να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες. Το πρώτο που μπορεί να ανοίξει είναι το λιανεμπόριο. Αν η καμπύλη αυτών που νοσηλεύεται στα νοσοκομεία σταθεροποιηθεί, μπορούμε να το συζητήσουμε, αν και το βλέπω να ανοίγει στο τέλος του μήνα».

Επίσης, ο καθηγητής σημείωσε ότι, «τα μέτρα δεν τηρούνται και παρότι δεν τηρούνται, αν δεν υπήρχαν τα μέτρα, θα είχαμε σαφώς μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων». Σχολιάζοντας τις συγκεντρώσεις και τα πάρτι που έγιναν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας την Κυριακή (14/3), ανέφερε ότι μας πάνε πίσω επιδημιολογικά, αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης που ανατρέπουν κι όλα τα δεδομένα που περιμένουμε. «Δηλαδή μιλάμε για ελάττωση της καμπύλης και για ύφεση, όταν τέτοιες εστίες μπορούν ξαφνικά να γεμίσουν τα νοσοκομεία και να υπάρξει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων», κατέληξε ο κ. Γώγος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments