Τεχνολογία

Μπιλ Γκέιτς: Έκανε προβλέψεις το 1999 και έπεσε μέσα

Μπιλ Γκέιτς: Έκανε προβλέψεις το 1999 και έπεσε μέσα
Μπιλ Γκέιτς: O ίδιος είτε γνωρίζει την τεχνολογία και την πιθανή της εξέλιξη καλύτερα ίσως από τον κάθε άλλο, είτε διαθέτει «μαντικές» ικανότητες

Το 1999 ο Μπιλ Γκέιτς είχε γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Business @ the Speed ​​of Thought». Μέσα στις σελίδες του, ο ιδρυτής της Microsoft έκανε 15 ιδιαίτερα τολμηρές για την εποχή προβλέψεις που τότε αντιμετωπίστηκαν με επιφυλακτικότητα, αφού πιθανότατα ακούγονταν εξωφρενικές. Ωστόσο πρόσφατα αποκάλυψε αν προτιμά Android ή iOS.

Όπως αποδείχθηκε τελικά, είτε ο Μπιλ Γκέιτς γνωρίζει την τεχνολογία και την πιθανή της εξέλιξη καλύτερα ίσως από τον κάθε άλλο, είτε διαθέτει «μαντικές» ικανότητες. Βέβαια, μάλλον το πρώτο ισχύει, καθώς ο ίδιος αποτελεί τον ιδρυτή και CEO ενός τεχνολογικού και οικονομικού κολοσσού. Δείτε παρακάτω τις 15 προβλέψεις που έκανε ο Μπιλ Γκέιτς πριν από 20 χρόνια, που αποδείχτηκαν απόλυτα αληθινές.

1. Ιστοσελίδες που θα βοηθούν στην έρευνα αγοράς

Μπιλ Γκέιτς

Μπιλ Γκέιτς: «Θα αναπτυχθούν αυτόματες υπηρεσίες σύγκρισης τιμών, που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να συγκρίνουν τιμές από πολλές ιστοσελίδες για να βρουν την πιο φθηνή».

Τι υπάρχει τώρα: Μπορούμε με ευκολία να ψάξουμε για ένα προϊόν στο Google ή το Amazon και να πάρουμε διαφορετικές τιμές.

Μπιλ Γκέιτς: 2. Κινητές συσκευές

Η πρόβλεψη του Γκέιτς: «Οι άνθρωποι θα κουβαλούν μικρές συσκευές, που θα τους επιτρέπουν να βρίσκονται συνεχώς σε επαφή με ηλεκτρονικές υπηρεσίες από όπου και αν είναι. Θα μπορούν να βλέπουν τις ειδήσεις, να κλείνουν αεροπορικά εισιτήρια, να παρακολουθούν το χρηματιστήριο και ό,τι άλλο θέλουν », είπε ο Μπιλ Γκέιτς.

Τι υπάρχει τώρα: Τα «έξυπνα» κινητά και τα «έξυπνα» ρολόγια.

3. Άμεσες πληρωμές μέσω διαδικτύου και καλύτερη φροντίδα της υγείας μέσω του διαδικτύου

Η πρόβλεψη του Γκέιτς: «Οι άνθρωποι θα πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, θα τακτοποιούν τα οικονομικά τους και θα επικοινωνούν με τους γιατρούς τους μέσω διαδικτύου».

Τι υπάρχει τώρα: Έχουν δημιουργηθεί πολλές εφαρμογές που μας βοηθούν να βρούμε γιατρούς και να κλείσουμε ραντεβού μαζί τους, όπως και εφαρμογές με τις οποίες μπορούμε να πληρώσουμε λογαριασμούς ή να δανειστούμε χρήματα.

4. Προσωπικοί βοηθοί

Η πρόβλεψη του Γκέιτς: «Θα αναπτυχθούν προσωπικοί βοηθοί, που θα συνδέουν και θα συγχρονίζουν όλες τις συσκευές, είτε είναι στο σπίτι, είτε στο γραφείο. Οι συσκευές θα ελέγχουν τις ειδοποιήσεις και θα εμφανίζουν τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Οι συσκευές θα προσαρμόζονται αυτόματα στις ανάγκες σας»

Τι υπάρχει τώρα: Το Google Now είναι ένας έξυπνος βοηθός που υπάρχει στα κινητά και αρχίζει να κερδίζει έδαφος. Επίσης, έξυπνες συσκευές, όπως το Nest, συλλέγουν δεδομένα της καθημερινότητάς σας και προσαρμόζουν αυτόματα τη θερμοκρασία του σπιτιού σας.

Μπιλ Γκέιτς: 5. Παρακολούθηση του σπιτιού μέσω διαδικτύου

Μπιλ Γκέιτς: «Θα μπορείτε να έχετε συνεχή εικόνα από το σπίτι σας και θα ενημερώνεστε πότε έρχεται κάποιος στο σπίτι σας, όταν λείπετε»

Τι υπάρχει τώρα: Η Google αγόρασε την Dropcam, τον κατασκευαστή των καμερών παρακολούθησης σπιτιών, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Η Ring φτιάχνει ένα έξυπνο κουδούνι-κάμερα, που θα μας επιτρέπει να βλέπουμε ποιος χτυπάει το κουδούνι του σπιτιού.

6. Κοινωνικά δίκτυα

Μπιλ Γκέιτς

Η πρόβλεψη του Γκέιτς: «Προσωπικά δεδομένα φίλων και συγγενών θα γίνουν δημόσια και θα μπορείτε να μιλάτε και να κάνετε σχέδια».

Τι υπάρχει τώρα: Facebook, Instagram, WhatsApp, Snapchat και Messenger.

7. Αυτοματοποιημένες προωθητικές προσφορές

Μπιλ Γκέιτς

H πρόβλεψη του Γκέιτς: «Θα αναπτυχθούν λογισμικά που θα αναγνωρίζουν πού έχετε κανονίσει ένα ταξίδι και θα χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να προτείνει δραστηριότητες στον προορισμό που θα πάτε»

Τι υπάρχει τώρα: Ταξιδιωτικές ιστοσελίδες, όπως η Expedia, προτείνουν προσφορές βασισμένες σε παλαιότερες εμπειρίες του χρήστη. Οι διαφημίσεις της Google και του Facebook βασίζονται στην τοποθεσία και τα ενδιαφέροντα του χρήστη.

8. Ιστοσελίδες ζωντανής συζήτησης αθλητικών γεγονότων

Η πρόβλεψη του Γκέιτς: «Θα μπορείτε να συνομιλήσετε με άλλους ανθρώπους σε ζωντανό χρόνο, ενώ παρακολουθείτε ένα αθλητικό γεγονός»

Τι υπάρχει τώρα: Κοινωνικά δίκτυα, όπως το Twitter, που επιτρέπουν στους χρήστες να σχολιάζουν την ώρα που βλέπουν έναν αγώνα.

9. Έξυπνες διαφημίσεις

Μπιλ Γκέιτς

Η πρόβλεψη του Γκέιτς: «Οι συσκευές θα έχουν έξυπνες διαφημίσεις. Θα ξέρουν τις τάσεις της αγοράς και θα παίζουν διαφημίσεις σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα του χρήστη».

Τι υπάρχει τώρα: Αν ρίξετε μια ματιά στα δικά σας κοινωνικά δίκτυα, θα παρατηρήσετε ότι οι περισσότερες διαφημίσεις βασίζονται σε ιστοσελίδες που έχετε επισκεφθεί και στα ενδιαφέροντά σας.

Μπιλ Γκέιτς: 10. Τηλεοράσεις συνδεδεμένες με ιστοσελίδες

Η πρόβλεψη του Γκέιτς: «Τα προγράμματα της τηλεόρασης θα περιέχουν συνδέσμους σε σχετικές ιστοσελίδες και πληροφορίες».

Τι υπάρχει τώρα: Σχεδόν κάθε διαφήμιση ζητάει από τον χρήστη να ακολουθήσει την επιχείρηση στο Facebook ή το Twitter.

11. Διαδικτυακοί πίνακες συζήτησης

Η πρόβλεψη του Γκέιτς: «Οι κάτοικοι των πόλεων και των χωρών θα μπορούν να κάνουν συζητήσεις με άλλους ανθρώπους που τους απασχολούν τα ίδια θέματα, όπως πολιτικά ή η ασφάλεια των πόλεων».

Τι υπάρχει τώρα: Πολλές ιστοσελίδες έχουν ένα μέρος όπου οι χρήστες μπορούν να σχολιάσουν και να συνομιλήσουν μεταξύ τους, ενώ μερικά άλλα έχουν και φόρουμ.

Μπιλ Γκέιτς: 12. Ιστοσελίδες βασισμένες στα ενδιαφέροντα

Μπιλ Γκέιτς

Η πρόβλεψη του Γκέιτς: «Οι διαδικτυακές κοινότητες δεν θα επηρεάζονται από την τοποθεσία, αλλά από τα ενδιαφέροντά σας».

Τι υπάρχει τώρα: Πολλές ιστοσελίδες έχουν διευρυνθεί και περιέχουν τομείς που καλύπτουν μερικά θέματα σε μεγαλύτερο βάθος.

Μπιλ Γκέιτς: 13. Λογισμικό διαχείρισης έργου

Μπιλ Γκέιτς: «Οι διευθυντές θα μπορούν να περιγράψουν διαδικτυακά ένα πρότζεκτ και να έχουν προτάσεις για το ποιοι είναι διαθέσιμοι και μπορούν να συνεργαστούν μαζί τους».

Τι υπάρχει τώρα: Πολλά λογισμικά στις επιχειρήσεις που καινοτομούν στο σχηματισμό ομάδων.

14. Διαδικτυακή πρόσληψη

Η πρόβλεψη του Γκέιτς: «Ομοίως, οι άνθρωποι που ψάχνουν για δουλειά, θα μπορούν να βρουν διαδικτυακά»

Τι υπάρχει τώρα: Εφαρμογές όπως το LinkedIn, είναι σχεδιασμένες για να ανεβάζουμε το βιογραφικό μας και να βρούμε δουλειά με βάση τα ενδιάφεροντά μας.

Μπιλ Γκέιτς 15. Λογισμικό επιχειρηματικής κοινότητας

Μπιλ Γκέιτς: Σοκαριστικό είναι ακόμα το γεγονός ότι είχε πρόβλέψει ακόμα και τον κορωνοϊό

Την ώρα που ο κορωνοϊός δημιουργώντας πανδημία, ο Μπιλ Γκέιτς έρχεται στο μυαλό όλων, καθώς πριν από πέντε χρόνια είχε προβλέψει τη κατάσταση εκφράζοντας μέσω συνέντευξής του τη μεγαλύτερη ανησυχία του. Μπιλ Γκέιτς

Όπως εξηγεί στο παρακάτω βίντεο, τον προηγούμενο αιώνα, κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο μεγαλύτερο φόβος μας ήταν το πυρηνικό ολοκαύτωμα. Αν κοιτάξουμε τα ποσοστά θανάτων του 20 αιώνα, θα παρατηρήσουμε μια απότομη άνοδο κατά την διάρκεια του Α’Παγκοσμίου Πολέμου, με 25 εκατομμύρια νεκρούς και μια άλλη με τα 65 εκατομμύρια θανάτους λόγω του Β’Παγκοσμίου Πολέμου (Β΄ΠΠ).

Αλλά υπάρχει και μια άλλη κλιμάκωση πολλών θανάτων κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου, με σχεδόν 65 εκατομμύρια νεκρούς, όσους δηλαδή του Β’ΠΠ, που όμως δεν προκλήθηκαν από τον άνθρωπο, αλλά μια ασθένεια, την γνωστή κι ως «Ισπανική γρίπη». Η Ισπανική γρίπη ήταν πανδημία γρίπης η οποία εκδηλώθηκε το 1918 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο από 50 έως 100.000.000 ανθρώπων. «Αξιολογώ την πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου κατά τη διάρκεια της ζωής μου να είναι αρκετά χαμηλή», λέει ο Gates. «Αξιολογώ την πιθανότητα μιας εκτεταμένης επιδημίας, πολύ χειρότερη από την Ebola, κατά τη διάρκεια της ζωής μου, ακόμη και πάνω από 50%».

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα εμφανιστεί ένα ξέσπασμα πανδημίας στις επόμενες δεκαετίες. Είναι ιδιαίτερα τρομακτικό, λέει ο Gates, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο αντιδράσαμε στην τελευταία επιδημία: Η επιδημία Ebola του περασμένου έτους έδειξε πόσο δεν έχει γίνει παγκόσμια η αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών. Η τελευταία εκτεταμένη φονική επιδημία ήταν η ισπανική γρίπη που αναφέραμε παραπάνω. Αυτό που είναι ακόμη πιο τρομακτικό, λέει ο Γκέιτς, είναι ότι δεν γνωρίζουμε καν από πού προήλθε η ισπανική γρίπη – λεγόταν μόνο «ισπανική γρίπη» επειδή ο τύπος στην Ισπανία ήταν ο πρώτος που το ανέφερε.

Από πολλές απόψεις, είμαστε ακόμα πιο ευάλωτοι σε μια μολυσματική καταστροφή σήμερα. Ο Γκέιτς λέει στο Vox ότι σύμφωνα με τη μοντελοποίησή του, 50 φορές περισσότεροι άνθρωποι διασχίζουν τα σύνορα σήμερα από ό,τι το 1918. Εξαιτίας αυτού και άλλων παραγόντων, ο Gates εκτιμά ότι η επόμενη ισπανική επιδημία της γρίπης θα μπορούσε να σκοτώσει 33 εκατομμύρια ανθρώπους σε 250 ημέρες. Αυτός ο αριθμός ανθρώπων θα ήταν περίπου ίσος με τον πληθυσμό του Καναδά. «Δημιουργήσαμε, όσον αφορά την εξάπλωση, το πιο επικίνδυνο περιβάλλον που είχαμε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας», είχε πει ο Gates στον Vox. Σήμερα με τον κορωνοϊό, ζούμε μια αντίστοιχη με αυτή που περιγράφει πανδημία, που δια μέσω της εύκολης μετακίνησης των ανθρώπων σε όλη την υφήλιο, εξ αιτίας της οποίας δεν ήταν εφικτό να περιοριστεί στην Κίνα, παρά τις τεράστιες προσπάθειες της κυβέρνησης της Χώρας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments