Πολιτική

Κυριακίδου: Πότε θα είναι έτοιμο το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Κυριακίδου: Πότε θα είναι έτοιμο το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Κυριακίδου: Η Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία μίλησε στην ΕΡΤ σχετικά με τις εξελίξεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Πότε θα είναι έτοιμο.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας της ΕΕ μίλησε στην ΕΡΤ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θυμίζουμε ότι για αυτό το θέμα, ανάμεσα σε άλλα, μίλησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN σήμερα Τετάρτη.

Η Επίτροπος της ΕΕ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της δημόσιας τηλεόρασης, ανέφερε ότι: «Το πιστοποιητικό προήλθε από κράτη – μέλη, θεωρώ ότι θα προχωρήσει, ανοίγοντας χωρίς διακρίσεις και με προστασία των προσωπικών δεδομένων μια καινούργια κανονικότητα για τους πολίτες».

Ταυτόχρονα, επεσήμανε, ότι υπάρχει και ξεχωριστός κωδικός ώστε να διασφαλίζεται και η αυθεντικότητα. Έπειτα, απαντώντας στο ερώτημα αν θα μπορούσαμε να προλάβουμε και τον Ιούνιο, μίλησε για εφικτό στόχο εάν υπάρξει προεργασία από τα κράτη – μέλη για να ετοιμαστεί η τεχνική υποδομή.

Κυριακίδου: Ποια εμβόλια θα αφορά

Στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο και αν κάποιες χώρες επιβάλλουν και καραντίνα, η Στέλλα Κυριακίδου εξήγησε ότι:

«Το Πιστοποιητικό περιλαμβάνει όλα τα εμβόλια τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Εμβόλια με έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Oργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ,
  • εμβόλια που χρησιμοποιούνται αλλά όχι με έγκριση από τον ΕΜΑ
  • κι αυτά που έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Στη συνέχεια είπε: «Εναπόκειται στα κράτη – μέλη αν κάποια χώρα εκτός από το πιστοποιητικό θα ζητά ταυτόχρονα και αρνητικό μοριακό τεστ για κορωνοϊό.

Κυριακίδου: Πότε θα είναι έτοιμο το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Κυριακίδου: Πότε θα είναι έτοιμο το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Κυριακίδου: «Ο εμβολιασμός προχωρά με καλύτερους ρυθμούς»

Η Στέλλα Κυριακίδου χαρακτήρισε τις παραδόσεις των εμβολίων ιδιαίτερα προβληματικές επί τρεις μήνες. Την στιγμή που αναμένεται η τελική απόφαση αύριο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraΖeneca, η Επίτροπος τόνισε ότι «ήδη έχει εξασφαλιστεί η παράδοση από την Pfizer 4 εκατομμυρίων εμβολίων πριν από το τέλος Μαρτίου για να φτάσουμε στις 100 εκατομμύρια παραδόσεις το μήνα».

Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένονται παραδόσεις από τα μέσα Απριλίου. «Καταλαβαίνω την ανυπομονησία και την κούραση για τα μέτρα και τις μεταλλάξεις», ανέφερε η Στέλλα Κυριακίδου συνοψίζοντας ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments