Διεθνή

Ασθενείς με «μακρά Covid»: Καλύτερα μετά τα εμβόλια

Ασθενείς με «μακρά Covid»: Καλύτερα μετά τα εμβόλια
Ασθενείς με «μακρά Covid»: Ευχάριστα είναι τα νέα από τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από τον κορωνοϊό για πολύ καιρό μετά τον εμβολιασμό τους.

Οι ασθενείς με «μακρά Covid» φαίνεται να νιώθουν καλύτερα στην υγεία τους μετά τον εμβολιασμό τους. Να θυμίσουμε ότι για το εμβόλιο της AstraZeneca θα τοποθετηθεί την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ αναφορικά με τις μεταλλάξεις νέα έρευνα έδειξε ότι οι πιο μεταδοτικές εμφανίστηκαν αρχικά σε εξασθενημένους οργανισμούς

Σε σχέση με τους ασθενείς με «μακρά Covid», αν και είναι πρόωρο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα κατά πόσο οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού μειώνουν τα επίμονα συμπτώματα των συγκεκριμένων ασθενών, στις ΗΠΑ και τη Βρετανία έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις ότι μερικοί -πράγματι- νιώθουν πολύ καλύτερα μετά το εμβόλιο.

Η λεγόμενη «μακρά Covid-19» μπορεί να ταλαιπωρεί κάποιον για αρκετούς μήνες με ένα ή περισσότερα συμπτώματα που δεν λένε να υποχωρήσουν, ένα φαινόμενο που βρίσκεται υπό μελέτη ολοένα περισσότερο. Οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να μελετούν τις επιπτώσεις των εμβολίων στα άτομα με μακρόχρονη νόσο και, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», φαίνεται πως μερικοί νιώθουν καλύτερα, πολλοί δεν αισθάνονται κάποια αλλαγή, ενώ λίγοι λένε πως νιώθουν χειρότερα.

Ασθενείς με «μακρά Covid»: Καλύτερα μετά τα εμβόλια

Ασθενείς με «μακρά Covid»: Καλύτερα μετά τα εμβόλια

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο λοιμωξιολόγος δρ Ντάνιελ Γκρίφιν του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης εκτιμά ότι το 40% των ασθενών με μακρόχρονη Covid-19 που εμβολιάστηκαν νιώθουν στη συνέχεια βελτίωση των συμπτωμάτων τους, π.χ. λιγότερη κόπωση ή επαναφορά της όσφρησής τους.

Ασθενείς με «μακρά Covid»: Κάποιοι παραμένουν επιφυλακτικοί

Αντίθετα, άλλοι ειδικοί δεν βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα, όπως ο λοιμωξιολόγος δρ Μάικλ Πελούζο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με τον οποίο «ακούγονται διάφορες ιστορίες, αλλά έχω δει πολύ λίγα στοιχεία μέχρι τώρα».

Μία πρόσφατη μικρή βρετανική μελέτη βρήκε ότι οκτώ μήνες μετά τη νοσηλεία τους με Covid-19, όσοι είχαν εμβολιαστεί, εμφάνισαν βελτίωση στα επίμονα συμπτώματά τους, αντίθετα με όσους δεν εμβολιάστηκαν. Έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό τους, οι 44 ασθενείς ανέφεραν βελτίωση στο 23% των συμπτωμάτων τους, όπως οι πόνοι στις αρθρώσεις και η δύσπνοια, έναντι μικρότερης βελτίωσης στο 15% των συμπτωμάτων που ανέφεραν οι 22 ασθενείς που δεν έκαναν το εμβόλιο της Pfizer ή της AstraZeneca.

Μία άλλη βρετανική έρευνα σε 345 άτομα βρήκε ότι δύο ή περισσότερες εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου το 32% ένιωθαν καλύτερα από άποψη επίμονων συμπτωμάτων (οι 18, μάλιστα, ένιωσαν όπως πριν αρρωστήσουν), ενώ περίπου οι μισοί δεν ανέφεραν κάποια διαφορά μετά το εμβόλιο.

Εμβόλιο Johnson

Τι συγκρίνουν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες θέλουν να καταλάβουν γιατί μερικοί ασθενείς με μακράς διάρκειας Covid-19 φαίνεται να βελτιώνονται μετά το εμβόλιο, ενώ οι περισσότεροι δεν βλέπουν αισθητή διαφορά. «Πιθανώς υπάρχει μία υποκατηγορία ανθρώπων που έχουν έναν συγκεκριμένο τύπο μακράς Covid-19, οι οποίοι ανταποκρίνονται καλά στα εμβόλια, αλλά άλλοι έχουν διαφορετικό υποτύπο», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος-ιολόγος δρ Άνταμ Λόρινγκ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η καθηγήτρια Ανοσολογίας Ακίκο Ιβασάκι του Πανεπιστημίου Γιέηλ ανέφερε ότι το εμβόλιο, γεννώντας αντισώματα στο σώμα των ατόμων με μακρά Covid-19, πιθανώς τους βοηθά να ξεφορτωθούν τα απομεινάρια του κορονοϊού.

Από την άλλη πλευρά, υπό διερεύνηση βρίσκεται -επίσης- κατά πόσο λειτουργεί η αυθυποβολή (επίδραση τύπου πλασίμπο), κάνοντας μερικούς που έχουν εμβολιαστεί να νιώθουν καλύτερα στη συνέχεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments