Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Διαμορφώνουμε τις ευρωπαϊκές εξελίξεις

Βαρβιτσιώτης: Διαμορφώνουμε τις ευρωπαϊκές εξελίξεις
Βαρβιτσιώτης: Η υιοθέτηση της πρότασης του πρωθυπουργού είναι κίνηση εξαιρετικής ευρωπαϊκής και εθνικής σημασίας, όπως σχολίασε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος βρέθηκε προσφάτως στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι, σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρθηκε στην υιοθέτηση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό. «Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τις διαμορφώνει». Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», το Σαββατοκύριακο. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης, η υιοθέτηση της πρότασης του Πρωθυπουργού «είναι κίνηση εξαιρετικής ευρωπαϊκής και εθνικής σημασίας».

«H χώρα μας λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό, αναμένει πολύ σημαντικά οφέλη από την κίνηση αυτή και ευελπιστούμε ότι τη φετινή θερινή περίοδο θα δούμε τουλάχιστον διπλάσιες τουριστικές αφίξεις συγκριτικά με το 2020». Για αυτό είναι σημαντικό να επιταχυνθούν και οι εμβολιασμοί στην ΕΕ, προκειμένου να ανοίξει με ασφάλεια η οικονομική δραστηριότητα, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «αντιπολίτευση ανευθυνότητας».  Σχετικά με το θέμα της Τουρκίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η απομόνωση της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα σε συνδυασμό με την απειλή των κυρώσεων είναι οι βασικές παράμετροι που έφεραν την Τουρκία στο τραπέζι της συζήτησης». Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Βαρβιτσιώτης: «Οι ευρωτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων»

«Η Ελλάδα έχει ενημερώσει τους θεσμούς για τις παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας σε μία σειρά από τομείς του ευρωπαϊκού κεκτημένου και περιμένει η έκθεση της επιτροπής να περιλαμβάνει την προοπτική συγκεκριμένων μέτρων», εξήγησε και προσέθεσε πως η χώρα μας έχει πετύχει να βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Ο αναπληρωτής υπουργός στη συνέχεια ανέφερε πως «είναι σημαντικό, ύστερα από μία περίοδο έντασης, να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας, αρκεί η Άγκυρα να απέχει τόσο λεκτικά όσο και στο πεδίο από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες. Η Ελλάδα τάσσεται διαχρονικά υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας».

Βαρβιτσιώτης: «Να είναι ειλικρινής η Τουρκία»

Για αυτό ξεκαθάρισε πως η Τουρκία πρέπει να επιδείξει ειλικρίνεια σε αυτό το πλαίσιο των συζητήσεων και ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και στην περίπτωση που δεν υπάρξει κοινός τόπος, τότε, όπως έχει πει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπάρχει η επιλογή της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε πως η Ελλάδα «συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση και προσβλέπει στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας, ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που θα αντιμετωπίζει όλες τις πτυχές του ζητήματος, από τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων έως την κοινή ευθύνη για τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο».

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments