Διεθνή

Μέρκελ: Το πιστοποιητικό πρέπει να παρουσιαστεί μέχρι το καλοκαίρι

Μέρκελ: Το πιστοποιητικό πρέπει να παρουσιαστεί μέχρι το καλοκαίρι
Μέρκελ: «Δεν είναι εύκολο έργο, με 27 κράτη - μέλη θα χρειαστούμε ακόμη μερικές εβδομάδες», σημείωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Δηλώσεις στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενόψει της Συνόδου Κορυφής  έκανε η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πράσινο πιστοποιητικό τα επόμενα βήματα του οποίου θα συζητηθούν στο αποψινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μέρκελ: Η τεχνική εφαρμογή είναι σχετικά απλή

Όπως είπε η Μέρκελ, “το πιστοποιητικό πρέπει να παρουσιαστεί μέχρι το καλοκαίρι και με αυτό θα είναι εφικτό να καταγραφεί εντός ΕΕ εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή έχει υποβληθεί σε τεστ». Παράλληλα πρόσθεσε ότι “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την τεχνική εφαρμοσιμότητά του – τα ίδια τα κράτη – μέλη και η Γερμανία. Δεν είναι εύκολο έργο, με 27 κράτη – μέλη θα χρειαστούμε ακόμη μερικές εβδομάδες, διότι πρέπει να δούμε με μεγάλη ακρίβεια ποια δικαιώματα θα συνδέονται με αυτό το πιστοποιητικό. Η τεχνική εφαρμογή είναι σχετικά απλή αλλά αυτό το θέμα είναι ασφαλώς μεγάλης σημασίας».

Μέρκελ

Μέρκελ

Μέρκελ: Τι έχει πει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για το πιστοποιητικό

Θυμίζουμε ότι για το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει μιλήσει τις προηγούμενες ημέρες και ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν το έχει χαρακτηρίσει ως αναγκαίο εργαλείο για την κινητικότητα των Ευρωπαίων για την επόμενη μέρα. Όπως έχει πει: «Δεν είναι σύσταση της Επιτροπής, αλλά πρόταση για Κανονισμό. Θα είναι ένα νομικά δεσμευτικό εργαλείο που θα εδράζεται στο κοινοτικό δίκαιο. Η συζήτηση για τη χρήση θα ξεκινήσει αμέσως μετά την παρουσίαση».

Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «διαλειτουργικό προϊόν το οποίο θα είναι το ίδιο σε όλη την Ευρώπη. Δεν θα καθιερώνει την υποχρέωση του εμβολιασμού, αλλά καθιερώνει την υποχρέωση πιστοποίησης της υγειονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν. Θα έχει, πέρα από το αν έχει εμβολιαστεί κάποιος ή όχι, το pcr ή το ότι πέρασε τον κορωνοϊό».

«Όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία δεν υπήρχαν πολλοί φίλοι της ιδέας. Σταδιακά την αγάπησε όχι μόνο το club med αλλά και οι Σκανδιναβοί και η Βαλτική. Όσο προχωρά ο εμβολιασμός στη Γερμανία και οι Γερμανοί πολίτες το «επέβαλαν» στην κυβέρνηση. Κι έτσι και η Μέρκελ στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής κινήθηκε προς τα εμπρός. Μένει ακόμη κάποια αντίσταση στις χώρες της BENELUX και δευτερευόντως στη Γαλλία» έχει αναφέρει σχετικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments